Τετάρτη 4 Ιουλίου 2012

Βασικές τραπεζικές υπηρεσίες για όλους

Την απόκτηση δικαιώματος πρόσβασης σε βασικές τραπεζικές υπηρεσίες που στερείται το 10% των πολιτών της ΕΕ, ζήτησε με το ψήφισμά του το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο σήμερα. Στο ποσοστό αυτό περιλαμβάνονται άστεγοι, άτομα με πολύ χαμηλά εισοδήματα, φοιτητές, άτομα που δεν έχουν πιστωτικό αρχείο και ομογενείς εργαζόμενοι. Οι ευρωβουλευτές κάλεσαν την Επιτροπή να καταρτίσει μέχρι τον Ιανουάριο του 2013 πρόταση οδηγίας για την αντιμετώπιση αυτού του χρηματοπιστωτικού αποκλεισμού.
Ανοίγοντας τη συζήτηση, την Τρίτη, ο εισηγητής του μη νομοθετικού ψηφίσματος Jürgen Klute από την Ευρωπαϊκή Ενωμένη Αριστερά, της Γερμανίας, δήλωσε τα εξής: "Οι τράπεζες έχουν ευθύνη απέναντι στην κοινωνία. Δεν μπορεί να λειτουργούν μόνο για τα κέρδη. Το παρόν ψήφισμα έχει την υποστήριξη όλων των πολιτικών ομάδων και τώρα περιμένουμε από την Επιτροπή να καταθέσει νομοθετικές προτάσεις."

Αναποτελεσματική η μέχρι τώρα ήπια προσέγγιση

Είναι απαραίτητο να υπάρξει νομοθεσία σε ευρωπαϊκό επίπεδο, καθώς οι απλές συστάσεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής έχουν αποφέρει αποτελέσματα σε ορισμένες μόνο χώρες, ενώ οι τράπεζες συνεχίζουν να εστιάζουν το ενδιαφέρον τους μόνο στους "εμπορικά ελκυστικούς πελάτες".

Η φθηνότερη επιλογή χωρίς δεσμεύσεις

Ο βασικός λογαριασμός πληρωμών θα πρέπει να είναι πάντοτε ο πλέον οικονομικός λογαριασμός που παρέχεται από τον εκάστοτε πάροχο, αναφέρει το ψήφισμα. Οι τράπεζες και τα άλλα ιδρύματα που προσφέρουν βασικούς λογαριασμούς πληρωμών δεν θα πρέπει να δύνανται να αρνηθούν την παροχή τέτοιων λογαριασμών βασιζόμενες σε κριτήρια όπως ο βαθμός κανονικότητας του εισοδήματος, η απασχόληση, το πιστωτικό ιστορικό και το επίπεδο οφειλών. Κυρίως δε η πρόσβαση σε βασικό λογαριασμό πληρωμών δεν πρέπει σε καμία περίπτωση να συνδέεται με τον όρο της αγοράς άλλων προϊόντων ή υπηρεσιών.

Λογαριασμός που επιτρέπει όλες τις βασικές συναλλαγές

Ο βασικός λογαριασμός πληρωμών θα επιτρέπει σε κάθε πρόσωπο να πραγματοποιεί κάθε αναγκαία συναλλαγή πληρωμών, όπως είναι η λήψη εσόδων ή επιδομάτων, η πληρωμή λογαριασμών ή φόρων, η αγορά αγαθών και υπηρεσιών, η ανάληψη μετρητών και η εκτύπωση δελτίων κίνησης λογαριασμού.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Περιμένουμε τα σχόλιά σας !

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...