Παρασκευή 9 Δεκεμβρίου 2011

Βαριά ατμόσφαιρα γύρω από δύο σχέδια διάσωσης της ΕΕ

José Manuel Barroso - Caricature
Image by DonkeyHotey via Flickr
Σε βαριά ατμόσφαιρα με πολλές αβεβαιότητες, οι οποίες επιτείνονται από τις διαφωνίες των ευρωπαίων ηγετών σχετικά με τα συστατικά στοιχεία της μεγάλης λύσης για την ευρωζώνη, ξεκινά σήμερα η Σύνοδος Κορυφής στις Βρυξέλλες.

Τα θέματα είναι τόσο περίπλοκα ώστε είναι ενδεχόμενο να μην ληφθεί απόφαση και να γίνει νέα Σύνοδος πριν από τα Χριστούγεννα. Το απόγευμα, πριν από την έναρξη των εργασιών της Συνόδου Κορυφής, ο Πρωθυπουργός κ. Λ. Παπαδήμος θα συναντηθεί με τον πρόεδρο της ΕΕ κ. Χέρμαν βαν Ρομπάι.

Παρότι, αυτή τη φορά η Ελλάδα δεν θα βρίσκεται στο επίκεντρο των συζητήσεων, πρόκειται να ληφθούν αποφάσεις για το μέλλον της ευρωζώνης οι οποίες θα μας επηρεάσουν άμεσα. Εκτιμάται, ότι ο κ. Παπαδήμος με τις εξειδικευμένες γνώσεις του και το ειδικό βάρος που έχει στους ευρωπαϊκούς κύκλους, θα μπορέσει τουλάχιστον να αποτρέψει τα χειρότερα για την Ελλάδα.

Στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων βρίσκεται το γαλλογερμανικό σχέδιο και το κείμενο που κατέθεσε ο κ. Χέρμαν βαν Ρομπάι. Και στα δύο σχέδια οι ενστάσεις είναι πολλές: Στο πρώτο π.χ., αρκετοί ηγέτες διαφωνούν με την εμπλοκή του Δικαστηρίου των Ευρωπαϊκών Κοινοτήτων στη διαδικασία επιβολής ποινών στα δημοσιονομικά απείθαρχα κράτη. Το δεύτερο, το οποίο προέβλεπε μεταξύ άλλων την αναθεώρηση των Συνθηκών και την υπογραφή νέας συνθήκης μεταξύ των 17 από τα 27 μέλη της ΕΕ, προκαλεί σφοδρές αντιδράσεις, όχι μόνο από τις ηγεσίες διαφόρων κρατών αλλά και μεταξύ των Επιτρόπων.

Χθες, στη συνεδρίαση του κολλεγίου των Επιτρόπων, για την προετοιμασία ενόψει της Συνόδου Κορυφής, συζητήθηκε το ακανθώδες θέμα της αναθεώρησης των Συνθηκών. Η πρόταση του κ. Ρομπάι συνάντησε την αντίδραση της πλειονότητας  των Επιτρόπων και αντιμετωπίστηκε με επιφυλακτικότητα από τον κ. Ζοζέ Μπαρόζο.

Τελικώς επετεύχθη συμβιβασμός ως προς τα ακόλουθα σημεία: H Κομισιόν τοποθετήθηκε κατά της ολικής αναθεώρησης των συνθηκών, δεν απορρίπτει όμως το ενδεχόμενο να υπάρξουν τροποποιήσεις τέτοιες  ώστε να μην απαιτείται εκ νέου έγκριση με δημοψηφίσματα στα Κράτη - Μέλη ή έγκριση από τα εθνικά κοινοβούλια, υπό την προϋπόθεση να ενισχυθεί ο EFSF και να αυξηθεί ο παρεμβατικός ρόλος της Ε.Κ.Τ. Η πρόταση για αναθεώρηση των Συνθηκών συνάντησε τη σφοδρή αντίδραση της Ελληνίδας Επιτρόπου Μαρίας Δαμανάκη, των Αντιπροέδρων Βίβιαν Ρέντιγκ και Γιοακίμ Αλμούνια, όπως και άλλων Επιτρόπων. Η κυρία Δαμανάκη επισήμανε ότι είναι λάθος η αναθεώρηση των Συνθηκών, ότι δεν οδηγεί την Ευρώπη σε θετική διέξοδο και ότι πρέπει να αποτραπεί.
Enhanced by Zemanta

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Περιμένουμε τα σχόλιά σας !

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...