Πέμπτη 6 Μαρτίου 2014

Ντράγκι: Το ευρώ είναι μια «νήσος σταθερότητας»

Ανησυχεί για τις εξελίξεις στην Ουκρανία - Οι γεωπολιτικοί κίνδυνοι στην περιοχή θα μπορούσαν γρήγορα να γίνουν σημαντικοί

Η κρίση στην Ουκρανία θα δημιουργήσει γεωπολιτικούς κινδύνους, σύμφωνα με τον πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ) Μάριο Ντράγκι, καθώς όπως είπε ενδέχεται να γίνουν σημαντικοί.

Οι εμπορικές και κεφαλαιακές ροές ανάμεσα στην Ευρωζώνη και στην Ουκρανία καταδεικνύουν ότι οι διασυνδέσεις τους δεν είναι τόσο εκτεταμένες ώστε να υπάρξει διάχυση της κρίσης, το ευρώ είναι μια «νήσος σταθερότητας» είπε ο Ντράγκι.

Ωστόσο πρόσθεσε ότι υφίστανται πιθανότητες για πολύ μεγαλύτερη αστάθεια, η οποία θα επεκταθεί σε όλη την Ευρώπη, σε περίπτωση που η κατάσταση κλιμακωθεί.

«Εάν εξετάσουμε (την κατάσταση στην Ουκρανία) από μια εντελώς τεχνοκρατική άποψη και δούμε τον όγκο των (διμερών) εμπορικών συναλλαγών σε αγαθά, σε υπηρεσίες, σε χρηματοοικονομικές υπηρεσίες και κεφαλαιακές ροές, πρέπει να πούμε ότι οι διασυνδέσεις δεν είναι τόσο σημαντικές για να συμπεράνουμε μια σημαντική διάχυση» της κρίσης στην Ε.Ε, είπε.

Ωστόσο, διευκρίνισε ότι αυτός θα ήταν ένας περιοριστικός τρόπος να εξετάσουμε την κατάσταση διότι οι γεωπολιτικοί κίνδυνοι στην περιοχή θα μπορούσαν γρήγορα να γίνουν σημαντικοί και να δημιουργήσουν εξελίξεις οι οποίες είναι απρόβλεπτες και δυνητικά θα μπορούσαν να έχουν μεγάλες συνέπειες.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Περιμένουμε τα σχόλιά σας !

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...