Τρίτη 20 Δεκεμβρίου 2011

Η Σουηδία ανησυχεί για το ευρώ

LONDON, ENGLAND - NOVEMBER 26:  In this photo ...
Image by Getty Images via @daylife
Τη μείωση του βασικού επιτοκίου κατά 25 μονάδες βάσης,  στο 1,75% ανακοίνωσε σήμερα η Τράπεζα της Σουηδίας Riksbank καθώς όπως αναφέρει στη σχετική ανακοίνωση «η αναιμική ανάπτυξη των οικονομιών της ευρωζώνης» επηρεάζει αρνητικά το οικονομικό κλίμα σε ολόκληρη την Ευρώπη.

Είναι η πρώτη φορά από τον Ιούλιο του 2009 που ανακοινώνεται μείωση επιτοκίων από την κεντρική τράπεζα της Σουηδίας.

Η απόφαση προκάλεσε έκπληξη καθώς στην τελευταία της έκθεση η Τράπεζα δεν είχε αφήσει να διαφανεί τέτοιο ενδεχόμενο μέχρι το 2012.

Η χώρα δεν συμμετέχει στο κοινό νόμισμα αλλά παραμένει στενά συνδεδεμένη με την ευρωζώνη καθώς οι εξαγωγές του βιομηχανικού κλάδου απορροφώνται κατά το μεγαλύτερο μέρος τους από τις ευρωπαϊκές οικονομίες.

Η έκθεση της Τράπεζας αναφέρει ότι οι παραγγελίες στη βιομηχανία έχουν σημειώσει κάμψη το τελευταίο 12μηνο ενώ οι εξαγωγές αναμένεται να καταγράψουν σημαντική υποχώρηση την επόμενη χρονιά λόγω της συρρίκνωσης της οικονομικής δραστηριότητας σε όλη την Ευρώπη.

Συνέπεια των δυσμενών προβλέψεων θα είναι η περαιτέρω μείωση των επιτοκίων το προσεχές εξάμηνο μέχρι και το 1,25%, υποστηρίζουν οι οικονομικοί αναλυτές.
Enhanced by Zemanta

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Περιμένουμε τα σχόλιά σας !

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...