Παρασκευή 26 Απριλίου 2013

Σόιμπλε: Η λιτότητα αποδίδει – παράδειγμα η Ελλάδα

«Η πολιτική διάσωσης του ευρώ αποδίδει» επανέρχεται ο ΥΠΟΙΚ της Γερμανίας Βόλφγκανγκ Σόιμπλε δίνοντας συνέχεια στη σύγκρουση που έχει ξεσπάσει μεταξύ Βερολίνου και Βρυξελλών για την ευρωλιτότητα. Νωρίτερα, ο Σόιμπλε είχε εξαπολύσει πυρά κατά του προέδρου της Κομισιόν Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο που είχε υποστηρίξει ότι η λιτότητα έχει φτάσει στα όρια την λαϊκή ανέχεια. Στο μεταξύ, ένταση προκάλεσε και η κριτική που άσκησε η Γερμανίδα Καγκελάριος, Άγκελα Μέρκελ στην πολιτική της ΕΚΤ για τα επιτόκια. Πάντως ο εκπρόσωπος της, σήμερα, προσπάθησε να διασκεδάσει τις εντυπώσεις, σημειώνοντας ότι η κ. Μέρκελ, σέβεται την ανεξαρτησία της ευρωπαϊκής τράπεζας.

 Σε συνέντευξή του στο περιοδικό «Impulse», ο κ. Σόιμπλε υπεραμύνεται της εφαρμοζόμενης πολιτικής στις χώρες του ευρωπαϊκού Νότου.

Ο υπ. Οικονομικών της Γερμανίας προκειμένου μάλιστα να στηρίξει την άποψή του φέρνει ως παράδειγμα την Ελλάδα, η οποία, όπως υποστηρίζει «είχε πέρσι μικρότερο έλλειμμα από το αναμενόμενο και αύξησε της εξαγωγές της σε τρίτες χώρες». Παράλληλα «βλέπει» και μείωση της ανεργίας.

«Πάντα λέγαμε ότι αν οι χώρες αντιμετωπίσουν αξιόπιστα τα προβλήματά τους - στην περίπτωση της Ελλάδας την οικονομική 'τσαπατσουλιά' και την έλλειψη ανταγωνιστικότητας - τότε θα τους δοθεί ο απαραίτητος χρόνος. Αυτή είναι η φιλοσοφία των προγραμμάτων διάσωσης. Και λειτουργεί».


Δηλώνει μάλιστα χαρακτηριστικά ότι «πίσω από την Ευρώπη βρίσκεται η ιδέα τού να αποδεχόμαστε ότι οι άλλοι είναι διαφορετικοί και αποφασίζουν οι ίδιοι».

Νωρίτερα, ο Σόιμπλε είχε εξαπολύσει πυρά κατά του προέδρου της Κομισιόν Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο που είχε υποστηρίξει ότι η λιτότητα έχει φτάσει στα όρια την λαϊκή ανέχεια. «Κάποιος πρέπει να ενημερώσει τον Μπαρόζο ότι τα δεινά που αντιμετωπίζει η ευρωζώνη δεν οφείλονται στις σκληρές πολιτικές λιτότητας» τόνισε χαρακτηριστικά ο Γερμανός ΥΠΟΙΚ.
Για τα επιτόκια της ΕΚΤ

Στο μεταξύ, τις εντυπώσεις που δημιούργησε η χθεσινή δήλωση της Γερμανίδας καγκελαρίου, Άγκελα Μέρκελ, σχετικά με την πολιτική επιτοκίων της ΕΚΤ έσπευσε να διασκεδάσει σήμερα ο εκπρόσωπός της.

«Επ’ ουδενί δεν πρέπει να θεωρηθεί ότι η καγκελάριος απευθυνόταν στην ΕΚΤ», διευκρίνισε κατά την ενημέρωση των δημοσιογράφων ο εκπρόσωπος της καγκελαρίας, Στέφεν Ζάιμπερτ. Η κ. Μέρκελ σέβεται «την πλήρη ανεξαρτησία» του ευρωπαϊκού θεσμικού οργάνου και «θα συνεχίσει να τηρεί αυτή τη γραμμή» τόνισε.

Σε χθεσινή της ομιλία στη Δρέσδη, η κ. Μέρκελ εκτίμησε πως η ΕΚΤ βρίσκεται «σε δύσκολη θέση». «Στην πραγματικότητα, θα έπρεπε να αυξήσει λίγο τα επιτόκια για τη Γερμανία, αλλά για τις άλλες χώρες, θα έπρεπε να κάνει ακόμα περισσότερα ώστε να καταστεί διαθέσιμη μεγαλύτερη ρευστότητα και οι επιχειρήσεις να έχουν πρόσβαση σε χρηματοδότηση»

Το σχόλιό της προκάλεσε αμηχανία σε πολλούς Γερμανούς αξιωματούχους  που προασπίζονται σθεναρά την ανεξαρτησία της ΕΚΤ, λίγες ημέρες πριν την πολυαναμενόμενη συνεδρίαση της κεντρικής τράπεζας, κατά την οποία αναμένεται να προχωρήσει σε μείωση του επιτοκίου της.

Αρκετοί αναλυτές και πολλά γερμανικά μέσα ενημέρωσης θεώρησαν ότι η Γερμανίδα αξιωματούχος «αναμίχθηκε στη χάραξη νομισματικής πολιτικής της ΕΚΤ» και «έσπασε ένα ταμπού».

Ο κ. Ζάιμπερτ, ωστόσο, εξήγησε ότι ο πρόεδρος της Ένωσης των Ταμιευτηρίων είχε θέσει θέμα για τα επιτόκια, που απασχολούν έντονα στον γερμανικό τραπεζικό τομέα, καθώς το κόστος δανεισμού θεωρείται πολύ χαμηλό στη χώρα. «Υπάρχουν πολύ διαφορετικά συμφέροντα που πρέπει να ληφθούν υπόψη» από το κεντρικό πιστωτικό ίδρυμα της ΕΕ καθώς υπάρχει «μια ασυνέχεια» στη νομισματική ένωση σημείωσε.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Περιμένουμε τα σχόλιά σας !

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...