Τρίτη 21 Δεκεμβρίου 2010

Δεκτή από Κομισιόν η 7η τροποποίηση του Προγράμματος Αγροτικής Ανάπτυξης

Αποδεκτή από τις υπηρεσίες της Ευρωπαϊκής Επιτροπής έγινε η 7η τροποποίηση του Προγράμματος Αγροτικής Ανάπτυξης, σύμφωνα με ανακοίνωση του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων.

Κατά κύριο λόγο η 7η τροποποίηση του ΠΑΑ αφορά:
1. Στην ανακατανομή πόρων για την εφαρμογή μέτρων και δράσεων των Αξόνων 1,2 και 3 του ΠΑΑ, υπέρ των περιοχών καπνοπαραγωγής και των γεωργών, που πλήττονται από ουσιαστικές περικοπές της αξίας των άμεσων ενισχύσεων τους και λαμβάνουν στήριξη, προκειμένου να προσαρμοσθούν στις μεταβαλλόμενες συνθήκες μέσω της αναδιάρθρωσης των οικονομικών δραστηριοτήτων τους εντός και εκτός γεωργίας. Το ποσό των 568,3 εκ. , που μεταφέρθηκε από τον Πυλώνα Ι για δράσεις υπέρ των περιοχών καπνοπαραγωγής θα αποδοθεί στους γεωργούς, οι οποίοι ενεργοποίησαν εκτατικά δικαιώματα προερχόμενα από τον καπνό, μέσω των παρακάτω μέτρων και δράσεων του ΠΑΑ:

Μέτρο 144: «Εκμεταλλεύσεις υπό αναδιάρθρωση λόγω κοινής οργάνωσης αγοράς», η ενίσχυση παρέχεται στους δικαιούχους για τα έτη 2011, 2012, 2013, με μέγιστο συνολικό ποσό για την τριετία τα 9.000  και σε κάθε περίπτωση αυτό να μην ξεπερνάει το 50% της μείωσης των άμεσων ενισχύσεών τους, σε σύγκριση με το 2009. Ο συνολικός προϋπολογισμός του μέτρου ανέρχεται στα 220 εκ. . Η Κοινή Υπουργική Απόφαση του Μέτρου έχει ήδη υπογραφεί και η Πρόσκληση Εκδήλωσης Ενδιαφέροντος αναμένεται εντός Δεκεμβρίου.
Μέτρο 121: «Εκσυγχρονισμός γεωργικών εκμεταλλεύσεων», η Υπουργική Απόφαση λεπτομερειών εφαρμογής του Μέτρου έχει ήδη υπογραφεί και βρίσκεται στο Εθνικό Τυπογραφείο και η προκήρυξη των 135 εκ. , (Δημόσια Δαπάνη) που αφορά στις καπνοπαραγωγές περιοχές, θα πραγματοποιηθεί μαζί με τις υπόλοιπες δράσεις του μέτρου, εντός των επόμενων εβδομάδων.
Μέτρο 133: «Πρόωρη συνταξιοδότηση γεωργών», η ενεργοποίηση του οποίου αναμένεται στις αρχές του 2011, με συνολικό προϋπολογισμό 30 εκ. . Οι δικαιούχοι του μέτρου αποκλείονται από όλα τα άλλα Μέτρα του ΠΑΑ.
Μέτρο 214: «Γεωργο-περιβαλλοντικές ενισχύσεις», Δράση 1.4 «Αμειψισπορά με ξηρικές καλλιέργειες», με προϋπολογισμό 60εκ.  και Δράση 2.3 «Σύστημα Ολοκληρωμένης Διαχείρισης στην παραγωγή καπνού», με προϋπολογισμό επίσης 60εκ. . Το μέγιστο ύψος ετήσιας ενίσχυσης για τη δράση 1.4 ανέρχεται στα 600/εκτάριο ενώ για τη δράση 2.3 στα 935/εκτάριο. Η προκήρυξη και των δύο γεωργο-περιβαλλοντικών δράσεων θα πραγματοποιηθεί το πρώτο τετράμηνο του 2011.
Μέτρο 221: «Πρώτη δάσωση γεωργικών γαιών», του οποίου η ενεργοποίηση αναμένεται στις αρχές του 2011, με προϋπολογισμό 10 εκ.  (Δημόσια Δαπάνη).
Ιδιωτικές επενδύσεις του άξονα 3 (Μ 311: «Διαφοροποίηση προς μη γεωργικές δραστηριότητες», Μ312: «Στήριξη της δημιουργίας και ανάπτυξης πολύ μικρών επιχειρήσεων» και Μ313: «Ενθάρρυνση τουριστικών δραστηριοτήτων»), με προϋπολογισμό για το σύνολο των μέτρων 53,3 εκ.  (Δημόσια Δαπάνη). Ήδη έχουν προκηρυχθεί οι δράσεις για τις καπνοπαραγωγές περιοχές μαζί με τις υπόλοιπες δράσεις που αφορούν ιδιωτικές επενδύσεις του ’ξονα 3 και η προκήρυξη έληξε την 1η Νοεμβρίου 2010.
Οπως σημειώνεται, οι διαδικασίες υπαγωγής στα μέτρα του ΠΑΑ είναι όσο το δυνατό απλουστευμένες έτσι ώστε ο κάθε δικαιούχος να μπορεί να εντάσσεται σε αυτά γρήγορα και απλά.

2. Στην ενίσχυση του ’ξονα 2 με την κατανομή πρόσθετων πιστώσεων ύψους 50 εκ.  (Δημόσια Δαπάνη).

3. Στην ενσωμάτωση στο ΠΑΑ ενεργειών με προτεραιότητα στις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Περιμένουμε τα σχόλιά σας !

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...