Σάββατο 3 Μαρτίου 2012

Αποχωρεί από την προεδρία του Eurogroup ο Γιούνκερ

Ο πρωθυπουργός του Λουξεμβούργου Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ επιβεβαίωσε σήμερα τα σχέδιά του να αποχωρήσει από την προεδρία του Eurogroup, μετά από επτάμισι χρόνια στη θέση αυτή.
Ο Γιούνκερ, ο οποίος είναι επίσης και ο «μακροβιότερος» πρωθυπουργός στην ΕΕ, ήταν βασικός παράγοντας στην διετή κρίση χρέους της ευρωζώνης. Αλλά αρκετές φορές έχει επισκιαστεί από την κυριαρχική επιρροή της Γαλλίας και της Γερμανίας στις συζητήσεις του Eurogroup.
Στο τέλος της διήμερης συνόδου κορυφής της Ευρωπαϊκής Ένωσης στις Βρυξέλλες, δήλωσε στους δημοσιογράφους ότι έχει αισθανθεί «μεγάλο εκνευρισμό και αμέτρητες απογοητεύσεις, αλλά αυτό δεν είναι ο λόγος» για την απόφασή του.
«Είναι απλά ένα πραγματικό πρόβλημα χρόνου. Λόγω της κρίσης μόλις που καταφέρνω να ανταποκριθώ τόσο στην εργασία που πρέπει να φέρω σε πέρας στο Λουξεμβούργο όσο και στην πολύ επίπονη εργασία στο Eurogroup», είπε.
Αρκετοί συνάδελφοι προσπάθησαν «εμφατικά» να τον αποτρέψουν από την αποχώρηση, αλλά είπε ότι έχει λάβει την αποφασή του.
Η Γερμανίδα Καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ απέτισε φόρο τιμής σε αυτόν. «Έχει κάνει πολύ, πολύ σημαντικό έργο», τόνισε.
Η εντολή του Γιούνκερ λήγει τον Ιούνιο. Χθες το βράδυ, έκανε υπαινιγμούς για τις προθέσεις του, λέγοντας στους δημοσιογράφους στη σύνοδο κορυφής της ΕΕ ότι ο επόμενος επικεφαλής του Eurogroup «πιθανώς» να μην είναι αυτός.
Σήμερα, πρόσθεσε ότι έχει επιφορτιστεί, μαζί με τον πρόεδρο της Ένωσης Χέρμαν Βαν Ρόμπεϊ, να βρει έναν διάδοχο για τον εαυτό του, καθώς και να αναζητήσει υποψήφιους για την κάλυψη πολλών άλλων ευρωπαϊκών οικονομικών θέσεων.
Ο νέος πρόεδρος του Eurogroup θα πρέπει να είναι «κάποιος που έχει τις δικές του απόψεις», αλλά την ίδια στιγμή να είναι «έτοιμος να ακούσει τις σκέψεις που δημιουργούνται στα βόρεια, τα νότια, τα ανατολικά και τα δυτικά της ευρωζώνης», τόνισε ο Γιούνκερ.
Οι υπουργοί της Ευρωζώνης πρέπει επίσης να διορίσουν τον επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας, και ένα μέλος του διοικητικού συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας.
Επιπλέον, η ΕΕ ως σύνολο θα πρέπει να προτείνει έναν υποψήφιο για την Προεδρία της εδρεύουσας στο Λονδίνο Ευρωπαϊκής Τράπεζας για την Ανασυγκρότηση και την Ανάπτυξη.
«Εμείς θα προσπαθήσουμε, κατά τη διάρκεια των επόμενων δύο εβδομάδων, να προτείνουμε ονόματα για αυτές τις διαφορετικές θέσεις», δήλωσε τέλος ο Γιούνκερ.
Enhanced by Zemanta

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Περιμένουμε τα σχόλιά σας !

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...