Πέμπτη 25 Απριλίου 2013

Η δύσκολη συνταγή και το κόστος της δημοσιονομικής προσαρμογής και μεταρρυθμίσεων

Την πρόκληση της δημοσιονομικής προσαρμογής σε συνδυασμό με αποτελεσματικές μεταρρυθμίσεις ανέδειξε η ευρωβουλευτής Ρόδη Κράτσα με ερώτησή της προς τον Επίτροπο κ. Όλι Ρεν, κατά τη διάρκεια ακρόασης της Επιτροπής Οικονομικών και Νομισματικών Υποθέσεων του ΕΚ.

Η κα Κράτσα ρώτησε τον Επίτροπο εάν οι πολιτικές λιτότητας έχουν αποτελέσματα βιώσιμης μείωσης του χάσματος ανταγωνιστικότητας μεταξύ Βορρά και Νότου και εάν ανησυχεί για την συνεχιζόμενη αύξηση του δημοσίου χρέους στον ευρωπαϊκό νότο. Ταυτόχρονα, ζήτησε να μάθει πώς βλέπει ο Επίτροπος την αλληλεπίδραση μεταξύ πολιτικών λιτότητας και δομικών μεταρρυθμίσεων που πρέπει να κάνουν τα κράτη μέλη σ΄ένα δύσκολο οικονομικό, κοινωνικό και πολιτικό περιβάλλον.

Ο Επίτροπος Ρεν παραδέχτηκε ότι το υψηλό επίπεδο χρέους έχει αρνητικό αντίκτυπο στην οικονομική ανάπτυξη και ότι η δημοσιονομική εξυγίανση πρέπει να συνδυάζεται με διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις και επενδύσεις, δημόσιες και ιδιωτικές. Για την Ελλάδα, στην οποία αναφέρθηκε η ευρωβουλευτής, ο Επίτροπος δήλωσε ότι υπάρχουν περιορισμοί και όροι, λόγω της χρηματοδότησης του προγράμματος που ακολουθεί. Παράλληλα, ο κ. Ρεν αναφέρθηκε στο Eurogroup και στις 14 χώρες-πιστωτές ως εκείνες που μπορούν να επιβάλλουν στις χώρες με ειδικό πρόγραμμα μια πιο ευέλικτη οικονομική προσαρμογή, αναλαμβάνοντας το κόστος της χρηματοδότησής της.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Περιμένουμε τα σχόλιά σας !

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...