Δευτέρα 27 Δεκεμβρίου 2010

Τι λένε οι Ελληνες και οι υπόλοιποι Ευρωπαίοι για την κρίση

EP Journalism Prize: panel discussion on the r...Image by European Parliament via Flickr
Μία ενδιαφέρουσα έρευνα του Ευρωβαρόμετρου

Υπέρ μίας συντονισμένης δράσης σε ευρωπαϊκό επίπεδο για την αντιμετώπιση της πιστωτικής και οικονομικής κρίσης, τάσσονται οι Ελληνες σύμφωνα με έρευνα του Ευρωπαϊκού Βαρόμετρου, που διεξήχθη στις 27 χώρες μέλη.
Σε μία δύσκολη περίοδο, κατά την οποία οι επιπτώσεις της κρίσης έχουν ξεπεράσει την Ελλάδα και αγγίζουν όλες τις περιφερειακές χώρες της ευρωζώνης, έχει ενδιαφέρον να δούμε τον τρόπο με τον οποίο προσεγγίζουν τα σχετικά ερωτήματα του Ευρωβαρόμετρου οι έλληνες και οι υπόλοιποι ευρωπαίοι  πολίτες.
Οι έλληνες πολίτες, σε ποσοστό άνω του 57%, πιστεύουν πώς θα ήταν πιο προστατευμένοι εάν η χώρα μας υλοποιούσε μέτρα αντιμετώπισης της κρίσης σε συντονισμό με τα υπόλοιπα ευρωπαϊκά κράτη. Σε αντίθεση με τους υπόλοιπους Ευρωπαίους, όπου η κριτική για το ευρώ είναι πιο μεγάλη, στην Ελλάδα οι πολίτες είναι μοιρασμένοι στο ερώτημα εάν το ευρώ έχει αμβλύνει τις επιπτώσεις της κρίσης.
Χαρακτηριστικό είναι ότι οι μισοί ερωτηθέντες στην Ελλάδα (48%) θεωρούν ότι σε καιρούς κρίσης δεν είναι επιθυμητό η χώρα μας να δίνει βοήθεια σε άλλο κράτος της Ε.Ε. που αντιμετωπίζει δυσκολίες σε αντίθεση με τους υπόλοιπους ευρωπαίους που κατά πλειοψηφία πιστεύει το αντίθετο.
Κατά συντριπτική πλειοψηφία (74%) οι Έλληνες πιστεύουν ότι  το συμφέρον της χώρας μας σε περίπτωση που προσφέρουμε χρηματοπιστωτική βοήθεια σε άλλο κράτος της Ε.Ε. αφορά στην ευρωπαϊκή αλληλεγγύη παρά την ίδια τη χώρα μας. Την ίδια στιγμή, το  αντίστοιχο ποσοστό των ευρωπαίων πολιτών των 27 κρατών-μελών  είναι 51 %, ενώ  το 44%  των πολιτών θεωρεί πως η παροχή χρηματοπιστωτικής βοήθειας εξυπηρετεί το οικονομικό συμφέρον της χώρας τους.
Στην ίδια έρευνα προκύπτουν και τα ακόλουθα ενδιαφέροντα συμπεράσματα:
Στο ερώτημα για το ποιες από τις δύο κατευθύνσεις , δηλαδή  την υιοθέτηση μέτρων για την τόνωση της οικονομίας ή τη μείωση των δημόσιων δαπανών,  θα πρέπει να ακολουθήσουν  τα κράτη - μέλη προκειμένου να εξέλθουν από την κρίση,  οι Έλληνες πολίτες εμφανίζονται σχεδόν μοιρασμένοι ως προς την επιλογή τους όπως και οι Ευρωπαίοι.
Τόσο οι Έλληνες όσο και οι ευρωπαίοι θέλουν να δοθεί προτεραιότητα στις πολιτικές για  α)  την αντιμετώπιση της φτώχειας και του κοινωνικού αποκλεισμού και β) την προστασία του καταναλωτή και της δημόσιας υγείας. Και στις δύο περιπτώσεις οι Έλληνες εκφράζονται υπέρ αυτών των προτεραιοτήτων σε υψηλότερο ποσοστό από ότι οι ευρωπαίοι.
Στο ερώτημα για την εισαγωγή μέτρων σχετικών με την αποφυγή μελλοντικών κρίσεων οι Έλληνες ( κατά πλειοψηφία) επιλέγουν σε μεγαλύτερο ποσοστό από τους ευρωπαίους, τους αυστηρότερους κανονισμούς για επίβλεψη των παραγόντων των χρηματαγορών, τη δημιουργία ενός Ευρωπαϊκού Νομισματικού Ταμείου, τις κυρώσεις στα κράτη μέλη  για συμμόρφωση με τους δημοσιονομικούς κανόνες, την παρουσίαση των εθνικών προϋπολογισμών στην Επιτροπή και την καθιέρωση ευρωπαϊκής οικονομικής διακυβέρνησης.
Τέλος, στα προτεινόμενα μέτρα για τόνωση της απασχόλησης  και βιώσιμης ανάπτυξης οι Έλληνες (μεταξύ των 27 κρατών μελών) βρίσκονται στην 11η θέση  σχετικά με το ποσοστό προτιμήσεων σε επενδύσεις για εκπαίδευση και έρευνα και στη 2η θέση για την ενίσχυση των ΜΜΕ.
Με αφορμή τα παραπάνω ευρήματα της έρευνας η Αντιπρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβούλιου κυρία Ρόδη Κράτσα δήλωσε:
«Είναι ξεκάθαρο πως οι έλληνες πολίτες επιζητούν καλύτερο συντονισμό των ευρωπαϊκών πολιτικών στην αντιμετώπιση των συνεπειών της δημοσιονομικής κρίσης που βαραίνει ιδιαίτερα τα δημόσια οικονομικά κάποιων κρατών μελών αλλά και μία καλλίτερη οικονομική διακυβέρνηση για την αποφυγή νέων κρίσεων. Όπως ξεκάθαρη είναι και η επιλογή μέτρων τόνωσης για την ανάταξη της οικονομίας μας και ιδιαίτερα των μικρομεσαίων επιχειρήσεων κάτι που επιβεβαιώνει και τον πολιτικό προσανατολισμό της Νέας Δημοκρατίας στο σχέδιο εξόδου από την κρίση. Κυριότερα όμως, οι έλληνες δίνουν βαρύτητα στην αντιμετώπιση της φτώχειας και του κοινωνικού αποκλεισμού, τη στιγμή που το 21% των συμπολιτών μας διαβιεί υπό συνθήκες φτώχειας. Αλλωστε ας μην ξεχνάμε πως το έτος  που διανύουμε και σύντομα ολοκληρώνεται  είναι αφιερώμενο στην καταπολέμηση του φαινομένου αυτού σε πανευρωπαϊκό επίπεδο. Όπως βαρύτητα δίνεται και στη διασφάλιση της προστασίας της δημόσιας υγείας η οποία και στις μέρες μας πλήττεται σημαντικά μέσω ελλείψεων σε προμήθειες και προσωπικό στα νοσοκομεία.
Τα ευρήματα αυτά είναι πολύ σημαντικά για την πολιτική που χαράζουμε σε εθνικό και ευρωπαϊκό επίπεδο και την ευθύνη που έχουμε ως έλληνες και ελληνίδες πολιτικοί  για τη βιώσιμη ανάπτυξη στη χώρα μας καθώς και τη σταθερότητα και το μέλλον της Ε.Ε. .»
Enhanced by Zemanta

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Περιμένουμε τα σχόλιά σας !

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...