Τρίτη 21 Δεκεμβρίου 2010

ΕΕ: Αυστηρότεροι κανόνες ασφαλείας στις χημικές μονάδες

Janez Potočnik explaining his priorities durin...Image by European Parliament via FlickrΣχέδιο νομοθετικής πράξης για την ενίσχυση των κανόνων αναφορικά με την αντιμετώπιση των κινδύνων μειζόνων ατυχημάτων στα οποία εμπλέκονται χημικές ουσίες, παρουσίασε σήμερα η Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

Η αναθεώρηση της αποκαλούμενης οδηγίας Seveso II θα επιτρέψει να εναρμονισθούν οι διατάξεις των εθνικών νομοθεσιών προς τις αλλαγές της ευρωπαϊκής νομοθεσίας για τα χημικά προϊόντα, ενώ παράλληλα θα δώσει διευκρινίσεις για άλλες διατάξεις. Προβλέπεται η καθιέρωση αυστηρότερων προτύπων ελέγχου και η βελτίωση της στάθμης και της ποιότητας των πληροφοριών που διατίθενται στο κοινό σε περίπτωση ατυχήματος. Η νέα οδηγία αναμένεται να εφαρμοστεί από την 1η Ιουνίου 2015.

Η αναθεώρηση προκλήθηκε λόγω της θέσπισης κανόνων για την ευθυγράμμιση του συστήματος ταξινόμησης της Ευρωπαϊκής Ένωσης προς το Διεθνές Εναρμονισμένο Σύστημα των Ηνωμένων Εθνών. Τοιουτοτρόπως εξασφαλίζεται ότι οι ίδιοι κίνδυνοι περιγράφονται και σημαίνονται με τον ίδιο τρόπο σε όλη την υφήλιο.

Στις αλλαγές συμπεριλαμβάνονται η ενίσχυση των διατάξεων σχετικά με την πρόσβαση του κοινού στις πληροφορίες για την ασφάλεια, η συμμετοχή στη λήψη αποφάσεων, η πρόσβαση στη δικαιοσύνη και η βελτίωση του τρόπου συλλογής, διαχείρισης, διάθεσης και κοινοχρησίας των πληροφοριών. Η πρόταση καθιερώνει επίσης αυστηρότερες προδιαγραφές για τις επιθεωρήσεις των εγκαταστάσεων ώστε να εξασφαλίζεται η αποτελεσματική εφαρμογή και επιβολή των κανόνων ασφαλείας.


«Η οδηγία Seveso II έχει συμβάλει στη μείωση της πιθανότητας και των συνεπειών χημικών ατυχημάτων. Ωστόσο, ανάλογα ατυχήματα εξακολουθούν να συμβαίνουν και συχνά θα μπορούσαν να έχουν καταστροφικά αποτελέσματα. Δεν επιτρέπεται να κάνουμε συμβιβασμούς με την ασφάλεια. Για το λόγο αυτό οι προτεινόμενοι νέοι κανόνες θα ενισχύσουν περαιτέρω την αντίστοιχη νομοθεσία και θα εξασφαλίσουν το απαραίτητο υψηλό επίπεδο προστασίας» δήλωσε ο Επίτροπος Περιβάλλοντος, Janez Potočnik.
Enhanced by Zemanta

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Περιμένουμε τα σχόλιά σας !

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...