Κυριακή 23 Οκτωβρίου 2011

Η Ελλάδα «πειραματόζωο» από το 2008 καταγγέλλει η Ευρωπαϊκή Αριστερά

Την έντονη ανησυχία του για τις πολιτικές που εφαρμόζονται στην Ελλάδα, εκφράζει το προεδρείο... της Κόμματος Ευρωπαϊκής Αριστεράς, ΚΕΑ, σε επιστολή του προς τη Γερμανίδα καγκελάριο, Άνγκελα Μέρκελ, που κοινοποιείται στον Γάλλο πρόεδρο, Νικολά Σαρκοζί, τον πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο, τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Χέρμαν βαν Ρομπάι και τον απερχόμενο πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, Ζαν Κλοντ Τρισέ. Στην επιστολή, την οποία υπογράφει και ο πρόεδρος της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξης Τσίπρας, με την ιδιότητα του αντιπροέδρου του ΚΕΑ, τονίζεται πως από το 2008 η Ελλάδα χρησιμοποιείται διαρκώς ως πειραματόζωο για την απάντηση της Ευρώπης στην κρίση, και προστίθεται ότι τα αποτελέσματα μέχρι τώρα αναδεικνύουν τι δεν πρέπει να γίνεται υπό συνθήκες κρίσης.

Το Κόμμα Ευρωπαϊκής Αριστεράς υποστηρίζει, ότι η αποκλειστική εξάρτηση χωρών που αντιμετωπίζουν σοβαρές οικονομικές ανισορροπίες από νέα και ακριβά δάνεια και πακέτα λιτότητας, έχει οδηγήσει σε ένα φαύλο κύκλο, αφού η λιτότητα οδηγεί στην ύφεση και, άρα, στην ανάγκη νέων δανείων και περαιτέρω πακέτων λιτότητας.

Όπως επισημαίνεται στην επιστολή, και υποστηρίζουν ολοένα και περισσότεροι διακεκριμένοι οικονομολόγοι, η αλήθεια είναι ότι η συνολική προσέγγιση δεν ασχολείται καθόλου με τα βασικά χρηματοπιστωτικά και οικονομικά προβλήματα.

Υπό αυτό το πρίσμα, είναι δύσκολο να μην συμπεράνουμε ότι βασικός στόχος είναι η διάσωση των τραπεζών του Βορρά, αντί της σοβαρής αντιμετώπισης των προβλημάτων του Νότου, συμπέρασμα στο οποίο καταλήγουν έντυπα με ιδιαίτερα ορθόδοξες πηγές, σαν τους οι Financial Times.

Αναφορικά με τις ιδιωτικοποιήσεις, επισημαίνεται πως «καθώς γίνεται ολοένα και πιο ξεκάθαρο ότι η συνολική προσέγγιση για την Ελλάδα είναι αδιέξοδη, γινόμαστε μάρτυρες της δημοσιοποίησης ακόμη πιο αναποτελεσματικών και κοινωνικά απαράδεκτων στρατηγικών».

"Για παράδειγμα, τα εν εξελίξει σχέδια για την ιδιωτικοποίηση της ελληνικής δημόσιας περιουσίας, μέσω μιας εταιρείας που θα εδρεύει στο Λουξεμβούργο, έχει προκαλέσει εξαιρετικά μεγάλες αντιδράσεις στην Ελλάδα, και θα πρέπει να ληφθεί ως δεδομένο ότι τέτοιες κινήσεις θα οδηγήσουν σε πολλαπλές και σοβαρές αντιδράσεις".

Παράλληλα, το ΚΕΑ καλεί την κυρία Μέρκελ να αναλογιστεί τις αντιδράσεις που θα προκαλούνταν στη Γερμανία, εάν εφαρμοζόταν ένα παρόμοιο πρόγραμμα ιδιωτικοποίησης γερμανικής δημόσιας περιουσίας, ύψους 750 δισ. ευρώ (δηλαδή ποσού ίσου με το 1/3 του γερμανικού δημοσίου χρέους), και μάλιστα από μία ξένη εταιρεία, χωρίς καμία συμμετοχή του γερμανικού κράτους.

Το Κόμμα Ευρωπαϊκής Αριστεράς ζητά την άμεση απόσυρση αυτού του σχεδίου, «όχι μόνο γιατί είναι απαράδεκτο, αλλά γιατί δεν θα επιλύσει κανένα από τα προβλήματα φερεγγυότητας του ελληνικού κράτους», όπως επισημαίνει.

Και προσθέτει ότι "η πραγματοποίηση ενός τέτοιου σχεδίου εγείρει ζήτημα τόσο πολιτικών όσο και νομικών ευθυνών όλων όσοι θα μπορούσαν να λειτουργήσουν εναντίον των συμφερόντων του ελληνικού κράτους."

"Θα οδηγήσει επίσης σε τεράστια οικονομικά κέρδη, για όσους σκοπεύουν να εκμεταλλευθούν την πρωτοφανή κρίση που βιώνει ο ελληνικός λαός, προκειμένου να εξαγοράσουν δημόσια περιουσία σε κόστος δραματικά χαμηλότερο από την πραγματική της αξία".

Ασκώντας οξύτατη κριτική και σε δηλώσεις της ίδιας της κυρίας Μέρκελ, όπως ότι οι ''Έλληνες απολαμβάνουν περισσότερες αργίες και διακοπές από τους Γερμανούς εργαζόμενους'', το ΚΕΑ την καλεί να προβεί σε διορθωτική δήλωση, μέσω της οποίας, όπως επισημαίνει "θα απολογηθείτε στους Έλληνες εργάτες και μισθωτούς. Φυσικά το ζήτημα είναι πολύ σοβαρότερο από αυτού του είδους την παραπληροφόρηση".

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Περιμένουμε τα σχόλιά σας !

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...