Τρίτη 17 Ιουλίου 2012

Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο στηρίζει την πορεία ένταξης της Σερβίας στην ΕΕ

Στρατηγικός στόχος της Σερβίας είναι η ένταξη στην Ευρωπαϊκή Ένωση το συντομότερο δυνατό, δήλωσε ο Σέρβος πρόεδρος, Τόμισλαβ Νίκολιτς στη συνάντηση που είχε στο Βελιγράδι με αντιπροσωπεία του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου με επικεφαλής τον Έντουαρντ Κούκαν.

Ο κ. Νίκολιτς υπογράμμισε ότι πριν από την επίτευξη του στόχου υπάρχουν πολλά που πρέπει να γίνουν, να αρθούν τα προβλήματα στον τομέα της δικαιοσύνης, να ξεκινήσει η μάχη κατά της διαφθοράς και του οργανωμένου εγκλήματος, να εξεταστούν οι αμφιλεγόμενες ιδιωτικοποιήσεις της περασμένης περιόδου, όχι μόνον επειδή το ζητά η Ευρώπη, αλλά επειδή είναι προς το συμφέρον της Σερβίας.

Ο πρόεδρος της Σερβίας πρόσθεσε ότι η χώρα δεν πρέπει να περιμένει να γίνει μέλος της ΕΕ για να υιοθετήσει τα ευρωπαϊκά πρότυπα και ότι αναμένει η νέα σερβική κυβέρνηση να εργαστεί γι αυτό από την πρώτη μέρα της θητείας της.

Ο Έντουαρντ Κούκαν πρόεδρος της Αντιπροσωπείας του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου για τις σχέσεις με την Αλβανία, τη Βοσνία-Ερζεγοβίνη, τη Σερβία, το Κόσοβο και το Μαυροβούνιο εξέφρασε τη στήριξή του στις προσπάθειες της Σερβίας να λάβει ημερομηνία έναρξης των ενταξιακών διαπραγματεύσεων με την ΕΕ και χαιρέτισε τις προσπάθειες συνέχισης της πολιτικής της προς την Ένωση.

Ο πρόεδρος και τα μέλη της αντιπροσωπείας του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου για τη νοτιανατολική Ευρώπη κατά τη χθεσινή τους επίσκεψη στο Βελιγράδι συναντήθηκαν στη Σερβική Βουλή με Σέρβους βουλευτές και τόνισαν ότι το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο είναι έτοιμο να βοηθήσει τη Σερβία στην πορεία προσέγγισης της ΕΕ.

Οι Σέρβοι βουλευτές συζήτησαν και με μέλη της αντιπροσωπείας της ειδικής υποεπιτροπής για το οργανωμένο έγκλημα, τη διαφθορά και το ξέπλυμα μαύρου χρήματος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου με επικεφαλής την πρόεδρό της Σόνια Αλφάνο.

Τα μέλη της ειδικής υποεπιτροπής, που ιδρύθηκε φέτος τον Απρίλιο ενδιαφέρθηκαν κυρίως για τα μελλοντικά βήματα της Σερβίας στη διαδικασία της μάχης κατά της διαφθοράς και του οργανωμένου εγκλήματος, το ζήτημα της χρηματοδότησης των πολιτικών κομμάτων, την ανεξαρτησία της δικαιοσύνης τη συνέχιση των κοινωνικών μεταρρυθμίσεων που έχουν δρομολογηθεί, τη σταθερότητα στα Βαλκάνια, καθώς και για το πολιτικό και νομικό πλαίσιο για την κατάσχεση περιουσιακών στοιχείων αποκτηθέντων από παράνομες δραστηριότητες.

Η κ. Αλφάνο εξέφρασε την ετοιμότητα της υποεπιτροπής του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου να παράσχει στήριξη στη Σερβία στην πορεία αυτή, ως χώρα υποψήφια για ένταξη στην ΕΕ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Περιμένουμε τα σχόλιά σας !

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...