Παρασκευή 9 Δεκεμβρίου 2011

Σόιμπλε: Οι τράπεζές μας θα αντέξουν χωρίς κρατική ενίσχυση

Deutsch: Commerzbank Hamburg-Altstadt.
Image via Wikipedia
ην πεποίθηση ότι οι γερμανικές τράπεζες θα μπορέσουν να καλύψουν τις κεφαλαιακές τους ανάγκες χωρίς κρατική βοήθεια εκφράζει ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, μετά τους υπολογισμούς της Ευρωπαϊκής Τραπεζικής Αρχής (ΕΒΑ) για γερμανικές ανάγκες ύψους 13,1 δισ. ευρώ -με τη φημολογία για «επέμβαση» στην Commerzbank να κυκλοφορεί στη Φρανκφούρτη.

Το Βερολίνο, όπως και όλες οι ευρωπαϊκές κυβερνήσεις, σημειώνει πως η επανακεφαλαιοποίηση δεν πρέπει να οδηγήσει να τις τράπεζες να «κλείσουν την στρόφιγγα» χρηματοδότησης της πραγματικής οικονομίας ούτε να ξεπουλήσουν κρατικά ομόλογα στα χαρτοφυλάκιά τους.

«Δεν υπάρχει ιδιαίτερα κανένας λόγο για να προσπαθήσουν οι τράπεζες να βελτιώσουν τους δείκτες κεφαλαιακής βάσης τους πουλώντας κρατικά χρεόγραφα» δήλωσε συγκεκριμένα ο Σόιμπλε.

Σε ξεχωριστές δηλώσεις για το θέμα που έκανε εκπρόσωπος του υπουργείου Οικονομικών για το ζήτημα πιθανής κρατικής συνεισφοράς δεν κατονόμασε την Commerzbank, τη δεύτερη σε μέγεθος τράπεζα στη Γερμανία, γύρω από την οποία αναπτύσσεται έντονη κερδοσκοπία καθώς θεωρείται πως είναι πιθανή η κρατικοποίησή της.

Σύμφωνα με την EBA, η Commerzbank έχει ανάγκη κεφαλαίων 5,3 δισ. ευρώ, παράμετρος που κάνει σκεπτικούς οικονομικούς κύκλους, κατά πόσον η Commerzbank θα μπορέσει τελικά να επαυξήσει το κεφάλαιό της σε αυτήν την έκταση χωρίς να στραφεί στον κρατικό κορβανά.

Υπενθυμίζεται ότι κατά τη διάρκεια της κρίσης του 2008, το γερμανικό Δημόσιο έγινε μεγαλομέτοχος στην Commerzbank, με ποσοστό 25%.
Enhanced by Zemanta

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Περιμένουμε τα σχόλιά σας !

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...