Τετάρτη 23 Μαΐου 2012

Martin Schulz: δράση τώρα για να σωθεί η Ευρώπη

English: Martin Schulz during the election cam...
 Martin Schulz  (Photo credit: Wikipedia)
Ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, Martin Schulz, απηύθυνε έκκληση στα κράτη μέλη να πάρουν μέσα στις ερχόμενες εβδομάδες συγκεκριμένα μέτρα για την επάνοδο της ΕΕ σε αναπτυξιακή τροχιά, προειδοποιώντας ότι διαφορετικά η Ευρώπη θα γνωρίσει ακόμα σοβαρότερη οικονομική και κοινωνική αναταραχή. Μιλώντας στην έναρξη της άτυπης συνόδου κορυφής της ΕΕ στις Βρυξέλλες στις 23 Μαΐου, ο κ. Schulz προσέθεσε ότι "δεδομένων των συνθηκών απλές δηλώσεις προθέσεων δεν επαρκούν".

Ανάπτυξη τώρα χρειάζεται η Ευρώπη τόνισε ο πρόεδρος του ΕΚ, Martin Schulz, μιλώντας στην έναρξη του έκτακτου Ευρωπαϊκού Συμβουλίου για την ανάπτυξη και την απασχόληση. Σημείωσε ότι τα μέτρα δημοσιονομικής εξυγίανσης χρειάζονται χρόνια για να αποδώσουν καρπούς και εν τω μεταξύ "ο κίνδυνος είναι πως οι οικονομικές και κοινωνικές επιπτώσεις θα διαλύσουν την Ευρώπη". "Αυτός είναι λόγος που απαιτείται ανάπτυξη τώρα", ζητώντας συγκεκριμένα μέτρα μέχρι την επίσημη σύνοδο κορυφής του ερχόμενου μήνα. Σημείωσε πάντως ότι αυτή ήταν η 24η σύνοδος κορυφής από την έναρξη της κρίσης αλλά η πρώτη που ήταν αφιερωμένη συγκεκριμένα στην ανάπτυξη.

Ελλάδα....
"Μιλάμε συνέχεια για τους Έλληνες αλλά σχεδόν καθόλου με τους Έλληνες", σημείωσε ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, Martin Schulz, στην παρέμβασή του στην αρχή της άτυπης συνόδου κορυφής της ΕΕ, για να συμπληρώσει "το μήνυμα που σας μεταφέρω από την Ελλάδα είναι απλό: οι Έλληνες υποφέρουν,  είναι απελπισμένοι. Παρά τις οδυνηρές θυσίες που έχουν κάνει δεν βλέπουν φως στο τέλος του τούνελ.

Ο πρόεδρος του ΕΚ, που πρόσφατα επισκέφθηκε δύο φορές την Αθήνα, κάλεσε τους ηγέτες της Ένωσης να "στείλουν μήνυμα ελπίδας" στον ελληνικό λαό και όλους τους άλλους λαούς της Ευρώπης που δοκιμάζονται από την κρίση· μήνυμα πως δεν πρέπει να εγκαταλείψουν την προσπάθεια, πως οι θυσίες τους δεν έχουν πάει χαμένες και πως, επιτέλους, κινούμαστε προς τη σωστή κατεύθυνση. Προσέθεσε ότι, εκτός ευρώ, ο δρόμος θα είναι ακόμα σκληρότερος για την Ελλάδα.

Παράλληλα τόνισε πως όσα έχουν συμφωνηθεί πρέπει να τηρηθούν: η ελληνική κυβέρνηση έχει έλθει σε συμφωνία με την Τρόικα για την καταβολή οικονομικής βοήθειας με αντάλλαγμα τη δημοσιονομική εξυγίανση. Αν η επόμενη ελληνική κυβέρνηση την αθετήσει μονομερώς, τότε και οι άλλες κυβερνήσεις δεν θα θεωρήσουν ότι η συμφωνία τις δεσμεύει και θα αρνηθούν κάθε άλλη βοήθεια προς τη χώρα. Αυτό, σημείωσε, σημαίνει "αυτόματη χρεοκοπία με ανυπολόγιστους κινδύνους" ενώ αποτελεί "ψευδαίσθηση" ότι μπορεί και το μνημόνιο να ακυρωθεί και η Ελλάδα να διατηρήσει το ευρώ συνεχίζοντας να λαμβάνει βοήθεια".

.... και Ευρώπη
Σε άλλα σημεία της ομιλίας του, ο πρόεδρος του ΕΚ έδωσε έμφαση στα πέντε εκατομμύρια των άνεργων νέων της Ευρώπης, τονίζοντας ότι απαιτούνται συγκεκριμένα μέτρα καθώς "δεν αξιοποιούμε τις δυνατότητες της πιο μορφωμένης γενιάς που γνωρίσαμε ποτέ στην Ευρώπη". εκείνο που πραγματικά έχουν ανάγκη οι νέοι σήμερα, τόνισε, είναι η ελπίδα. "Αυτή η γενιά είναι το μέλλον της Ευρώπης. Πρέπει να τους δώσουμε, όμως, μέλλον". Σημείωσε δε ότι έχει λάβει ο ίδιος, μετά από πρωτοβουλία του στο ίντερνετ, πάρα πολλά μηνύματα από νέους για τις δυσκολίες που αντιμετωπίζουν

Τα μέτρα που έχει ήδη προτείνει το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο αποτελούν καλό οδηγό για τα όσα πρέπει να γίνουν, από τα ομόλογα για μεγάλα έργα μέχρι την επιβολή φόρου στις συναλλαγές, τη δημιουργία νέων εργαλείων χρηματοδότησης και την αύξηση των δανειακών κεφαλαίων της Τράπεζας Επενδύσεων στα 10 δισ. ευρώ. Ο πρόεδρος επεσήμανε επίσης ότι ο προϋπολογισμός της ΕΕ είναι από τη φύση του επενδυτικός προϋπολογισμός καθώς κάθε ένα ευρώ που εισέρχεται εγγυάται ιδιωτικές επενδύσεις τεσσάρων ευρώ.

Τέλος, ο πρόεδρος του ΕΚ, πρότεινε τη σύναψη ενός "συμφώνου", βάσει του οποίου τα θεσμικά όργανα της Ένωσης θα ετοιμάσουν εντός του προσεχούς 12μήνου πακέτο βραχυπρόθεσμων μέτρων για την τόνωση της ανάπτυξης και τη δημιουργία θέσεων εργασίας, για την παροχή ρευστότητας στην αγορά και για την εισαγωγή δίκαιου φορολογικού συστήματος
Enhanced by Zemanta

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Περιμένουμε τα σχόλιά σας !

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...