Τετάρτη 17 Απριλίου 2013

Οι επιπτώσεις της κρίσης και των πολιτικών λιτότητας στην υγεία


Ερώτηση  προς την Κομισιόν κι ομιλία του Νίκου Χρυσόγελου στο Ευρωκοινοβούλιο για την κρίση στην υγεία και στα συστήματα υγείας


Ολοκληρωμένη ανεξάρτητη έρευνα για τις επιπτώσεις της κρίσης και των πολιτικών λιτότητας στην υγεία και στις υπηρεσίες υγείας σε Ελλάδα, Πορτογαλία και Ισπανία ζητάει με ερώτησή του προς την Κομισιόν ο Νίκος Χρυσόγελος,  ευρωβουλευτής των Οικολόγων Πράσινων / Ομάδα των Πράσινων στο Ευρωκοινοβούλιο.

Tόσο με την ερώτησή του όσο και με ομιλία του στην Ολομέλεια του Ευρωκοινοβουλίου στις 15 Απριλίου, ο Νίκος Χρυσόγελος επισημαίνει ότι, όπως αναφέρουν επιστημονικές έρευνες, η κρίση και οι οριζόντιες πολιτικές δημοσιονομικής προσαρμογής έχουν σημαντικές επιπτώσεις στην υγεία των πολιτών. Όσοι/ες αντιμετωπίζουν σοβαρά προβλήματα επιβίωσης διατρέχουν διπλάσιο κίνδυνο πρόωρου θανάτου ή αυξημένης νοσηρότητας εξαιτίας προβλημάτων που δρουν αθροιστικά. Η ανεργία οδηγεί σε ψυχικές διαταραχές, καρδιαγγειακά νοσήματα, αύξηση φαινομένων εθισμού-εξάρτησης από ουσίες, καπνίσματος, θνησιμότητας κι επιδείνωση της υγείας εξαιτίας κακής διατροφής.

Ο Νίκος Χρυσόγελος ζητάει από την Κομισιόν να “αναλάβει πρωτοβουλία ώστε να βοηθήσει τα κράτη μέλη να πετύχουν τον στόχο  του Πολυετούς Προγράμματος Δράσης της ΕΕ στον τομέα της υγείας 2014-2020 για πρόσβαση ΟΛΩΝ των πολιτών στις υπηρεσίες υγείας”. Επίσης, ζητάει να πληροφορηθεί “αν ο εκπρόσωπος της Κομισιόν στην τρόικα έχει καταθέσει οποιαδήποτε πρόταση για βελτίωση των δημοσιονομικών μέσω της βελτίωσης της υγείας και της αποτελεσματικότητας των υπηρεσιών υγείας και όχι με την υποβάθμισή τους”.  

Η Ελλάδα είχε διαχρονικά δυσλειτουργίες και στρεβλώσεις του συστήματος δημόσιας υγείας. Αντί για  εξορθολογισμό δαπανών κι αναβάθμιση υπηρεσιών, η αλληλεπίδραση οικονομικού σοκ, λιτότητας και ασθενών κοινωνικών δικτύων προστασίας κλιμακώνει την κρίση στον τομέα της υγείας. Μεγάλα τμήματα της κοινωνίας οδηγούνται σε  φτώχεια, υψηλή νοσηρότητα και ταυτόχρονα κοινωνικό αποκλεισμό ενώ καταγράφεται αύξηση  αυτοκτονιών. Μαζί με τα εισοδήματα πλήττονται και τα δημόσια συστήματα υγείας, εντείνεται η ανισοτιμία στις συνθήκες κοινωνικής προστασίας της υγείας, επιδεινώνονται οι συνθήκες υγιεινής κι ασφάλειας. Μεγάλες κοινωνικές ομάδες (άνεργοι, άστεγοι, συνταξιούχοι, ΑΜΕΑ, ορφανά παιδιά, άτομα με σοβαρές ασθένειες, πρόσφυγες κα) στερούνται πρόσβασης σε κοινωνικές πολιτικές και συστήματα υγείας. Στα δημόσια νοσοκομεία μειώνεται η οικονομική στήριξη και το προσωπικό, ενώ δέχονται μεγαλύτερο αριθμό ασθενών με σοβαρότερες ασθένεις. Ορισμένα, όπως το Γενικό Νοσοκομείο Πατησίων που εξυπηρετεί περιοχή 1.000.000 κατοίκων, μένουν χωρίς γιατρούς σε βασικούς τομείς.

Ο Νίκος Χρυσόγελος δήλωσε: «Η κρίση στην υγεία θα πρέπει να αφυπνίσει και τις κυβερνήσεις και την Κομισιόν. Το ελάχιστο που μπορεί να γίνει είναι η εκπόνηση μιας ολοκληρωμένης ανεξάρτητης έρευνας για τις επιπτώσεις της κρίσης και των πολιτικών προσαρμογής στην υγεία και στα συστήματα υγείας. Οι ενδείξεις από επιστημονικές έρευνες είναι συγκλονιστικές. Είναι αδιανόητο η προσπάθεια εξυγίανσης των δημοσιονομικών των χωρών  να οδηγεί σε καταστάσεις που απειλούν την δημόσια υγεία και υποβαθμίζουν τις κοινωνικές πολιτικές. Η βελτίωση των οικονομικών της υγείας θα μπορούσε να επιτευχθεί με βελτίωση της υγείας, των συνθηκών ζωής, την ενίσχυση του κοινωνικού ιστού, τη μείωση της ανασφάλειας και της ανεργίας, με ορθολογική αναβάθμιση της αποτελεσματικότητας των κοινωνικών πολιτικών και υπηρεσιών υγείας»,


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Περιμένουμε τα σχόλιά σας !

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...