Τρίτη 3 Ιουλίου 2012

Τι ζητάει ο Σαμαράς, τι δεν δίνει η Τρόικα

Το πρώτο κρας τεστ του Αντώνη Σαμαρά με την Τρόικα θα γίνει την Πέμπτη στην οικία του στην Κηφισιά. Ο πρωθυπουργός θα βρεθεί, για πρώτη φορά, αντιμέτωπος με τον Πολ Τόμσεν και τους εταίρους του οι οποίοι δεν δείχνουν διατεθειμένοι να συζητήσουν αλλαγή του Μνημονίου. Ο κ. Σαμαράς θα επιχειρήσει να τους πείσει για τις καλές προθέσεις της χώρας να τηρήσει κάποιες δεσμεύσεις αλλά οι δανειστές μας δείχνουν αδιάλλακτοι και έχουν τις δικές τους κόκκινες γραμμές.

Για να γίνει πιο πειστικός ο πρωθυπουργός θα παρουσιάσει τον κατάλογο των επιχειρήσεων που αναμένεται να ιδιωτικοποιηθούν και περιλαμβάνει ΟΠΑΠ, ΕΛΠΕ, ΕΛΤΑ, θυγατρικές της ΑΤΕ, ΔΕΠΑ καθώς επίσης και τα περιφερειακά λιμάνια και αεροδρόμια της χώρας. Θα διαβεβαιώσει, επίσης, την Τρόικα ότι υπάρχει η πολιτική απόφαση και των άλλων δύο κομμάτων που συμμετέχουν στην κυβέρνηση ώστε να τηρηθούν τα χρονοδιαγράμματα και ορισμένες αποκρατικοποιήσεις να προχωρήσουν μέσα στο καλοκαίρι.

Παράλληλα, ο πρωθυπουργός και το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης θα παρουσιάσει στην Τρόικα και τον κατάλογο με τους Οργανισμούς του Δημοσίου που θα κλείσουν ή θα συγχωνευθούν. Εκεί θα δοθούν και εξηγήσεις για τις καθυστερήσεις που έχουν σημειωθεί και για την υστέρηση των εσόδων κάτι που θα αποδοθεί στην έλλειψη πολιτικής βούλησης της προηγούμενης κυβέρνησης αλλά και στην διπλή εκλογική αναμέτρηση.

Τα δύσκολα στο κρας τεστ με την Τρόικα αρχίζουν από εκεί και μετά. Η κυβέρνηση έβαλε κόκκινη γραμμή για τις απολύσεις δημοσίων υπαλλήλων και αντιπροτείνει εφεδρεία ικανοποιώντας έτσι τη ΔΗΜΑΡ και τον Φώτη Κουβέλη. Παράλληλα θα αρνηθεί οριζόντιες μειώσεις στους μισθούς στον ιδιωτικό τομέα και στις συντάξεις, για τα οποία έχει δεσμευτεί προκλογικά ο κ. Σαμαράς και αποτελεί κόκκινη γραμμή και για την ΔΗΜΑΡ και το ΠΑΣΟΚ.

Το θέμα όμως δεν είναι εύκολο καθώς στο Β' Μνημόνιο υπάρχει ρητή αναφορά στην περαιτέρω μείωση μισθών και συντάξεων. Αλλο αγκάθι στις συζητήσεις του πρωθυπουργού με την Τρόικα είναι η επαναφορά των χαμηλών συντάξεων και των πολυτεκνικών επιδομάτων.

Την ίδια ώρα, όλα τα μηνύματα που έρχονται από τους δανειστές μας κινούνται σε εντελώς αντίθετη γραμμή από την κυβέρνηση. Από το βήμα του συνεδρίου του Economist ο επικεφαλής της Ομάδας Δράσης της ΕΕ για την Ελλάδα Χορστ Ράιχενμπαχ δήλωσε ότι υπάρχει ανάγκη να γίνουν μειώσεις δημοσίων υπαλλήλων και όχι αντικαταστάσεις.

Στο ίδιο Συνέδριο ο υφυπουργός Ανάπτυξης Νότης Μηταράκης παρατήρησε ότι οι μειώσεις προσωπικού στο Δημόσιο θα γίνουν μέσω των αποκρατικοποιήσεων, χωρίς να διευκρινίσει αν εννοεί απολύσεις, συνταξιοδοτήσεις ή εθελούσια έξοδο ή αν θα ανατεθεί στον αγοραστή να απολύσει τους επιπλέον εργαζόμενους.

Επιπλέον, ο κ. Ράιχεμνπαχ αποκάλυψε ότι ο ΟΟΣΑ και Γάλλοι εμπειρογνώμονες επεξεργάζονται ήδη αλλαγές, με στόχο την ταχύτερη λήψη αποφάσεων και τη μείωση του διοικητικού βάρους κατά 25%, χωρίς να είναι γνωστό τι σημαίνει αυτό για το προσωπικό.

Στο ίδιο αδιάλλακτο κλίμα κινήθηκαν και οι δηλώσεις του Γιόργκ Ασμουσεν της ΕΚΤ που μίλησε στο Συνέδριο του Economist και συναντήθηκε με την πολιτική ηγεσία. Ο κ. Ασμουσεν τόνισε ότι η νέα κυβέρνηση πρέπει να επικεντρωθεί στις διαρθρωτικές αλλαγές με την αναδιάρθρωση της αγοράς εργασίας να αποτελεί την πρώτη προτεραιότητα και ταυτόχρονα βασική προϋπόθεση για την παραμονή της Ελλάδας στο ευρώ.

Ξεκάθαρο ήταν το μήνυμα του κ. Ασμουσεν και σε ό,τι αφορά στα περιθώρια διαπραγμάτευσης του μνημονίου που έχει η κυβέρνηση. Οπως είπε χαρακτηριστικά «δεν μπορεί να υπάρξει χαλάρωση των βασικών στόχων του προγράμματος» και τόνισε ότι δεν υπάρχει περίοδος χάριτος και το βασικό μέλημα της κυβέρνησης πρέπει να είναι η αναπλήρωση του χαμένου χρόνου από την παρατεταμένη εκλογική περίοδο.

Εμφανιζόμενος εντελώς αδιάλλακτος ο κ. Ασμουσεν, μιλώντας στον τηλεοπτικό σταθμό Σκάι χαρακτήρισε την ένταξη της Ελλάδας στην πρόσφατη συμφωνία των Βρυξελλών σχεδόν αδύνατη. Κανένα στέλεχος της κυβέρνησης δεν έδωσε διευκρινίσεις για το ζήτημα αυτό το οποίο είναι εξαιρετικά σοβαρό αν ληφθούν υπόψιν οι προσδοκίες που καλλιεργήθηκαν, μετά τη Σύνοδο Κορυφής ότι και η Ελλάδα θα μπορούσε να επωφεληθεί από τη συμφωνία που θα ευεργετήσει τις ιταλικές και ισπανικές τράπεζες.

Την Πέμπτη θα ορκιστεί ο νέος κυβερνητικός εκπρόσωπος Σίμος Κεδίκογλου στην θέση του υφυπουργού Επικρατείας με αρμοδιότητά τα δημόσια Μέσα Ενημέρωσης καθώς και ο νέος υπουργός Οικονομικών Γιάννης Στουρνάρας πριν αρχίσει το τριήμερο «παζάρι» με την τρόικα, το οποίο θα διαρκέσει έως το Σάββατο.

Σήμερα ο επικεφαλής της Task Force Χορστ Ράιχενμπαχ θα έχει σύσκεψη με τον κ. Στουρνάρα. Ο κ. Ράιχενμπαχ θα μεταβεί για συσκέψεις στο υπουργείο Εργασίας την Τετάρτη, ενώ σειρά παίρνουν εκεί οι επικεφαλής της Τρόικα την Παρασκευή.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Περιμένουμε τα σχόλιά σας !

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...