Δευτέρα 3 Οκτωβρίου 2011

Συνάντηση Μέρκελ - Σαρκοζί την ερχόμενη Κυριακή, εν μέσω σεναρίων για ένα μεγάλο haircut


Σύμφωνα με το Bloomberg, την ερχόμενη Κυριακή (9 Οκτωβρίου) αναμένεται να γίνει η κρίσιμη συνάντηση της του Γάλλου προέδρου Νικολά Σαρκοζί και η Γερμανίδα καγκελάριος Ανγκελα Μέρκελ. Συγκεκριμένα, το πρακτορείο επικαλείται πηγή που είναι σε θέση να γνωρίζει σχετικά με την ημερομηνία της συνάντησης των δύο ηγετών.

Από την πλευρά της καγκελαρίας η ημερομηνία δεν επιβεβαιώθηκε, ωστόσο εκπρόσωπος της Μέρκελ δήλωσε ότι η συνάντηση θα πραγματοποιηθεί πριν από τη Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ στις 17 και 18 Οκτωβρίου. Σημειώνεται βέβαια ότι στο επίκεντρο της συνάντησης θα βρεθεί η συμφωνία της 21ης Ιουλίου και το ενδεχόμενο «αναδιάταξης του σχεδίου βοήθειας για την Ελλάδα», όπως σημειώνει η εφημερίδα Le Monde στο φύλλο της Κυριακής. Ειδικότερα, αναμένεται να εξεταστεί ένα haircut του ελληνικού χρέους σε ποσοστό μεγαλύτερο του 21% που προέβλεπε η αρχική συμφωνία και συγκεκριμένα, στο 50%.

Μάλιστα, στο πλαίσιο των διαπραγματεύσεων για ένα μεγαλύτερο κούρεμα της τάξης του 50%, η γαλλική πλευρά αντιτίθεται σθεναρά και μαζί με άλλα κράτη τονίζει ότι δεν θα ήταν χρήσιμο να αλλάξουν οι στόχοι της 21ης Ιούλιου. Επίσης, η γαλλική πλευρά ζητάει πλέον και επίσημα μια λύση η οποία θα συντάσσεται με τις αποφάσεις της Συμφωνίας της 21ης Ιουλίου και η οποία θα έβλεπε την Ελλάδα να χρηματοδοτείται από το EFSF, ώστε να επαναγοράσει το χρέος της. Πάντως η Γερμανία είναι αντίθετη σε αυτήν την εκδοχή, δεδομένου ότι μια τέτοια λύση θα επέτρεπε τις απείθαρχες χώρες να επαναλάβουν μελλοντικά τα ίδια σφάλματα δημοσιονομικής απειθαρχίας, καθώς και γιατί θα απαιτούνται αύξηση των πόρων του ταμείου, κάτι το οποίο αρνείται και να συζητήσει η Γερμανία. Μάλιστα, χαρακτηριστικές είναι οι νέες δηλώσεις του Γερμανού υπουργού οικονομικών, Β. Σόιμπλε, ο οποίος αποκλείει κατηγορηματικά το ενδεχόμενο αύξησης των γερμανικών εγγυήσεων στο Ευρωπαϊκό Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας πέραν των 211 δισ. ευρώ που ενέκριναν τα δύο σώματα του γερμανικού κοινοβουλίου. Συγκεκριμένα, σε συνέντευξη του στο περιοδικό Super-Illu ο γερμανός υπουργός οικονομικών δήλωσε ότι «Το Ταμείο έχει ένα πλαφόν 440 δισεκατομμυρίων ευρώ, τα 211 από αυτά αντιστοιχούν στην Γερμανία. Αυτό είναι όλο. Τέλος. Με εξαίρεση τους τόκους που θα προστεθούν». Μάλιστα ο Σόιμπλε δήλωσε ότι η συμμετοχή της Γερμανίας προς τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Σταθερότητας που θα αντικαταστήσει το ΕΤΧΣ το αργότερο ως το 2013 θα είναι λιγότερο σημαντική. Τέλος, ο γερμανός υπουργός οικονομικών δήλωσε ότι “Δεν υπάρχει λοιπόν άλλο θέμα πέραν των χρημάτων για τα οποία έχουμε εγγυηθεί”.
www.greekfinanceforum.com
Enhanced by Zemanta

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Περιμένουμε τα σχόλιά σας !

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...