Δευτέρα 16 Ιουλίου 2012

«Ανάσα» για τα ναυπηγεία, η «πράσινη» Ναυτιλία

Προτάσεις για «πράσινα» πλοία και λιμάνια φιλικά προς το περιβάλλον, οικονομικά, βιώσιμα, και με προοπτική να δημιουργηθούν νέες θέσεις εργασίας σε περίοδο κρίσης, παρουσιάστηκαν σε διημερίδα που πραγματοποιήθηκε πρόσφατα στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, στις Βρυξέλλες, και διοργανώθηκε από τον ευρωβουλευτή των Οικολόγων - Πράσινων / Ομάδα Πρασίνων κ. Νίκο Χρυσόγελο.

Μια διημερίδα από την οποία, με βάση τις παραγγελίες στα ναυπηγεία, προκύπτει η διαπίστωση ότι και οι εφοπλιστές επιλέγουν να κατασκευάζουν «πράσινα» πλοία αν και οι ναυπηγήσεις γίνονται στην νοτιοανατολική Ασία όπου δεν τηρούνται κατά βάση τα στοιχειώδη μέτρα προστασίας του περιβάλλοντος, όπως καταγγέλλουν Μη Κυβερνητικές Οργανώσεις.

Κατά τις συζητήσεις διατυπώθηκε κυρίως η άποψη ότι στο τομέα της Ναυτιλίας μπορεί να εξασφαλιστεί ανάπτυξη ακόμα και μέσα σε περίοδο κρίσης.


«Πράσινες ευκαιρίες»

Σύμφωνα με ανακοίνωση των Οικολόγων - Πράσινων το «πρασίνισμα» των πλοίων, των λιμανιών και της ναυτιλίας γενικότερα «προσφέρει μια θαυμάσια ευκαιρία όχι μόνο για να βελτιωθούν οι περιβαλλοντικές επιδόσεις των τομέων αυτών αλλά και για να αναπτυχθούν βιώσιμες, οικολογικές, οικονομικές δραστηριότητες και να δημιουργηθούν ή να διατηρηθούν δεκάδες χιλιάδες θέσεις εργασίας στην Ευρώπη».

Ο κ. Χρυσόγελος δήλωσε σχετικά ότι: «Τα ναυπηγεία μπορεί να αναζωογονηθούν και να επιβιώσουν στο πλαίσιο ενός συνεκτικού, οργανωμένου και συμφωνημένου μετά από διάλογο οικολογικού σχεδίου για συμπλήρωση των παραδοσιακών δραστηριοτήτων τους με κατασκευές και υπηρεσίες σε πράσινους τομείς (μετασκευές πλοίων και κατασκευές νέων πλοίων που θα επιτυγχάνουν υψηλές περιβαλλοντικές και ενεργειακές επιδόσεις, κατασκευές τμημάτων πράσινης τεχνολογίας στους τομείς της ανανεώσιμης ενέργειας κ.α).

Επίσης τα λιμάνια μπορεί να βελτιώσουν τις περιβαλλοντικές επιδόσεις τους, εξασφαλίζοντας παράλληλα τη βιωσιμότητά τους μέσα από πιο υπεύθυνες σχέσεις με τις τοπικές κοινωνίες».
Και συμπλήρωσε ακόμη ότι: «Η οικονομική βιωσιμότητα της ακτοπλοΐας και η βελτίωση των περιβαλλοντικών κι ενεργειακών επιδόσεων των πλοίων μπορούν να διασφαλιστούν με μείωση της κατανάλωσης ορυκτών καυσίμων, προώθηση εναλλακτικών καυσίμων και ιδιαίτερα ΑΠΕ, αλλαγές στην τεχνολογία των πλοίων αλλά και των μηχανών. Ακόμη η ναυπήγηση, εφόσον υπάρξει ένα σχέδιο βιωσιμότητας, ακτοπλοϊκών σκαφών που θα συνδέουν τα νησιά μεταξύ τους και θα είναι υψηλής ενεργειακής επίδοσης, θα μπορούσε να χρηματοδοτηθεί από ευρωπαϊκούς πόρους και να δώσει δουλειές στα ναυπηγεία».
Ενέργεια από τον θαλασσινό αέρα
Για τις πλωτές ανεμογεννήτριες μίλησε ο καθηγητής στο Τμήμα Ναυτιλίας και Επιχειρηματικών Υπηρεσιών στο Πανεπιστήμιο Αιγαίου κ. Νικήτας Νικητάκος ,που μέσω υπόγειων καλωδίων θα δίνουν ενέργεια σε «βάση» στο λιμάνι, μέσω της οποίας θα τροφοδοτούνται με ηλεκτρικό ρεύμα τα πλοία όταν ελλιμενίζονται. Ετσι δεν θα χρησιμοποιούν τις μηχανές τους με αποτέλεσμα να μην δημιουργείται μόλυνση του περιβάλλοντος μέσω της εκπομπής ρύπων. Μια άλλη σημαντική παράμετρος αφορά τις πλωτές πλατφόρμες πάνω στις οποίες θα τοποθετηθούν οι ανεμογεννήτριες που μπορούν να κατασκευαστούν στα ελληνικά ναυπηγεία _ όπως αυτή που κατασκεύασε το Πανεπιστήμιο Αιγαίου στην Ηρακλειά δίπλα στη Νάξο.

 Όπως σημείωσε ο κ. Νικητάκος υπάρχει πολύ μεγάλο ενδιαφέρον για τέτοιες κατασκευές και εάν τα ναυπηγεία αναλάμβαναν τη δημιουργία τους, τότε ένα ποσοστό της τάξης του 70-75% της συνολικής επένδυσης που φτάνει τα 6 - 8 δισ. θα πήγαινε στην τοπική οικονομία δίνοντας σημαντική «ανάσα» στα ναυπηγεία καθώς θα δημιουργούσε τουλάχιστον 15.000 θέσεις εργασίας. Η πλωτή αυτόνομη οικολογική μονάδα, όπως χαρακτηρίζεται, δεν χρησιμοποιεί καθόλου καύσιμα ή χημικά, είναι μακριά από την ακτή, δεν επιδρά στο περιβάλλον των νησιών και είναι μεταφερόμενη, δηλαδή τοποθετείται όπου επιθυμούν οι νησιώτες και μπορεί εύκολα να αλλάξει θέση ενώ έχει και χαμηλό κόστος λειτουργίας.

Λιμάνια βιώσιμα οικονομικά

Ο σύμβουλος της Ευρωπαϊκής Ομοσπονδίας Θαλασσίων Λιμένων (ESPO), αρμόδιος για περιβαλλοντικά ζητήματα, κ. Αντώνης Μιχαήλ μιλώντας στο «Βήμα» επεσήμανε ότι στην Ελλάδα υπάρχουν 7 «πράσινα» λιμάνια ενώ πανευρωπαϊκά είναι 50, τα λεγόμενα ecoports.

Όπως τόνισε σημασία δεν έχει να είναι φιλικό προς το περιβάλλον μόνο το λιμάνι αλλά να το σέβονται και οι χρήστες του. Αναφερόμενος στους τρόπους που θα μπορούσαν να πειστούν οι χρήστες να συνεισφέρουν σημείωσε πως κάποιοι οργανισμοί λιμένων προσφέρουν εκπτώσεις της τάξης 5 - 10% στα λιμενικά τέλη σε όσα πλοία δεν μολύνουν το περιβάλλον.

 «Το λιμάνι χάνει έσοδα αλλά δίνει κίνητρα στους πλοιοκτήτες», τόνισε και πρόσθεσε πως ένα «πράσινο» λιμάνι είναι οικονομικά βιώσιμο αλλά έδωσε έμφαση στην αλλαγή νοοτροπίας και κουλτούρας σε πρώτη φάση σε ότι αφορά τα περιβαλλοντικά ζητήματα.

Για τα «πράσινα» λιμάνια τους μίλησαν και οι εκπρόσωποι αντίστοιχων φορέων από την Αμβέρσα, την Στοκχόλμη και την Βαλένθια. Από τον οργανισμό λιμένα της Αμβέρσας ο κ. Γκάϊ Γιάνσενς σημείωσε ότι ο οργανισμός διαθέτει ήδη τμήμα περιβάλλοντος με 25 άτομα και δίνει ιδιαίτερα σημασία στην περιβαλλοντική πολιτική με στόχο να γίνει το λιμάνι πιο βιώσιμο. Η δε κυρία Γκουν Ρούντεμπεργκ από τη Στοκχόλμη αναφέρθηκε χαρακτηριστικά στον πλοίαρχο κρουαζιερόπλοιου στον οποίο έγινε σύσταση για ηχορύπανση του σκάφους όταν έφτανε στο λιμάνι. Την επόμενη χρονιά ενώ περίμεναν πως δεν θα το ξαναδούν εμφανίστηκε έχοντας βελτιώσει σημαντικά την ηχορύπανση.

«Μπλε και πράσινη ανάπτυξη»
Από την πλευρά της η Επίτροπος Θαλασσίων Υποθέσεων και Αλιείας κυρία Μαρία Δαμανάκη μίλησε για «μπλε και πράσινη ανάπτυξη» στο πλαίσιο του αναπτυξιακού προγράμματος «Ευρώπη 2020». Ειδικότερα, αφού εξέφρασε την ελπίδα έως το τέλος του έτους να έχει εγκριθεί χρηματοδότηση σημείωσε πως ο στόχος είναι μεγαλύτερη ανάπτυξη και μεγαλύτερη απασχόληση μέσω της καινοτομίας.

Αναφερόμενη στους «πυλώνες», όπως τους χαρακτήρισε, αυτής της πρωτοβουλίας είπε ότι ο ένας αφορά την ενέργεια από τους ωκεανούς, την θάλασσα, από τα φύκια κλπ. Επεσήμανε πως η Κίνα ήδη δίνει άδειες για εξορυκτικές εργασίες και «πρέπει να βιαστούμε». Ο επόμενος «πυλώνας» τόνισε είναι η υδατοκαλλιέργεια - ιχθυοκαλλιέργεια όπου μελέτες δείχνουν πως υπάρχει μεγάλος χώρος για ανάπτυξη.

Για τα «πράσινα» πλοία παρέπεμψε τον Αντιπρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Σιμ Κάλας, αρμόδιο για τις μεταφορές, ο οποίος θέλει να μειωθεί η εξάρτηση των μεταφορών από το πετρέλαιο με μεγαλύτερη αποδοτικότητα των πλοίων και τη χρήση εναλλακτικών μορφών καυσίμων.

Στο τομέα των ναυπηγείων η Επίτροπος είπε πως δεν βρίσκονται στην καλύτερη εποχή και αντιμετωπίζουν σημαντικά προβλήματα και πρόσθεσε «δεν αρκεί να πούμε ότι πρέπει να βρεθεί δημόσια χρηματοδότηση αλλά πρέπει να βρούμε έξυπνες λύσεις». Πρόσθεσε, τέλος, ότι τον Μάϊο κατά την Ευρωπαϊκή Θαλάσσια Ημέρα στο Γκέτεμποργκ παρουσιάστηκε ένα πλοίο που κινείται με υδρογόνο το οποίο δημιουργείται από το πλεόνασμα αιολικής ενέργειας. «Πρόκειται για δαπανηρή τεχνολογία αυτή τη στιγμή αλλά μπορεί να βελτιωθεί».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Περιμένουμε τα σχόλιά σας !

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...