Πέμπτη 15 Μαρτίου 2012

Ο Τόμσεν προβλέπει επιστροφή της Ελλάδας στις αγορές το 2015

Ένα μεγάλο εμπόδιο για την Ελλάδα ξεπεράστηκε σήμερα καθώς το ΔΝΤ μετά από μια μαραθώνια συνεδρίαση αποφάσισε να ανάψει το πράσινο φως για την συμμετοχή του στο νέο πακέτο βοήθθειας της Ελλάδας ύψους 28 δισεκατομμυρίων ευρώ.

Παράλληλα ο εκπρόσωπος του ΔΝΤ στην τρόικα Πολ Τόμσεν αναφέρει πως βλέπει επιστροφή της Ελλάδας στις αγορές το 2015, ενώ τονίζει πως η νέα δανειακή σύμβαση δίνει μεγαλύτερη έμφαση στην αναζωπύρωση της ανάπτυξης. Επίσης αναφέρει πως η γενική αίσθηση είναι πως ο κίνδυνος για την Ελλάδα έχει μειωθεί, αλλά επισημαίνει πως οι τυχόν καθυστερήσεις στην εφαρμογή των μεταρρυθμίσεων είναι ο μεγαλύτερος κίνδυνος στο επιτυχές πρόγραμμα διάσωσης της Ελλάδας

Νωρίτερα σήμερα το Ταμείο είχε ανακοινώσει επίσης ότι αποδεσμεύει αμέσως 1,65 δισ. ευρώ για την Ελλάδα.Παράλληλα στη συνεδρίαση του ΔΝΤ αποφασίστηκε να μετατραπεί το πρόγραμμα από 3 σε 4 χρόνια.

Την ίδια ώρα, σε έκθεση του Ταμείου επισημαίνεται ότι υπάρχουν αρκετά ρίσκα στην εφαρμογή της νέας δανειακής σύμβασης.

Θετική επίδραση στο ευρώ είχε η ανακοίνωση του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου για την έγκριση του δανείου ύψους 28 δισ. ευρώ προς την Ελλάδα.

Στήριξη παρείχε νωρίτερα στο κοινό νόμισμα η δήλωση του επικεφαλής της Κεντρικής Τράπεζας της Αυστρίας (και μέλους του δ.σ της ΕΚΤ) Ewald Nowtny o οποίος απεκάλυψε ότι στην ΕΚΤ δεν έχει συζητηθεί το ενδεχόμενο μείωσης των επιτοκίων.

Στη δευτερογενή αγορά δεν καταγράφηκαν συναλλαγές στο ΗΔΑΤ. Ωστόσο η απόδοση του νέου 11ετούς ομολόγου διαμορφώθηκε στο 17,42% με αποτέλεσμα το περιθώριο έναντι του δεκαετούς γερμανικού ομολόγου (με απόδοση 1,96%) να διαμορφωθεί στο 15,46%.

Στη διατραπεζική αγορά, τα επιτόκια στις περισσότερες περιόδους σημείωσαν οριακή υποχώρηση. Έτσι, το επιτόκιο στη διάρκεια του ενός έτους κυμαίνονταν στο 1,50% από 1,51%, στη διάρκεια των 9 μηνών υποχώρησε στο 1,35% από 1,36%, στο εξάμηνο κυμαίνονταν στο 1,17% από 1,18%, στο τρίμηνο περιορίστηκε περαιτέρω στο 0,87% από 0,88%, ενώ ο μήνας διαμορφώθηκε στο 0,46% από 0,47% που κυμαίνονταν χθες.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Περιμένουμε τα σχόλιά σας !

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...