Δευτέρα 19 Δεκεμβρίου 2011

Ε.Ε.: Δύο νέα προγράμματα καταπολέμησης της απάτης

The flag of Europe
Image via Wikipedia
Δύο νέα προγράμματα καταπολέμησης της απάτης για την προστασία των οικονομικών συμφερόντων της ΕΕ μέχρι το 2020, ενέκρινε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

 Συγκεκριμένα πρόκειται για τα προγράμματα Hercule III και Pericles 2020, προϋπολογισμού 110 εκατ. ευρώ και 7,7 εκατ. ευρώ αντίστοιχα, τα οποία θα εφαρμόζονται επί επτά έτη, με έναρξη τον Ιανουάριο του 2014.

Το πρόγραμμα Hercule ΙΙΙ αποσκοπεί ειδικά στην καταπολέμηση της απάτης, της δωροδοκίας και κάθε άλλης παράνομης δραστηριότητας εις βάρος των οικονομικών συμφερόντων της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Εστιάζεται ειδικότερα στη συνεργασία μεταξύ της Επιτροπής, μέσω της Ευρωπαϊκής Υπηρεσίας Καταπολέμησης της Απάτης (OLAF), των αρμόδιων αρχών των κρατών μελών, καθώς και άλλων ευρωπαϊκών οργάνων και φορέων.

Το πρόγραμμα στοχεύει στη διασφάλιση ισοδύναμης προστασίας στα κράτη μέλη και σε όλα τα θεσμικά και λοιπά όργανα και οργανισμούς της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Οι δράσεις που προβλέπονται στο πλαίσιο του προγράμματος Hercule III περιλαμβάνουν: τεχνική και επιχειρησιακή στήριξη, παρεχόμενη στις αρχές των κρατών μελών που είναι αρμόδιες για την επιβολή του νόμου, στο πλαίσιο της δράσης τους κατά των παράνομων διασυνοριακών δραστηριοτήτων, καθώς και δραστηριότητες επαγγελματικής κατάρτισης.

Το προηγούμενο πρόγραμμα Hercule παρήγαγε σημαντικά αποτελέσματα, όπως 70 έργα τεχνικής βοήθειας στο πλαίσιο των οποίων χρηματοδοτήθηκε η αγορά του εξελιγμένου τεχνικού εξοπλισμού για οργανισμούς επιβολής του νόμου με καθήκοντα καταπολέμησης της απάτης, καθώς και εκπαίδευση στην καταπολέμηση της απάτης για πάνω από 5.300 άτομα του προσωπικού των εν λόγω οργανισμών.

Το πρόγραμμα Pericles 2020 είναι ένα πρόγραμμα ανταλλαγών, συνδρομής και κατάρτισης για την ενίσχυση της προστασίας των τραπεζογραμματίων και κερμάτων ευρώ στην Ευρώπη και παγκοσμίως.

Τα έργα που χρηματοδοτούνται στο πλαίσιο του προγράμματος Pericles περιλαμβάνουν, μεταξύ άλλων, ένα σεμινάριο για την «κοινοτική στρατηγική για την προστασία του ευρώ στην περιοχή της Μεσογείου», ένα εκπαιδευτικό πρόγραμμα μαθημάτων σχετικά με την παραχάραξη χαρτονομισμάτων στη Λατινική Αμερική, και μια σειρά από ανταλλαγές προσωπικού μεταξύ των αρχών, εντός και εκτός της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Τα σχέδια κανονισμών θα συζητηθούν από το Συμβούλιο και το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο με σκοπό την έκδοσή τους πριν από το τέλος του 2012, έτσι ώστε η εφαρμογή του νέου προγράμματος να μπορεί να ξεκινήσει την 1η Ιανουαρίου 2014.

«Η απάτη εις βάρος του προϋπολογισμού της ΕΕ δεν αποτελεί έγκλημα χωρίς θύματα. Αφορά όλους τους Ευρωπαίους πολίτες, επειδή πρόκειται για τα χρήματα όλων μας. Καθώς η ΕΕ ευρίσκεται εν μέσω μιας παγκόσμιας οικονομικής κρίσης, είναι ιδιαίτερα σημαντικό να προστατεύσουμε τα έσοδά μας και να βεβαιωθούμε ότι οι πολίτες μας επωφελούνται όσο το δυνατόν περισσότερο από τα ταμεία της ΕΕ», δήλωσε ο αρμόδιος Επίτροπος για τη φορολογία, τα τελωνεία, την καταπολέμηση της απάτης και τον έλεγχο Αλγκίρντας Σεμέτα.
Enhanced by Zemanta

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Περιμένουμε τα σχόλιά σας !

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...