Τετάρτη 22 Δεκεμβρίου 2010

ΟΑΣΕ: Ο νέος νόμος για τα ΜΜΕ στην Ουγγαρία απειλεί την ελευθερία του Τύπου

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή δεν σχολιάζει. Οι Ευρωβουλευτές των Πρασίνων ζητούν την απόσυρσή του. Προειδοποίηση της καγκελαρίου της Γερμανίας Μέρκελ.
Ο Οργανισμός για την Ασφάλεια και τη Συνεργασία στην Ευρώπη (ΟΑΣΕ) επέκρινε σήμερα έντονα το νέο νόμο για τα μέσα ενημέρωσης που υιοθετήθηκε χθες από το κοινοβούλιο της Ουγγαρίας, σημειώνοντας ότι συνιστά απειλή για την ελευθερία του Τύπου.
«Φοβάμαι ότι το ουγγρικό κοινοβούλιο υιοθέτησε μια νομοθεσία για τα μέσα ενημέρωσης, η οποία, αν χρησιμοποιηθεί άσχημα, θα μπορούσε να αναγκάσει σε σιωπή τα επικριτικά μέσα ενημέρωσης και το δημόσιο διάλογο στη χώρα», δηλώνει σε ανακοίνωσή της η εκπρόσωπος του ΟΑΣΕ για την ελευθερία των μέσων ενημέρωσης Ντούνια Μιγιάτοβιτς.
Ο νόμος αυτός παραβιάζει τις προδιαγραφές του ΟΑΣΕ για την ελευθερία των μέσων ενημέρωσης και θέτει σε κίνδυνο τον πλουραλισμό του Τύπου, προσθέτει η ίδια.
Ο νέος νόμος, που αναμένεται να τεθεί σε ισχύ την 1η Ιανουαρίου, ημερομηνία κατά την οποία η Ουγγαρία θα αναλάβει και την εκ περιτροπής προεδρία της ΕΕ, ρυθμίζει τη λειτουργία των ραδιοφωνικών και των τηλεοπτικών δικτύων, όπως και του Τύπου και του Ίντερνετ. Το σύνολό τους τίθεται υπό την εποπτεία ενός Συμβουλίου των Μέσων Ενημέρωσης (MT), του οποίου τα πέντε μέλη ανήκουν στο κόμμα που βρίσκεται στην εξουσία, το Fidesz, του πρωθυπουργού Βίκτορ Ορμπάν.

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΕΔΩ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Περιμένουμε τα σχόλιά σας !

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...