Σάββατο 27 Αυγούστου 2011

Παρέμβαση υπέρ του ευρώ από 17 Νομπελίστες

«Η Ευρωζώνη θα επιβιώσει» τονίζουν 17 νομπελίστες Οικονομικών, που εκτιμούν πάντως ότι εάν το ευρωπαϊκό μπλοκ διασπαστεί, τότε θα ήταν καλύτερο να αποχωρήσει η κραταιά Γερμανία και όχι η αποδυναμωμένη Ελλάδα.
Με τις αγορές στην «κόψη του ξυραφιού», λόγω της τεράστιας συσσώρευσης χρέους σε Ευρώπη και ΗΠΑ, 17 οικονομολόγοι, κάτοχοι του βραβείου Νόμπελ, συγκεντρώθηκαν αυτήν την εβδομάδα στο γραφικό νησί Λιντάου, στη λίμνη Κόνστανς στη νότια Γερμανία για να συζητήσουν για την κρίση, αλλά και τη λιτότητα.
Μεταξύ τους και ο Τζόζεφ Στίγκλιτς, τιμηθείς με το βραβείο Νόμπελ το 2001, ο Μάιρον Σολ και ο Ρόμπερτ Μάντελ.
«Δε νομίζω ότι το ευρώ βρίσκεται στα πρόθυρα της κατάρρευσης», δήλωσε ο Μάντελ, εκτιμώντας ότι η Ευρώπη θα πρέπει να κινηθεί σε μία κατεύθυνση που θα την οδηγήσει στις Ηνωμένες Πολιτείες της Ευρώπης.
Παρότι η αναταραχή δείχνει να βρίσκεται μακριά από το ήσυχο Λιντάου, όπου οι συμμετέχοντες έπιναν δροσερά ποτά στη βεράντα του συνεδριακού κέντρου, με θέα τη λίμνη, η συζήτηση ήταν ιδιαίτερα έντονη. Κύρια θέματα της συζήτησης ήταν η επιβράδυνση της αμερικανικής οικονομίας καθώς και ένας το κατά πόσο βοηθά ένας τρίτος γύρος ποσοτικής χαλάρωσης από την Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ. Οι περισσότεροι εκτιμούν ότι δεν θα βοηθούσε.
Επίσης, σκληρές συζητήσεις έγιναν και για τη λιτότητα που επιβάλλεται σε ολοένα και περισσότερα κράτη, καθώς και για τα προβλήματα της ευρωζώνης και τους κινδύνους διάλυσής της.
«Καλύτερα να φύγει η Γερμανία παρά η Ελλάδα»
Αναφερόμενος στο εάν υπάρχει άρτιος τρόπος για την αποσύνθεση της ευρωζώνης, ο Στίγλιτς, δήλωσε: «Όταν κάνεις τα αβγά ομελέτα, είναι πιο δύσκολα να ξαναπάρεις πίσω τα ωμά αβγά».
Πάντως, ο οικονομολόγος έκανε λόγο για «συναίνεση στους κόλπους των οικονομολόγων, ότι σε περίπτωση διάσπασης της ευρωζώνης θα ήταν προτιμότερο να αποχωρήσει η Γερμανία παρά η Ελλάδα».
Κι αυτό γιατί σε περίπτωση που η Γερμανία αποχωρήσει από το ευρώ, τότε θα μπορέσει να αποπληρώσει το χρέος της, καθώς η νέα ισοτιμία θα ήταν υπερτιμημένη. Αντιθέτως, μια υπερχρεωμένη χώρα όπως η Ελλάδα, θα υφίστατο υποτίμηση του εθνικού της νομίσματος, και η αποπληρωμή του ευρωπαϊκού της χρέους θα ήταν ιδιαίτερα δύσκολη.
«Δεν πιστεύω ότι το ευρώ είναι στα στα πρόθυρα κατάρρευσης», υποστηρίζει από την πλευρά του ο κορυφαίος οικονομολόγος Ρόμπερτ Μάντλερ, εκτιμώντας ότι η Ευρώπη θα πρέπει να μετεξελιχθεί σε κάτι ισοδύναμο με τις Ηνωμένες Πολιτείες της Ευρώπης.
Η συνάντηση στο Λιντάου
Η συνάντηση επιφανών επιστημόνων στο Λιντάου διοργανώνεται από το 1950, κυρίως για θέματα φυσικής, χημείας, φυσιολογίας και ιατρικής.
Από το 2004, διοργανώθηκε και συνάντηση για οικονομολόγους, που συμφώνησαν ότι η διοργάνωση θα γίνεται κάθε τρία χρόνια Η φετινή ήταν η πρώτη συνάντηση από το ξέσπασμα της παγκόσμιας χρηματοπιστωτικής κρίσης.
Την ώρα που οι οικονομολόγοι συζητούσαν για την παγκόσμια οικονομία, έξω από το συνέδριο, αρκετοί ήταν οι συγκεντρωμένοι που προχώρησαν σε διαμαρτυρία. «Ο κόσμος δεν πωλείται», «Μια άλλη Ευρώπη για έναν άλλο κόσμο», «Ντροπή σας νομπελίστες», έγραφαν τα πλακάτ.
 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Περιμένουμε τα σχόλιά σας !

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...