Τετάρτη 7 Μαρτίου 2012

Γερμανία: «Πράσινο» από το υπουργικό στο νέο ευρωπαϊκό δημοσιονομικό σύμφωνο

Το γερμανικό υπουργικό συμβούλιο ενέκρινε σήμερα το ευρωπαϊκό δημοσιονομικό σύμφωνο, το οποίο υπέγραψαν οι ευρωπαίοι ηγέτες την περασμένη εβδομάδα και το οποίο θα πρέπει τώρα να εγκριθεί από τα δύο σώματα του γερμανικού κοινοβουλίου.

Το σύμφωνο αυτό, το οποίο θα τεθεί σε ισχύ την 1η Ιανουαρίου του 2013, δεσμεύει τις 25 χώρες μέλη της ΕΕ που το συνυπογράφουν σε μια μεγαλύτερη δημοσιονομική πειθαρχία και θέτει σε ισχύ μηχανισμούς που θα θέτουν πλαφόν στο χρέος τους.

Στη Γερμανία, η οποία έχει ήδη έναν παρόμοιο μηχανισμό στο Σύνταγμά της, το νέο αυτό ευρωπαϊκό δημοσιονομικό σύμφωνο θα πρέπει τώρα να εγκριθεί από την κάτω βουλή, την Μπούντεσταγκ, και στη συνέχεια από την άνω βουλή, την Μπούντεσρατ, με πλειοψηφία δύο τρίτων και στις δύο περιπτώσεις.

Η κυβέρνηση της Άγγελας Μέρκελ θα πρέπει ως εκ τούτου να μπορεί να προσφύγει στην υποστήριξη τουλάχιστον του κυρίου κόμματος της αντιπολίτευσης, του σοσιαλδημοκρατικού SPD. Αυτό, όπως και οι Πράσινοι, έχουν θέσει όρους: θέλουν να συμπεριληφθούν στο σύμφωνο περισσότερα μέτρα που θα ευνοούν την ανάπτυξη και την απασχόληση και εξαρτούν το πράσινο φως στο σύμφωνο από την εισαγωγή ενός φόρου στις χρηματοπιστωτικές συναλλαγές τουλάχιστον στην Ευρωζώνη.

Η Μπούντεσταγκ δεν έχει ακόμη ανακοινώσει την ημερομηνία κατά την οποία θα πραγματοποιήσει την ψηφοφορία για το δημοσιονομικό σύμφωνο.
Enhanced by Zemanta

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Περιμένουμε τα σχόλιά σας !

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...