ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ ΤΟΥ Θ. ΣΚΥΛΑΚΑΚΗ ΣΤΗΝ ΟΛΟΜΕΛΕΙΑ ΤΟΥ ΕΥΡΩΚΟΙΝΟΒΟΥΛΙΟΥ
Η δραστική βελτίωση της αποτελεσματικότητας στη χρήση των ευρωπαϊκών πόρων είναι το κλειδί για τη συνέχιση της ευρωπαϊκής ολοκλήρωσης κι αυτό είναι που ζητούν οι λαοί της Ευρώπης και στο βορρά και στο νότο. Δεν μπορεί επί 18 χρόνια το Ευρωπαϊκό Ελεγκτικό Συνέδριο να κάνει αρνητική εισήγηση για τον τρόπο που χρησιμοποιούνται τα ευρωπαϊκά κονδύλια κι "εμείς να στρουθοκαμηλίζουμε". Αυτά τόνισε, μεταξύ άλλων, ο Θόδωρος Σκυλακάκης, ευρωβουλευτής της Ομάδας των Φιλελευθέρων και Δημοκρατών για την Ευρώπη και μέλος της ΚΕ της Δράσης, παρεμβαίνοντας στην Ολομέλεια του ευρωπαϊκού κοινοβουλίου στο Στρασβούργο.
Η παρέμβαση έγινε στη διάρκεια της συζήτησης για τον έλεγχο του ευρωπαϊκού προϋπολογισμού, θέμα στο οποίο ο Θόδωρος Σκυλακάκης ήταν σκιώδης εισηγητής εκ μέρους των ευρωπαίων Φιλελεύθερων, ως μέλος της Επιτροπής ελέγχου του προϋπολογισμού της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Ο Θ. Σκυλακάκης στη διάρκεια της παρέμβασής του, ζήτησε γίνει μεγαλύτερος έλεγχος στη χρήση των ευρωπαϊκών κονδυλίων και να σταματήσει η νοοτροπία της αγνόησης του προβλήματος, που παρατηρείται ακόμη και από τους υποστηρικτές της ευρωπαϊκής ολοκλήρωσης.
Υπογράμμισε επίσης ότι "η δημοσιονομική και νομισματική ένωση, δεν μπορεί να λειτουργήσει μόνο με 1% του ΑΕΠ ομοσπονδιακό προϋπολογισμό, όμως για να αλλάξει αυτό, θα πρέπει ο προϋπολογισμός της Ευρωπαϊκής Ένωσης να αξιοποιηθεί πραγματικά και πολύ αποτελεσματικότερα, από ότι σήμερα".
Αναλυτικά, ο Θόδωρος Σκυλακάκης στην παρέμβασή του ανέφερε τα εξής:
"Το ευρωκοινοβούλιο είναι έτοιμο να χορηγήσει στην Επιτροπή απαλλαγή, παρά το γεγονός ότι για ένα ακόμη χρόνο δεν έχουμε αντίστοιχη εισήγηση από πλευράς Ευρωπαϊκού Ελεγκτικού Συνεδρίου, μια και εδώ και 18 χρόνια έχουμε, όπως ξέρετε, negative statement of assurance.
Δεν διαφωνώ με τη θέση αυτή. Στη σημερινή ευρωπαϊκή κρίση, δεν είναι ώρα να προσθέσουμε ένα ακόμη πρόβλημα. Όμως κατά τη γνώμη μου, η απαλλαγή αυτή δίδεται παρά το γεγονός ότι δεν υπάρχει ικανοποιητική προστασία των συμφερόντων της Ένωσης, ούτε αποτελεσματική χρήση των πόρων, σε πάρα πολλές περιπτώσεις, όπως προκύπτει και από τα πρώτα στοιχεία των ειδικών εκθέσεων του Ελεγκτικού Συνεδρίου, που αφορούν την αποτελεσματικότητα στη χρήση των κονδυλίων και άρχισαν αφού τέθηκε σε ισχύ η συνθήκη της Λισαβόνας.
Και στο θέμα αυτό θα είναι πολύ μεγάλο λάθος, οι υποστηρικτές της ευρωπαϊκής ολοκλήρωσης, της βαθύτερης ευρωπαϊκής ολοκλήρωσης -και ανήκω σε αυτούς- να στρουθοκαμηλίζουμε.
Το γεγονός ότι και εδώ στο Κοινοβούλιο κοιτάμε με αμηχανία αυτές τις ειδικές εκθέσεις του Ελεγκτικού Συνεδρίου για την αποτελεσματικότητα των ευρωπαϊκών κονδυλίων -οι οποίες δεν μας έχουν απασχολήσει εδώ στην Ολομέλεια όπως θα έπρεπε- είναι ενδεικτικό της νοοτροπίας που έχει επικρατήσει.
Ας μη χαίρονται βέβαια οι συνάδελφοι που υποστηρίζουν τον ευρωσκεπτικισμό και την διακυβερνητική λειτουργία της Ένωσης. Τα πιο πολλά χρήματα, τα συντριπτικά πιο πολλά ευρωπαϊκά χρήματα, τα διαχειρίζονται τα κράτη μέλη. Με μεγαλύτερα προβλήματα από ότι τα ευρωπαϊκά όργανα, παρά το γεγονός ότι και αυτά έχουν σοβαρές αδυναμίες.
Η δραστική βελτίωση της αποτελεσματικότητας των ευρωπαϊκών πόρων είναι κλειδί για τη συνέχιση της ευρωπαϊκής ολοκλήρωσης. Οι λαοί μας, ζητούν πολύ αποτελεσματικότερη χρήση αυτών των κονδυλίων. Και στο βορρά και στο νότο.
Δεν υπάρχει στα σοβαρά δημοσιονομική και νομισματική ένωση, που να μπορεί να λειτουργήσει μόνο με 1% του ΑΕΠ ομοσπονδιακό προϋπολογισμό. Όμως δεν πρόκειται να αυξηθεί ο προϋπολογισμός, αν δεν τον αξιοποιούμε πραγματικά και πολύ αποτελεσματικότερα, από ότι σήμερα."
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Περιμένουμε τα σχόλιά σας !