Παρασκευή 30 Μαρτίου 2012

Βερολίνο: «Όχι» σε κοινό ταμείο στήριξης ύψους 1 τρισ. ευρώ

Την ιδέα που υποστηρίζουν η Γαλλία και ο ΟΟΣΑ, η οποία προβλέπει ότι το κοινό ταμείο στήριξης της ευρωζώνης θα διαθέτει «ισχύ πυρός» ύψους ενός τρισεκατομμυρίου ευρώ απέρριψε ντε φάκτο ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε.

Περιλαμβάνοντας τα δάνεια που έχουν ήδη χορηγηθεί ή έχει ήδη δεσμευτεί για τη χορήγησή τους η Ευρώπη στις χώρες που αντιμετωπίζουν δυσκολίες και προσθέτοντας σε αυτά τους πόρους του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας (ΕΜΣ) που θα τεθεί σε λειτουργία τον Ιούλιο, καταλήγουμε σε ένα τείχος προστασίας έναντι της κρίσης χρέους περίπου «800 δισεκατομμυρίων ευρώ», δήλωσε ο Σόιμπλε σε δημοσιογράφους.

«Πιστεύω ότι αποτελεί μια καλή λύση και ότι οφείλουμε να την υπερασπιστούμε όλοι μαζί προκειμένου να πείσουμε τις αγορές», πρόσθεσε ο Σόιμπλε, ο οποίος αναμένεται να μιλήσει αύριο με τους ομολόγους του της ευρωζώνης στην πρωτεύουσα της Δανίας.

Ειδικότερα, διευκρίνισε ο Γερμανός υπουργός, το ποσό αυτό των 800 δισεκατομμυρίων ευρώ περιλαμβάνει τα 500 δισεκατομμύρια τα οποία θα έχουν δοθεί στον ESM, τα 200 δισεκατομμύρια των δανείων που έχουν ήδη χορηγηθεί ή έχει δεσμευτεί να χορηγήσει το Ευρωπαϊκό Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (EFSF) στην Ελλάδα, την Ιρλανδία και την Πορτογαλία, τα επιπρόσθετα 50 δισεκατομμύρια που έχουν ήδη δοθεί στην Ελλάδα και τέλος άλλα 50 δισεκατομμύρια που προέρχονται από ένα έκτακτο κονδύλι που έχει ήδη αντληθεί από την Ευρωπαϊκή Ένωση.

«Αυτό είναι πειστικό», σημείωσε ο Σόιμπλε. «Το τείχος προστασίας, είναι κάτι σαν τα πυρηνικά σε στρατιωτικό επίπεδο, γίνεται για να μην χρησιμοποιηθεί, για λόγους αποτροπής», εξήγησε νωρίτερα από το Παρίσι ο Γάλλος υπουργός Οικονομίας Φρανσουά Μπαρουέν.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Περιμένουμε τα σχόλιά σας !

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...