Παρασκευή 9 Δεκεμβρίου 2011

Οι αντιδράσεις των κομμάτων για τη Σύνοδο Κορυφής

Deutsch: 45. Münchner Sicherheitskonferenz 200...
Image via Wikipedia
«Όχι» στην περαιτέρω αύξηση της φορολογικής επιβάρυνσης φυσικών προσώπων και επιχειρήσεων και τις οριζόντιες περικοπές μισθών και συντάξεων λέει η ΝΔ, με αφορμή τις αποφάσεις περί δημοσιονομικής πειθαρχίας που ελήφθησαν στη Σύνοδο Κορυφής.

«Σε κάθε περίπτωση, υπογραμμίζουμε ότι η προσαρμογή θα πρέπει να προέλθει από τον περιορισμό της φοροδιαφυγής, τη διεύρυνση της φορολογικής βάσης και την περιστολή των δαπανών, εξαιρουμένων των δημοσίων επενδύσεων» είπε ο εκπρόσωπος του κόμματος Γιάννης Μιχελάκης.

«Η Νέα Δημοκρατία πιστεύει ότι η ενίσχυση της οικονομικής ένωσης απαιτεί δημοσιονομική πειθαρχία, προσαρμοστικότητα, ευελιξία και ρευστότητα. Και όλα αυτά μαζί. Και όχι το ένα σε βάρος των υπολοίπων» είπε ο κ. Μιχελάκης και συμπλήρωσε:

«Η Ευρώπη πρέπει να τα αντιμετωπίσει όλα αυτά μαζί, δίνοντας προτεραιότητα και στην ανάπτυξη. Ακόμα θα πρέπει να υπάρξει περαιτέρω ενίσχυση των μηχανισμών στήριξης, που -κατά την άποψή μας- παραμένει ανεπαρκής. Έτσι ώστε να έχουμε μια Ευρώπη με αλληλεγγύη και όχι σχηματισμούς χωρών που θα μπορούσαν να δημιουργήσουν μία ένωση πολλών ταχυτήτων. Μια Ευρώπη που δεν θα συνθλιβεί υπό το βάρος της κρίσης και εθνικών εγωισμών».

Για διάνοιξη δρόμου που θα οδηγήσει σε ανεξέλεγκτη χρεοκοπία χωρών όπως η Ελλάδα, κάνει λόγο το γραφείο Τύπου του ΚΚΕ σε ανακοίνωση που εξέδωσε. Σημειώνει ότι η εφαρμογή της γαλλογερμανικής πρότασης δημοσιονομικής πειθαρχίας οδηγεί σε σταδιακή αποβολή των πιο αδύναμων κρίκων απ' την Ευρωζώνη και σε εφαρμογή σ' όλα τα κράτη μέλη νέων μνημονίων διαρκείας, φτώχειας και εξαθλίωσης.

Το ΚΚΕ χαρακτηρίζει προσωρινή τη νέα πρόταση δημοσιονομικής πειθαρχίας και «οικονομικής διακυβέρνησης» της Ευρωζώνης αφού δεν μπορεί να αντιμετωπίσει τις αιτίες εκδήλωσης της κρίσης, με χαρακτηριστικό παράδειγμα τη Γαλλία.

Ο εκπρόσωπος του ΛΑΟΣ Κωστής Αϊβαλιώτης δήλωσε ότι «το νέο Μάαστριχτ που ετοιμάζεται πυρετωδώς στις Βρυξέλλες δεν πρέπει να περάσει από τα Κοινοβούλια της Ευρώπης με συνοπτικές διαδικασίες, αλλά με δημοψηφίσματα». Όπως ενδεικτικά αναφέρει, αυτή η νέα Συνθήκη θα ξεκαθαρίσει τους ευρωπαιολάγνους απ' τους ευρωσκεπτικιστές.

Ο Συνασπισμός υποστηρίζει ότι «το δίλημμα "είτε η Ευρωπαϊκή Ένωση θα διαλυθεί, είτε θα είναι δημοκρατική και κοινωνική" είναι πλέον αυτό που περιγράφει, εδώ και αρκετούς μήνες, την κύρια τάση που εργάζεται στην ιστορία». Ο υπεύθυνος Οικονομικής Πολιτικής του ΣΥΝ Γιάννης Μηλιός πρόσθεσε ότι «οι αποφάσεις της Συνόδου Κορυφής, όχι μόνο δεν αποτελούν λύση, αλλά απονομιμοποιούν τη διακρατική και κοινωνική αλληλεγγύη, κινητοποιούν δυνάμεις που βαθαίνουν τα κρισιακά φαινόμενα και αυξάνουν τους συστημικούς κινδύνους».

Σε ένα δημοσιονομικό σύμφωνο ιδιαιτέρως περιοριστικό με ασφυκτικούς κανόνες και ποινές αναφέρεται ο εκπρόσωπος της Δημοκρατικής Αριστεράς, Δημήτρης Χατζησωκράτης. Χαρακτηρίζει τη σύνοδο κορυφής πολύ κατώτερη των κρίσιμων στιγμών, λέγοντας ότι δεν υπηρετεί το μέλλον της ΕΕ και κυρίως των λαών της.

«Για άλλη μια φορά οι Ευρωπαίοι ηγέτες απέφυγαν να πάρουν ουσιαστικά μέτρα για το επείγον πρόβλημα, αυτό της κρίσης χρέους και ρευστότητας της ευρωζώνης. Ο νέος ρόλος μάλιστα που προβλέπεται για το ΔΝΤ είναι χαρακτηριστικό δείγμα της αποτυχίας εύρεσης μιας ευρωπαϊκής λύσης» επισημάνουν σε ανακοίνωσή τους οι Οικολόγοι Πράσινοι.

Για αδιαφορία απέναντι στις γνώμες των λαών της Ευρώπης κάνει μιλά ο πρόεδρος του Πανελληνίου Άρματος Πολιτών Γιάννης Δημαράς: «Δεν ξέρουμε αν αύριο θα υπάρχει Ευρωζώνη και Ευρώ».
Enhanced by Zemanta

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Περιμένουμε τα σχόλιά σας !

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...