Τετάρτη 9 Μαΐου 2012

Βραβείο Ευρωπαίου Πολίτη: το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο τιμά εκείνους που ξεχώρισαν

Το Βραβείο του Ευρωπαίου Πολίτη απονέμεται από το 2008 σε άτομα και οργανώσεις που διακρίθηκαν για το έργο τους για την ενίσχυση της ευρωπαϊκής ταυτότητας.

Φέτος οι υποψήφιοι που έχουν προτείνει οι ευρωβουλευτές είναι 61 και προέρχονται από 19 κράτη μέλη, εθνικές επιτροπές στα οποία θα επιλέξουν τώρα τους φιναλίστ. Τον Ιούνιο, επιτροπή στο ΕΚ με επικεφαλής τον πρόεδρο Schulz θα επιλέξει τους νικητές που μπορεί να είναι μέχρι και 50.

Το βραβείο απονέμεται σε όσους με τη δράση τους προώθησαν τη συνεργασία μεταξύ των λαών και χωρών της Ευρώπης ή γενικότερα την αμοιβαία κατανόηση και τη συνεργασία μεταξύ πολιτών και κρατών μελών. Το βραβείο απονέμεται επίσης για απλή καθημερινή δράση που αντανακλά τις αξίες του Ευρωπαϊκού Χάρτη Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων.

Γενικά προτιμώνται δράσεις που αντανακλούν επίσης τις προτεραιότητες που θέτει κάθε χρόνο ο θεσμός του Ευρωπαϊκού Έτους, που φέτος είναι αφιερωμένο στη λεγόμενη ενεργό γήρανση και την αλληλεγγύη μεταξύ γενεών.

Οι νικητές θα παραλάβουν τα βραβεία σε τελετές στα κράτη μέλη και το φθινόπωρο θα προσκληθούν σε ειδική εκδήλωση στις Βρυξέλλες.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Περιμένουμε τα σχόλιά σας !

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...