Τετάρτη 30 Μαΐου 2012

Σε διάλογο για τα ευρωομόλογα επιμένουν Γιούνκερ και Μοσκοβισί

English: Jean-Claude Juncker at the EPP summit...
 Jean-Claude Juncker  (Photo credit: Wikipedia)
«Είναι αναγκαία κάποια μορφή τραπεζικής ένωσης» στην ευρωζώνη, «ώστε να αντιμετωπιστούν διάφορες καταστάσεις», εξήγησε ο Γάλλος υπουργός Οικονομικών, ανταλάσσοντας απόψεις με τον κ. Γιούνκερ. Ο πρόεδρος του Eurogroup Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ και ο υπουργός Οικονομικών της Γαλλίας, Πιέρ Μοσκοβισί, υπεραμύνθηκαν σήμερα στο Λουξεμβούργο της δημιουργίας των ευρωομολόγων, ώστε «να αμοιβαιοποιηθεί ένα ποσοστό του συνολικού κρατικού χρέους των μελών της ευρωζώνης».

"Η εν λόγω πρόταση, σε ό,τι μας αφορά, βρίσκεται πάντοτε πάνω στο τραπέζι, την θεωρούμε διαρθρωτικού χαρακτήρα, σπουδαία», επισήμανε στη διάρκεια της κοινής συνέντευξης τύπου ο κ. Μοσκοβισί.

Από την πλευρά του ο κ. Γιούνκερ υπενθύμισε ότι ήδη από το 2010 πρότεινε τα ευρωομόλογα, τότε όμως το θέμα διακωμωδήθηκε σε απίστευτο βαθμό, καθώς έγινε συστηματική προσπάθεια «να δημιουργηθεί η εντύπωση ότι, με τα ευρωομόλογα, θα καλυπτόταν το σύνολο του κρατικού χρέους όλων ανεξαιρέτως των μελών της ευρωζώνης». «Ο δημόσιος διάλογος πάνω στο θέμα αυτό πρέπει να γίνει με μεγαλύτερη αντικειμενικότητα, σήμερα», πρόσθεσε ο πρωθυπουργός του Λουξεμβούργου.

"Πρέπει να χειριστούμε αυτό το ζήτημα, που δεν έχει έναν ιδεολογικό χαρακτήρα» επέμεινε συγχρόνως.

'Όσον αφορά την τραπεζική ένωση, οι δύο πολιτικοί ανέφεραν ότι «αντήλλαξαν απόψεις».

"Είναι αναγκαία κάποια μορφή τραπεζικής ένωσης» στην ευρωζώνη, «ώστε να αντιμετωπιστούν διάφορες καταστάσεις», εξήγησε ο κ. Μοσκοβισί.

Υπενθυμίζεται ότι από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή προτάθηκε νωρίτερα σήμερα ο Ευρωπαϊκός Μηχανισμός Σταθερότητας (ΕΜΣ) να μπορεί να χρηματοδοτεί μετά την πρώτη Ιουλίου 'απ' ευθείας' την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών μέσα στα όρια της ευρωζώνης, πρόταση που το Παρίσι κρίνει ως «θετική».

"Πολλοί στο Λουξεμβούργο αλλά κι εγώ με την ιδιότητά μου του προέδρου του Eurogroup στηρίζουμε την 'απ ευθείας', και όχι μέσω των εθνικών κυβερνήσεων» χρηματοδότηση της ανακεφαλαιοποίησης των τραπεζών στην ευρωζώνη, ανέφερε σήμερα ο κ. Γιούνκερ, «ικανοποιημένος που το ζήτημα επανήλθε στην ημερήσια διάταξη».
Enhanced by Zemanta

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Περιμένουμε τα σχόλιά σας !

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...