Τρίτη 27 Μαρτίου 2012

Η Ελλάδα έχει τον πιο χαμηλό ρυθμό απορρόφησης κοινοτικών κονδυλίων στην Ευρώπη

Σύμφωνα με στοιχεία που ήρθαν στο φως της δημοσιότητας σχετικά με το «Πρόγραμμα Στήριξης Οίνου για την Ελλάδα 2009 - 2013» και ιδίως για το πρόγραμμα «Προώθηση Οίνων σε Αγορές Τρίτων Χωρών» που αφορούν τα κονδύλια της Ε.Ε. για την προώθηση του οίνου, προκύπτει πως ο ρυθμός απορρόφησης από την Ελλάδα είναι ο μικρότερος στην Ευρώπη, με ποσοστό 4,3, ενώ η Γαλλία απορρόφησε 37,1 % η Ισπανία 25,7 % και η Ιταλία 24,5%.

Όπως αναφέρει στην κοινοβουλευτική του παρέμβαση προς το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, ο Βουλευτής Ηρακλείου της Δημοκρατικής Συμμαχίας Λευτέρης Αυγενάκης, ο συνολικός προϋπολογισμός για την περίοδο προγραμματισμού για την Ελλάδα ανέρχεται σε 101,475 εκατ. ευρώ, εκ των οποίων έχει δεσμευτεί για την προώθηση σε αγορές τρίτων χωρών το ποσό των 18,167 εκατ. ευρώ. Μόνο 42 δικαιούχοι συμμετείχαν σε αυτό το μέτρο κατά το πρώτο έτος της εφαρμογής του στην Ελλάδα.. Από αυτούς, οι 16 ήταν ομάδες επιχειρήσεων παραγωγής οίνου (συνεταιρισμοί και ιδιωτικές εταιρίες) και 24 δικαιούχοι ήταν μεμονωμένες εταιρίες παραγωγής οίνου».

Το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων πρέπει να εξηγήσει γιατί εν μέσω οικονομικής κρίσης τόσο χαμηλός ρυθμός απορρόφησης των κοινοτικών για την στήριξη και προώθηση του ελληνικού κρασιού. Επιπλέον, οφείλει να προβεί σε όλες τις απαραίτητες ενέργειες προκειμένου να στηριχθεί αποτελεσματικά η παραγωγή οίνου στη χώρα μας.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Περιμένουμε τα σχόλιά σας !

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...