Πέμπτη 4 Αυγούστου 2011

Σημαντικό, αναβαθμισμένο ρόλο αναλαμβάνει ο Ρομπάι


Σύμφωνα με ξένα δημοσιεύματα, ρόλο συντονιστή και εκπροσώπου του ευρώ προωθούν για τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Χέρμαν Βαν Ρομπάι, οι Βρυξέλλες, στην... προσπάθεια επιβολής μεγαλύτερης πειθαρχίας στην ευρώ – ζώνη.

Σύμφωνα με πληροφορίες, τόσο η Γαλλία, όσο και η Γερμανία σχεδιάζουν να υποβάλουν προτάσεις εντός του μηνός σχετικά με την ενίσχυση της διακυβέρνησης της ευρω-ζώνης, ενώ η Ευρωπαϊκή Επιτροπή επεξεργάζεται ιδέες που θα μπορούσαν να τεθούν στη σύνοδο κορυφής της Ε.Ε. τον Οκτώβριο.

Σημειώνεται ότι η γαλλική εφημερίδα Le Monde το Σαββατοκύριακο, έγραφε ότι ο πρόεδρος της Γαλλίας, Νικολά Σαρκοζί, είναι μεταξύ αυτών που πιέζουν ώστε να δοθούν περισσότερες εξουσίες στον κ.Ρομπάι. Μάλιστα, δύο ευρωπαϊκές πηγές υποστήριξαν ότι ένα από τα βασικά ζητήματα είναι να τεθεί τέλος στην "κακοφωνία" που εκφράζεται από τους φορείς χάραξης πολιτικής και η οποία υπονομεύει την εμπιστοσύνη των αγορών στην ικανότητα της Ευρώπης να ξεπεράσει την κρίση χρέους.

"Πρέπει να υπάρχει μία φωνή", είπε ανώτατος αξιωματούχος που συμμετέχει στην προετοιμασία των μηνιαίων συνεδριάσεων των υπουργών οικονομικών της ευρω-ζώνης (Eurogroup).

Να αναφέρουμε τέλος, ότι με βάση τη Συνθήκη της Λισαβόνας, ο κ.Ρομπάι προεδρεύει σε όλες τις Συνόδους Κορυφής των "27" αλλά δεν έχει επίσημο ρόλο στη ζώνη του ευρώ. βέβαια φέτος προήδρευσε σε δύο έκτακτες Συνόδους Κορυφής της ευρω-ζώνης, ενώ ο πρώην πρωθυπουργός του Βελγίου χαίρει της εμπιστοσύνης του κ.Σαρκοζί και πιθανότατα και της καγκελαρίου της Γερμανίας, Άγγελας Μέρκελ. Άλλη ευρωπαϊκή πηγή ωστόσο επεσήμανε, ότι δεν έχει κατατεθεί ακόμη καμία επίσημη πρόταση και ότι η θέση της Γερμανίας για το θέμα αυτό δεν είναι σαφής.
www.greekfinanceforum.com
Enhanced by Zemanta

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Περιμένουμε τα σχόλιά σας !

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...