Δευτέρα 10 Ιανουαρίου 2011

Ρόδη Κράτσα: Ερώτηση στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή για άμεση έκδοση ευρωομολόγου

Ερώτηση στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή με θέμα την τεκμηρίωση της  αναγκαιότητας ή μη για άμεση έκδοση ευρωομολόγου κατέθεσε η Αντιπρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και ευρωβουλευτής της Νέας Δημοκρατίας Ρόδη Κράτσα, καθώς αυξάνονται διαρκώς τα επιτόκια δανεισμού όλων των περιφερειακών κρατών της ευρωζώνης.

Δεδομένων των δηλώσεων του Προέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής κ. J.M. Βarroso στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, βάσει των οποίων επισημαίνεται πως η έκδοση ευρωομολόγου είναι μία ενδιαφέρουσα ιδέα αλλά ήδη υφίστανται μηχανισμοί κατάλληλοι για την αντιμετώπιση της κρίσης, η Ελληνίδα Αντιπρόεδρος ερωτά την Επιτροπή αν οι δηλώσεις αυτές βασίζονται σε κάποια μελέτη σκοπιμότητας η οποία προσφέρει επιστημονική και πολιτική τεκμηρίωση και αν όχι ζητάει να πληροφορηθεί για τις προθέσεις της Επιτροπής να διερευνήσει το ζήτημα έκδοσης ευρωομολόγων.

Στην ερώτησή της η κα Κράτσα τονίζει ότι μέχρι το τέλος Αυγούστου του 2008 η διαφορά απόδοσης των ομολόγων των κρατών αυτών από τον αντίστοιχο γερμανικό τίτλο δεν ξεπερνούσε τις 100 μονάδες βάσης, τη στιγμή που στις αρχές του 2011 η διαφορά κυμαίνεται μεταξύ των 183-965 μονάδων βάσης. Παράλληλα, επικαλείται δηλώσεις σημαντικών οικονομικών και πολιτικών δρώντων που προκρίνουν την έκδοση ευρωομολόγων ως απάντηση στο πρόβλημα αυτό.

Επιπρόσθετα, η κα Κράτσα, ζητάει να πληροφορηθεί τα συμπεράσματα της Ευρωπαϊκής Επιτροπής από την αυξανόμενη πορεία των επιτοκίων παρά τις αποφάσεις των τελευταίων μηνών για τη προώθηση της ευρωπαϊκής οικονομικής διακυβέρνησης.

«Τα ημίμετρα δεν σώζουν την Ευρώπη από τα προβλήματα και τις αδυναμίες της. Δεν αναπτύσσουν δυναμική συνοχής και ανάπτυξης. Απαιτούνται λύσεις διορατικές, φιλόδοξες και γενναιόδωρες όπως αυτή του Ευρωομολόγου» τονίζει η Ελληνίδα ευρωβουλευτής.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Περιμένουμε τα σχόλιά σας !

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...