Δευτέρα 14 Μαΐου 2012

Σόιμπλε: Η ανάπτυξη μπορεί να συνυπάρξει με τη δημοσιονομική εξυγίανση

Μια ισχυρή και επί σταθερής βάσεως ανάπτυξη δεν έρχεται σε καμία περίπτωση σε αντίφαση με τη δημοσιονομική εξυγίανση. Αντίθετα ενισχύουν η μία την άλλη, υποστηρίζει ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε σε άρθρο του στην εφημερίδα Les Echos.

Απορρίπτει για μία ακόμη φορά μία ανάπτυξη που θα χρηματοδοτείται με τη δημιουργία ελλειμμάτων και τονίζει ότι «ένας προϋπολογισμός που έχει ευφυώς εξυγιανθεί δημιουργεί εμπιστοσύνη χωρίς την οποία η κατανάλωση και οι επενδύσεις είναι αδιανόητες».

«Ως προς την ανάπτυξη, συμμετέχει στη δημοσιονομική εξυγίανση μέσω του περιορισμού των κρατικών δαπανών και της σταθεροποίησης των κρατικών εσόδων», σημειώνει ο Σόιμπλε.

Μία ημέρα πριν από την ανάληψη της προεδρίας της Γαλλικής Δημοκρατίας από τον Φρανσουά Ολάντ και τη συνάντηση γνωριμίας που θα έχει αύριο το απόγευμα ο κ. Ολάντι με την καγκελάριο της Γερμανίας Αγγελα Μέρκελ, ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε προβάλλει μέσω του άρθρου του στη γαλλική οικονομική εφημερίδα τις αρετές του γερμανικού μοντέλου που βασίζεται στην ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας.

«Ενα από τα μαθήματα της κρίσης είναι ότι τα μέλη της νομισματικής ένωσης οφείλουν να εργασθούν αδιάλειπτα για τη σύγκλιση των εθνικών οικονομιών τους. Αλλά οφείλουν επίσης να διατηρήσουν και να βελτιώσουν την ανταγωνιστικότητά τους απέναντι στον υπόλοιπο κόσμο, μία απαίτηση που συχνά αγνοήθηκε στο παρελθόν. Κάθε βιώσιμη ανάπτυξη βασίζεται σε αυτήν την ανταγωνιστικότητα», τονίζει.

Δηλώνει έτοιμος να μελετήσει το ρόλο τον οποίο θα μπορούσε να διαδραματίσει η Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων στην ώθηση της ανάπτυξης. Η χρηματοδότηση των μικρομεσαίων επιχειρήσεων πρέπει επίσης να συζητηθεί σε εθνικό και ευρωπαϊκό επίπεδο, καθώς και η αντιμετώπιση της γραφειοκρατίας, γράφει, ενώ προειδοποιεί ότι η ανάμειξη του κράτους στην οικονομία μπορεί να αποτελέσει τροχοπέδη για τις επενδύσεις.
Enhanced by Zemanta

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Περιμένουμε τα σχόλιά σας !

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...