Σάββατο 13 Απριλίου 2013

Με τους νέους για μια διαφορετική Ευρώπη, για διέξοδο από την κρίση


Οι νέοι πρωταγωνιστές σε δυο ημερίδες που διοργάνωσε στις Βρυξέλλες ο Ν. Χρυσόγελος και άλλοι πράσινοι ευρωβουλευτές


“Όλες οι γενιές βιώνουν σήμερα μια γκρίζα πραγματικότητα. Οι επιπτώσεις όμως για τους νέους είναι δραματικές. Είχαν όνειρα και ελπίδες να ζήσουν καλύτερα από τους γονείς τους αλλά τώρα βιώνουν τον εργασιακό και κοινωνικό αποκλεισμό, ενώ δεν ζητείται καν η γνώμη τους για την διαμόρφωση των εξελίξεων που επηρεάζουν το ίδιο τους το μέλλον. Δικαιολογημένα νοιώθουν ανασφάλεια κι αβεβαιότητα για το αύριο, ίσως κι οργή. Θέλουμε να βοηθήσουμε να αλλάξουν τα πράγματα, να μπορέσουν οι νέοι να πρωταγωνιστήσουν στην διαμόρφωση ενός οικονομικά, κοινωνικά, δημοκρατικά/πολιτικά και περιβαλλοντικά βιώσιμου μέλλοντος. Με την ανεργία να ξεπερνάει κατά μέσον όρο το 12% στην ΕΕ αλλά σε χώρες όπως η Ελλάδα το 27% και στους νέους το 57%, απαιτούνται τόσο πολιτικές σε ευρωπαϊκό, εθνικό και περιφερειακό επίπεδο για την αντιμετώπιση της ανεργίας, όσο και πρωτοβουλίες από τα κάτω, από τους ίδιους τους νέους. Οι σημερινές γενιές, οι πολιτικοί, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, οι κυβερνήσεις και τα εθνικά κοινοβούλια έχουν ιστορική ευθύνη να διαμορφώσουν, μέσα από διάλογο με τους ίδιους τους νέους και τις οργανώσεις νέων, αποτελεσματικές στρατηγικές και ενεργητικές πολιτικές αντιμετώπισης της ανεργίας καθώς και να αναπτύξουν εργαλεία που θα στηρίζουν τη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας, ιδιαίτερα για τους νέους”, τόνισε ο Νίκος Χρυσόγελος, ευρωβουλευτής των Οικολόγων Πράσινων / Ομάδα των Πράσινων στο Ευρωκοινοβούλιο, μιλώντας στους νέους που συμμετείχαν στις δυο ημερίδες “νέοι και απασχόληση” καθώς και “νέοι στην κρίση” στις Βρυξέλλες 9 και 10 Απριλίου αντίστοιχα.

“Θέλουμε θέσεις εργασίας, οι οποίες να είναι ποιοτικές, που να αξιοποιούν και να αναπτύσσουν περαιτέρω τα προσόντα και τις δεξιότητες των νέων ανθρώπων, που θα δημιουργήσουν κοινωνική συνοχή, θα αλλάξουν την οικονομία και θα την κάνουν πιο πράσινη, θα βοηθήσουν τους πολίτες να ζουν καλύτερα σε αρμονία με το περιβάλλον”, επισήμανε ο Νίκος Χρυσόγελος ανοίγοντας την πρώτη ημερίδα με θέμα “νέοι κι απασχόληση” που οργάνωσε στις 9 Απριλίου και ήταν περισσότερο επικεντρωμένη στην πραγματικότητα των χωρών του νότου. “Υπάρχουν αυτές οι δυνατότητες, αν αλλάξουν οι πολιτικές, αν πάρουν πρωτοβουλίες οι νέοι, αν ενισχύσουμε την κοινωνική αλληλεγγύη, αν μάθουμε ο ένας από τον άλλο, αν δυναμώσει η συνεργασία με ευρωπαϊκές οργανώσεις νέων κι άλλα ευρωπαϊκά δίκτυα, όπως για την καταπολέμηση της φτώχειας, την κινητικότητα, την εκπαίδευση, την βιώσιμη ανάπτυξη, την κοινωνική επιχειρηματικότητα κ.α.”.

“Την εποχή της κρίσης η καλύτερη επένδυση είναι αυτή που αφορά στους νέους, στην εκπαίδευση και στην απασχόλησή τους, στην κινητικότητα και στη συνεργασία μεταξύ τους”, τόνισε ο Νίκος Χρυσόγελος, μιλώντας σε νέους δημοσιογράφους που καλύπτουν θέματα νεολαίας, οι οποίοι συμμετείχαν σε αποστολή του γραφείου του Ευρωκοινοβουλίου στην Ελλάδα, την ίδια περίοδο. “Σήμερα το κόστος της ανεργίας – χωρίς να υπολογίζουμε το κοινωνικό κόστος που συνεπάγεται – ξεπερνάει τα 150 δις ευρώ ετησίως. Κι όμως οι κυβερνήσεις στον ευρωπαϊκό προϋπολογισμό δεν κατάφεραν να βρουν παρά μόνο 3 δις Ευρώ νέους πόρους για την ανεργία των νέων και να “δεσμεύσουν” άλλα 3 δις Ευρώ από το Ευρωπαϊκό Κοινωνικό Ταμείο. Δεν θέλουμε να μένουμε σε αυτή τη γκρίζα πραγματικότητα αλλά να την ανατρέψουμε με ενεργή συμμετοχή των νέων. Είναι ιδιαίτερα σημαντικό ενόψει των ευρωεκλογών 2014, οι νέοι να θέσουν τη δική τους οπτική για την Ευρώπη, την ευρωπαϊκή ενοποίηση και όλες τις πολιτικές που θα επηρεάσουν το μέλλον τους”.

Η διημερίδα στο Ευρωκοινοβούλιο

Με στόχο, λοιπόν, να μιλήσουν οι ίδιοι οι νέοι για την δική τους οπτική τους για διέξοδο από την κρίση καθώς και για να παρουσιαστούν καλά παραδείγματα και δυνατότητες πρωτοβουλιών απασχόλησης των νέων, ο Νίκος Χρυσόγελος και οι 6 άλλοι πράσινοι Ευρωβουλευτές σε συνεργασία με την Ευρωπαϊκή Ομοσπονδία Νέων Πράσινων πήραν την πρωτοβουλία να δώσουν τον λόγο στους ίδιους τους νέους. Προσκάλεσαν, έτσι, στο Ευρωκοινοβούλιο, στις Βρυξέλλες, 200 νέους από διάφορες χώρες, 30 από αυτούς από την Ελλάδα, το διήμερο 9 και 10 Απριλίου.

Οι συμμετέχοντες νέοι πήραν τον λόγο, δούλεψαν από κοινού/ομαδικά, άκουσαν καλά παραδείγματα από νέους, έθεσαν ερωτήσεις στον Επίτροπο Απασχόλησης, συνεργάστηκαν σε ομάδες εργασίας, αντάλλαξαν εμπειρίες με ευρωπαϊκές οργανώσεις νέων, διαμόρφωσαν το δικό τους μανιφέστο, πρότειναν τις δικές τους προτάσεις, ιδιαίτερα ενόψει των ευρωεκλογές 2014, οργάνωσαν μια συμβολική διαμαρτυρία μπροστά στην είσοδο του Ευρωκοινοβουλίου. Και έθεσαν τις βάσεις για περαιτέρω δικτύωση και συνεργασία σε ευρωπαϊκό επίπεδο, εξέφρασαν την διάθεση να κινητοποιηθούν πιο οργανωμένα, ώστε να αναλάβουν πρωτοβουλίες από τα κάτω, με στόχο τόσο τη δημιουργία νέων θέσεις εργασίας, ιδιαίτερα σε κοινωνικά και περιβαλλοντικά σημαντικούς τομείς, μέσα από κοινωνικές – συνεργατικές επιχειρήσεις, μικρο-μεσαίες επιχειρήσεις και σχήματα υπεύθυνης επιχειρηματικότητας όσο και για να αναλάβουν πιο ενεργό ρόλο στις πολιτικές, κοινωνικές και οικονομικές εξελίξεις.

Η ελληνική αντιπροσωπεία είχε προετοιμασθεί, συμμετέχοντας στις 24/03/2013 σε διαδραστικό εργαστήριο με θέμα “Η οπτική της νεολαίας για την κρίση”.

Το πρόγραμμα των 2 ημερίδων

Την Τρίτη 9 Απριλίου το απόγευμα ο Νίκος Χρυσόγελος, με αφορμή την επίσκεψη της ελληνικής ομάδας με 30 νέους και νέες, διοργάνωσε ενημερωτική εκδήλωση με θέμα "Η απασχόληση των νέων σε κρίση: λύσεις που προκύπτουν" που εστίασε σε καλά παραδείγματα και πρακτικές αυτό-οργανωμένων πρωτοβουλιών από νέους με στόχο την απασχόληση. Ομιλητές ήταν εκπρόσωποι του Ευρωπαϊκού Φόρουμ Νεολαίας, του Ευρωπαϊκού Δικτύου Ενάντια στη Φτώχεια, της ενεργειακής κοοπερατίβας νέων Impronte από την Ιταλία, του Πανευρωπαϊκού Δικτύου Αποφοίτων JA-YE Europe, καθώς και του Ελληνικού Κέντρου Προώθησης Νεανικής Επιχειρηματικότητας και Τεχνολογίας (ΚΕΠΝΕΤ). Δόθηκε έμφαση σε θετικά πρακτικά παραδείγματα νεανικής επιχειρηματικότητας (start up) και εμπειρίες δικτύωσης με αντίστοιχες πρωτοβουλίες. Στην εκδήλωση συμμετείχαν πάνω από 150 νέοι από την Ελλάδα αλλά και την Πορτογαλία και Ισπανία.

Η ημερίδα ξεκίνησε με την παρουσίαση ενός βίντεο, με τίτλο «Εμπρός Ευρώπη – Avanti Europe», το οποίο, πραγματεύεται μια διαφορετική Ευρώπη που να ανταποκρίνεται στις ανάγκες και τις ανησυχίες των νέων ανθρώπων, στο πλαίσιο μια καμπάνιας για την αλληλεγγύη και στήριξη των κοινωνιών του νότου. Το βίντεο είναι μια μορφή ρεαλιστικού βιντεοπαιχνιδιού (σε διάφορες γλώσσες) με επίκεντρο τις χώρες της Νότιας Ευρώπης, παρουσιάζει στοιχεία και ποσοστά για την φτώχεια, την ανεργία και την ένδεια που πολλές φορές αγνοούν οι ευρωπαϊκές κοινωνίες και καλεί σε αλλαγή της υπάρχουσας κατάστασης. Την καμπάνια που ξεκίνησε από πολλά ευρωπαϊκά κινήματα πολιτών υποστηρίζουν πολλοί ευρωβουλευτές, πράσινοι ευρωβουλευτές, μεταξύ των οποίων ο Νίκος Χρυσόγελος, αλλά κι από άλλες πολιτικές ομάδες. Όσοι/ες ενδιαφέρονται μπορούν να υπογράψουν την έκκληση διαδικτυακά στην ιστοσελίδα της πρωτοβουλίας http://www.avantieurope.eu.

Την Τετάρτη 10 Απριλίου ο Νίκος Χρυσόγελος και άλλοι 6 Πράσινοι ευρωβουλευτές σε συνεργασία με την Ομοσπονδία Νέων Ευρωπαίων Πράσινων (FYEG), διοργάνωσαν μια ολοήμερη και διαδραστική ενημερωτική εκδήλωση με θέμα "Νεολαία σε κρίση" με τη συμμετοχή 200 νέων από 6 Ευρωπαϊκές χώρες. Στην ημερίδα, εκτός από τους Πράσινους ευρωβουλευτές, συμμετείχαν ο László Andor, Ευρωπαίος Επίτροπος για την Απασχόληση, τις Κοινωνικές Υποθέσεις και την Κοινωνική Ένταξη, μία εκπρόσωπος της Ιρλανδικής Προεδρίας, εκπρόσωποι διεθνών κοινωνικών και περιβαλλοντικών ΜΚΟ (Finance Watch, Friends of Europe, Food and Water Watch, European Public Services Union), καθώς και η Katrin Göring-Eckardt, Επικεφαλής υποψήφια των γερμανών Πράσινων / Bündis 90 για τις γερμανικές ομοσπονδιακές εκλογές του 2013.

Οι συμμετέχοντες νέοι και νέες χωρίστηκαν σε 4 ομάδες εργασίας (οικονομία, δημοκρατία και θεσμοί, κοινωνικά ζητήματα, περιβάλλον και ενέργεια) και μέσα από μια καινοτόμο συμμετοχική διαδικασία που ανέπτυξε το γραφείο του ευρωβουλευτή Νίκου Χρυσόγελου, διαμόρφωσαν ένα κοινό όραμα και ένα σχέδιο δράσεων και πολιτικών προτάσεων για την έξοδο από την κρίση. Οι προτάσεις θα κατατεθούν μετά στην Ομάδα των Πράσινων στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, για να αποτελέσουν μια δέσμευση πολιτικών επιλογών με ορίζοντα τις Ευρωεκλογές του 2014.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Περιμένουμε τα σχόλιά σας !

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...