Κυριακή 15 Ιουλίου 2012

Σύντομες διαδικασίες ζητεί o Γιούνκερ από τη Γερμανία για το ESM

 Ο επικεφαλής του Eurogroup Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ δεν αναμένει να μπλοκάρει το Συνταγματικό Δικαστήριο της Γερμανίας τη δημιουργία του μόνιμου ευρωπαϊκού μηχανισμού στήριξης ESM και θεωρεί ότι οι ...
δικαστές συνειδητοποιούν την ανάγκη να έχει βγει απόφαση πριν τις διαπραγματεύσεις του Σεπτεμβρίου για την Ελλάδα. Παράλληλα ανέφερε ότι η Αθήνα δεν τήρησε τα συμφωνηθέντα.

Το γερμανικό Συνταγματικό Δικαστήριο της Καρλσρούης αποφασίσει την Τρίτη να «εξετάσει για όσο χρειάζεται» τις προσφυγές που κατατέθηκαν εναντίον του ESM, με αποτέλεσμα την αναστάτωση των αγορών στην προοπτική ότι μπορεί να χρειαστούν έως και τρεις μήνες για να βγει απόφαση.

«Πιστεύω πως οι δικαστές γνωρίζουν σε ποια χρονικά περιθώρια πρέπει να κινηθεί (η Ευρωζώνη)» είπε ο Γιούνκερ, σε συνέντευξή του στο περιοδικό Der Spiegel που θα κυκλοφορήσει τη Δευτέρα και αποσπάσματα της οποίας προδημοσιεύτηκαν το Σάββατο. Σε αυτό το σημείο, σύμφωνα με το το περιοδικό, ο Γιούνκερ αναφερόταν στις αποφάσεις που θα ληφθούν το Σεπτέμβριο σχετικά με το πακέτο διάσωσης της Ελλάδας και το αίτημα για επιμήκυνση του προγράμματος προσαρμογής της. Ο ίδιος πρόσθεσε ότι μια καθυστέρηση στην απόφαση «δεν θα βοηθούσε».

Στο ερώτημα για ενδεχόμενη έξοδο της Ελλάδας από το ευρώ [EUR=X] ο επικεφαλής του Eurogroup «δεν θέλησε να απαντήσει ακόμη συγκεκριμένα», όπως επισημαίνει το περιοδικό. Δήλωσε ωστόσο πως «είναι γεγονός ότι η ελληνική κυβέρνηση δεν εφάρμοσε το πρόγραμμα όπως είχε συμφωνηθεί. Είναι επίσης σαφές ότι θα κοστίσει περισσότερα χρήματα εάν δώσουμε περισσότερο χρόνο στην Ελλάδα προκειμένου να υλοποιήσει τους συμπεφωνημένους στόχους».

Επισημαίνει δε ότι μόνον όταν η τρόικα παρουσιάσει την έκθεσή της, θα μπορέσει να αποσαφηνιστεί εάν οι Ευρωπαίοι και το ΔΝΤ είναι πρόθυμοι να διαθέσουν τα επιπλέον αυτά χρήματα.

Παράλληλα, αναφερόμενος στο θέμα της διαδοχής του στο Eurogroup, o Γιούνκερ τάχθηκε υπέρ της τοποθέτησης του Γερμανού υπουργού Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε. «Εκτιμώ ότι ο Σόιμπλε πληροί όλες τις προϋποθέσεις, για να γίνει πρόεδρος του Eurogroup», είπε ο Γιούνκερ.
Enhanced by Zemanta

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Περιμένουμε τα σχόλιά σας !

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...