Παρασκευή 16 Μαρτίου 2012

Ο Σόιμπλε νέος επικεφαλής του Eurogroup;

Ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε διχάζει για ακόμη μία φορά την Ευρώπη. Αυτή τη φόρα όχι για τις απόψεις του ως προς την τύχη της Ελλάδας, αλλά με αφορμή τα σενάρια που τον θέλουν να διεκδικεί τη θέση του επικεφαλής του Eurogroup.

Σύμφωνα με τους γερμανικούς Financial Times η Άνγκελα Μέρκελ προωθεί για την κρίσιμη αυτή θέση τον υπουργό της επί των Οικονομικών, γεγονός που έχει προκαλέσει έντονο εκνευρισμό στο Παρίσι -και όχι μόνο.

Ο Γάλλος πρόεδρος Νικολά Σαρκοζί εμφανίζεται να απορρίπτει το ενδεχόμενο, υπό το φόβο ότι κάτι τέτοιο θα ισχυροποιήσει ακόμη περισσότερο τη θέση της Γερμανίας στην Ευρωζώνη.

Αντίστοιχη θέση φαίνεται ότι παίρνουν τόσο η Φινλανδία όσο και η Ιταλία, απέναντι όμως σε ένα μεγάλο μπλοκ χωρών που εμφανίζονται να δίνουν ψήφο εμπιστοσύνης στο σκληρό κ. Σόιμπλε.

Σύμφωνα με το Reuters, το ενδεχόμενο να διαδεχθεί τον Γιούνκερ ο άνθρωπος που βρίσκεται στο τιμόνι της ισχυρότερης οικονομία της Ευρώπης, θα ενισχύσει το διεθνές προφίλ και την επιρροή του Eurogroup, στην πιο κρίσιμη καμπή της κρίσης στη ζώνη του Ευρώ.

Ο ίδιος αρνείται να τοποθετηθεί, ωστόσο το παρασκήνιο έχει ήδη φουντώσει καθώς πλησιάζει ο Ιούνιος -οπότε και λήγει η θητεία του Ζαν Κλοντ Γιούνκερ. Ο κ. Γιούνκερ έχει δηλώσει ότι δεν επιθυμεί την ανανέωση της θητείας του, ενώ λίγες μέρες πριν ο πρωθυπουργός της Ιταλίας, ο οποίος διατηρεί και το χαρτοφυλάκιο του υπουργείου Οικονομικών, Μάριο Μόντι απέκλεισε το ενδεχόμενο ανάληψης της θέσης λέγοντας ότι ήδη έχει αρκετές ευθύνες.
Enhanced by Zemanta

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Περιμένουμε τα σχόλιά σας !

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...