Image by European Parliament via FlickrΌπως κάθε θεσμός που σέβεται τον εαυτό του, η Κομισιόν φαίνεται συμπαγής απέξω. Μέσα όμως στο Κολέγιο των Επιτρόπων καταγράφονται διαφορές απόψεων για τα οικονομικά της Ευρώπης. Αυτό αφορά την εισήγηση της Επιτρόπής για τα δημοσιονομικά των κρατών-μελών.
Την πρώτη φορά που έγινε η σχετική κουβέντα - πέρυσι τον Νοέμβριο - η Κομισιόν, υπό την πίεση του φιλελεύθερου Μπαρόζο, ήταν σε γραμμή να ζητήσει δημοσιονομική λιτότητα δεκαετίας για τα κράτη - μέλη της Ε.Ε. Μειοψήφησε μόνο η Μαρία Δαμανάκη, κάτι που δεν άρεσε στον Ζοζέ, με αποτέλεσμα η ελληνίδα επίτροπος - για θέματα αλιείας και θαλάσσιων υποθέσεων - να βρεθεί στο κρύο.
Την περασμένη εβδοµάδα όµως που έγινε η δεύτερη συζήτηση,η ∆αµανάκη δεν ήταν πλέον µόνη. Αντιθέτως, φαινόταν δικαιωµένη σε κάποια θέµατα. Αποτέλεσµα; Η Μαρία βρήκε συµµάχους τον Γάλλο Μισέλ Μπαρνιέ, τον Ισπανό Χοακίν Αλµούνια, τον Αυστριακό Γιοχάνες Χαν και τον Ούγγρο Γιάνος Ποτότσνικ σε ορισµένες από τις προτάσειςτης. Κόπηκε έτσι η φόρα όσων ήθελαν να προτείνει η Κοµισιόν µείωση κατώτατου µισθού, αµοιβή των νέων εργαζοµένων µε κατώτερες αποδοχές, αλλά και να γίνει µε φιλελεύθερο πνεύµα η µεταρρύθµιση του ιδιωτικού ασφαλιστικού τοµέα της Ευρώπης.
Ωστόσο, το πιο σηµαντικό είναι ότι η ∆αµανάκη δεν είναι πλέον µόνη στην υπόθεση του ευρωοµολόγου όπως τον Νοέµβριο. Ο Μπαρόζο το δέχεται πλέον για αναπτυξιακές δράσεις σε ενέργεια, µεταφορές και υψηλή τεχνολογία, που, κατόπιν επιµονής της Μαρίας, επεκτάθηκαν στον τουρισµό και τα έργα υποδοµής. Στην έκδοση ευρωοµολόγων για να αντιµετωπιστεί το χρέος η Μαρία είναι ακόµη µόνη – µέσα στην Κοµισιόν – αλλά επιµένει.
ΤΑ ΝΕΑ
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Περιμένουμε τα σχόλιά σας !