Σάββατο 20 Απριλίου 2013

Κίνδυνος επιστροφής των κονδυλίων για το Εθνικό Κτηματολόγιο στην Κομισιόν;


Ερώτηση του Ν. Χρυσόγελου για το Κτηματολόγιο

 Το θέμα των ρυθμών υλοποίησης του Ελληνικού Εθνικού Κτηματολογίου και την πιθανότητα άμεσης διακοπής και επιστροφής των κονδυλίων στην Κομισιόν φέρνει στο Ευρωπαικό Κοινοβούλιο με γραπτή ερώτηση ο ευρωβουλευτής των Οικολόγων Πράσινων Νίκος Χρυσόγελος.

"Σε μια περίοδο έντονης κρίσης που η απορρόφηση όλων των κονδυλίων της ΕΕ είναι επιτακτική ανάγκη, το σημαντικό έργο του εθνικού κτηματολογίου οδηγείται στην απαξίωση", δήλωσε ο Νίκος Χρυσόγελος και τόνισε ότι "η ολοκλήρωση του Εθνικού Κτηματολογίου αποτελεί ένα ζωτικής σημασίας έργο τόσο για τη βιώσιμη ανάπτυξη όσο και για την περιβαλλοντική προστασία, ενώ στο μνημόνιο περιγράφεται ως βασική υποχρέωση της Ελλάδας έναντι των ευρωπαίων εταίρων που πρέπει να τελεσφορήσει μέχρι το 2020".

Σύμφωνα με δημοσιεύματα του ελληνικού τύπου, η πρόοδος των εργασιών για την  κατάρτιση του Εθνικού Κτηματολογίου βρίσκεται μόλις σε ποσοστό 17% κάλυψης του συνολικού έργου κτηματογράφησης της χώρας σε περίοδο 17 ετών, πράγμα που συνιστά ρυθμό εκτέλεσης του κάτω του 1% ανά έτος, παρά το γεγονός ότι ένα (1) δισεκατομμύριο ευρώ έχει στο ίδιο διάστημα δαπανηθεί -περίπου κατ’ αναλογία - από τέλη ιδιοκτητών ακινήτων, εγχώριους και κοινοτικούς πόρους.

Ειδικότερα, σε δημοσίευμα της αθηναϊκής εφημερίδας «Ελευθεροτυπία», της 11ης Ιανουαρίου 2013, γίνεται λόγος για πορεία «ναυαγίου» του έργου, άποψη που βασίζεται σε παρέμβαση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για τη μη ολοκλήρωση οποιουδήποτε από τα είκοσι τρία (23) εκκρεμή προγράμματα κτηματογράφησης, ενώ για τουλάχιστον δέκα (10) σχετικά προγράμματα δεν έχει υπάρξει προς το παρόν ούτε ανάθεση μελετών για την υλοποίησή τους.  

Το σοβαρότερο είναι ότι στο ίδιο δημοσίευμα αποκαλύπτεται έγγραφο της Επιτροπής του Απριλίου του 2012 και συγκεκριμένα της Γενικής διεύθυνσης Περιφερειακής Πολιτικής, στο οποίο απευθύνεται ρητή προειδοποίηση προς το Υπουργείο Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής και την εταιρεία Αποκλειστικού Σκοπού «Κτηματολόγιο Α.Ε.», που αποτελούν τους βασικούς φορείς χειρισμού του θέματος από την πλευρά της ελληνικής κυβέρνησης, για απαίτηση άμεσης επιστροφής πόρων συγχρηματοδότησης του Κτηματολογίου ύψους 80 εκατομμυρίων ευρώ, αλλά και πιθανής συνολικής διακοπής χρηματοδότησης της Επιτροπής  για τα υποστηρικτικά έργα του Κτηματολογίου.

Το εν λόγω έγγραφο υπογράφεται από την Γενική Διευθύντρια της αρμόδιας υπηρεσίας, Sabine Bourdy,  η οποία με βάση το δημοσίευμα αναφέρει σε αυτό ότι: "Σύμφωνα με τις καταληκτικές ημερομηνίες που έχουν συμφωνηθεί με τις ελληνικές αρχές, οι μη ολοκληρωμένες εργασίες του Κτηματολογίου θα πρέπει να υλοποιηθούν μέχρι τον Μάρτιο του 2013. Σε αντίθετη περίπτωση, θα γίνει οικονομική ανάκληση του ποσού που διατέθηκε για το συγχρηματοδοτούμενο έργο".

Ο ευρωβουλευτής Νίκος Χρυσόγελος δήλωσε "είναι αδιανόητο το έργο του Κτηματολογίου να κινδυνεύει να χάσει πολύτιμα ευρωπαϊκά κονδύλια επειδή οι ρυθμοί υλοποίησης υπολείπονται των προβλεπόμενων, αφού τα τελευταία 17 χρόνια έχει υλοποιηθεί μόνο το 17% του συνολικού έργου. Είναι ένα σημαντικό έργο για τον βιώσιμο χωροταξικό σχεδιασμό της χώρας και την βιώσιμη ανάπτυξη και η καθυστέρησή του οφείλεται σε κατεστημένες νοοτροπίες, γραφειοκρατία και οικονομικά συμφέροντα".  

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Περιμένουμε τα σχόλιά σας !

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...