Τετάρτη 9 Μαΐου 2012

Αυστηρό μήνυμα Μέρκελ προς την Ελλάδα

Η Ελλάδα οφείλει να τηρήσει τις δεσμεύσεις της προς τους πιστωτές της και να υλοποιήσει τις μεταρρυθμίσεις που έχει υποσχεθεί, αν θέλει να παραμείνει στη ζώνη του ευρώ, προειδοποίησε εκ νέου το Βερολίνο.

Σε συνέντευξή της στην εφημερίδα Passauer Neue Presse που θα δημοσιευθεί στο αυριανό της φύλλο, η Γερμανίδα καγκελάριος, Άγκελα Μέρκελ, σημειώνει:

«Ήθελα πάντα η Ελλάδα να παραμείνει εντός της ζώνης του ευρώ. Αυτό δεν έχει αλλάξει». Η Αθήνα οφείλει από την πλευρά της «να τηρήσει τις δεσμεύσεις που ανέλαβε προς την Τρόικα και τις μεταρρυθμίσεις» που υποσχέθηκε, τόνισε. «Είναι ο μόνος τρόπος για την Ελλάδα να επιστρέψει στη σταθερότητα και την οικονομική ισχύ», πρόσθεσε.

Ο Γερμανός υπουργός Εξωτερικών, Γκίντο Βεστερβέλε, συμμετείχε στο χορό των δηλώσεων σήμερα λέγοντας ότι η Αθήνα δεν θα λάβει άλλα χρήματα χωρίς την τήρηση των δεσμεύσεων έναντι των πιστωτών της.

«Εάν η Ελλάδα εγκαταλείψει τις μεταρρυθμίσεις, δεν νομίζω ότι οι δόσεις της οικονομικής ενίσχυσης θα πρέπει να καταβληθούν», προειδοποίησε από τις Βρυξέλλες. Η θέση του Βερολίνου είναι να υποστηριχθεί η Ελλάδα «αλλά αυτό προϋποθέτει ότι θα πληρούνται οι όροι που επιτεύχθηκαν μέσω διαπραγμάτευσης» τόνισε.

Αναφορές για έξοδο της Ελλάδας από την ευρωζώνη σε αμερικάνικα ΜΜΕ 

Το πολιτικό αδιέξοδο στην Ελλάδα και ο κίνδυνος για παρατεταμένη αστάθεια αυξάνει τον αριθμό οικονομικών παραγόντων και αναλυτών που ισχυρίζονται ότι ολοένα και περισσότερο ενισχύεται η προοπτική για έξοδο της χώρας μας από την Ευρωζώνη.

Σε αρκετά δημοσιεύματα και αναφορές αμερικανικών ΜΜΕ προβάλλεται και σήμερα η θέση ότι η Ελλάδα βρίσκεται στο χείλος του γκρεμού, με εκλογές τον Ιούνιο ως το πιθανότερο ενδεχόμενο.
Την ίδια στιγμή, υπογραμμίζεται ότι η Ευρώπη έχει ζήσει και παλαιότερα κρίσεις του ευρώ και αυτό μπορεί να συμβεί εκ νέου, όμως οι επιλογές επί του παρόντος είναι «λίγες», σημειώνεται χαρακτηριστικά σε δημοσίευμα της «Νιου Γιορκ Τάιμς».

Μεταξύ άλλων, αναφέρεται ότι μία επιλογή είναι η τρόικα να καταβάλει χρηματοδότηση προς την ελληνική κυβέρνηση μόνο και μόνο για να καλύψει τα λειτουργικά της κόστη, αναβάλλοντας την καταβολή του υπολοίπου ποσού έως ότου ξεκαθαρίσει το πολιτικό τοπίο. Μία άλλη επιλογή, όπως σημειώνεται από μερικούς, είναι να συμφωνήσουν οι πιστωτές σε επαναδιαπραγμάτευση των όρων του πακέτου δανειακής βοήθειας, πράγμα το οποίο θα δεχθεί και η νέα ελληνική κυβέρνηση.
Στις ανταποκρίσεις καταγράφονται οι τελευταίες εξελίξεις για τις αποτυχημένες διεργασίες σχηματισμού κυβέρνησης συνασπισμού και επισημαίνεται ότι οι αξιωματούχοι των Βρυξελλών και του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου θεωρούν ότι δεν υπάρχει άλλη επιλογή για την Ελλάδα παρά η εφαρμογή του συμφωνηθέντος προγράμματος.

Σε άρθρο που δημοσιεύεται στην εφημερίδα «Λος Άντζελες Τάιμς» διατυπώνεται η άποψη ότι «οι ψηφοφόροι σε Γαλλία και Ελλάδα είναι πολύ εξυπνότεροι απ' ότι οι διαμορφωτές οικονομικής πολιτικής στις ΗΠΑ», προσθέτοντας ότι «οι Ευρωπαίοι ψηφοφόροι δεν αντέδρασαν απλώς στα σκληρά μέτρα λιτότητας, αλλά και στο γεγονός ότι αυτά δεν αποδίδουν» και πως «η Ουάσιγκτον πρέπει να δώσει ιδιαίτερη προσοχή στις επιπτώσεις της λιτότητας όσον αφορά τη χάραξη της δικής της δημοσιονομικής πολιτικής».

Σ' ένα άλλο σημείο, ο αρθρογράφος υποστηρίζει ότι «ένα ακόμη μάθημα που πηγάζει από την αντίδραση της μεσαίας και της εργατικής τάξης σε Γαλλία και Ελλάδα είναι ότι αυτό που ενοχλεί ιδιαίτερα τους συγκεκριμένους ψηφοφόρους δεν είναι απλώς η λιτότητα, αλλά η άνιση εφαρμογή της σε συγκεκριμένες κοινωνικές τάξεις».

Τέλος, σε κύριο άρθρο του πρακτορείου «Μπλούμπεργκ» γίνεται αναφορά στα αποτελέσματα των βουλευτικών εκλογών στην Ελλάδα, που ανέδειξαν τα αντιμνημονιακά κόμματα, τονίζοντας ότι επαφίεται πλέον στη Γερμανία να αποφασίσει εάν θα χαλαρώσει τα μέτρα λιτότητας που εφαρμόζονται στη χώρα ή εάν θα αφήσει την Ελλάδα να εγκαταλείψει την Ευρωζώνη. Μέσα στο μετεκλογικό περιβάλλον αβεβαιότητας που διαμορφώνεται στην Ελλάδα, όπως σημειώνεται, οι διεθνείς πιστωτές της χώρας θα μπορούσαν ανά πάσα στιγμή να διακόψουν τη χρηματοδότησή της, οδηγώντας την στη χρεοκοπία και στην έξοδο από την Ευρωζώνη, μολονότι μια έξοδος της Ελλάδας από το ευρώ θα αποτελούσε ένα ριψοκίνδυνο παιχνίδι με το μέλλον του κοινού νομίσματος, προκαλώντας πολιτικές αναταράξεις και απρόβλεπτες συνέπειες για ολόκληρο το ευρωπαϊκό σχέδιο.

Μεταξύ άλλων, υποστηρίζεται ότι με τα σημερινά δεδομένα δύο είναι λύσεις που προδιαγράφονται, είτε η παροχή περισσότερου χρόνου στην Ελλάδα για την εξυγίανση των δημοσιονομικών της, είτε η συνέχιση της πολιτικής αυστηρής λιτότητας, υπό την απειλή εξόδου της χώρας από το ευρώ, όπου οι Έλληνες πολίτες θα κληθούν να αναλάβουν τις ευθύνες τους.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Περιμένουμε τα σχόλιά σας !

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...