Δευτέρα, 24 Οκτωβρίου 2011

Γ. Παπανδρέου: Aναζητούμε καθαρή και μόνιμη λύση

Στόχος της Ελλάδας είναι η εξεύρεση μιας οριστικής, βιώσιμης και καθαρής λύσης αναφορικά με το δημόσιο χρέος, δήλωσε από τις Βρυξέλλες ο πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου μετά τη σύνοδο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου και της Ευρωζώνης.
Είπε ακόμη ότι ο ελληνικός λαός έχει κάνει πρωτοφανή προσπάθεια και πως ποτέ κανένας λαός στην Ευρώπη δεν έχει σηκώσει παρόμοιο βάρος. Όπως σημείωσε ο Πρωθυπουργός, η εθνική αυτή προσπάθεια αναγνωρίζεται από όλους.
«Είμαστε ένας περήφανος λαός και δικαιούμαστε το σεβασμό».
Στόχος μας, συνέχισε ο κ. Παπανδρέου, είναι η ελάφρυνση του χρέους, το βάρος του οποίου είναι δυσβάσταχτο, και πρέπει να μειωθεί «για να ανασάνουμε».
Αναλυτικά οι δηλώσεις του Πρωθυπουργού:
«Δύο χρόνια τώρα, όλοι οι Έλληνες έχουμε κάνει μία πρωτοφανή εθνική προσπάθεια, μία πρωτόγνωρη δημοσιονομική προσαρμογή.
Ποτέ, κανένας πολίτης, σε καμία ευρωπαϊκή χώρα, δεν έχει σηκώσει παρόμοιο βάρος, σε τόσο σύντομο χρονικό διάστημα.
Η εθνική μας προσπάθεια αναγνωρίζεται από όλους. Είμαστε ένας περήφανος λαός και δικαιούμαστε ακριβώς αυτό το σεβασμό. Και μπορούμε. Η Ελλάδα μπορεί.
Στόχος μας ήταν και είναι, και σήμερα, να πετύχουμε ελάφρυνση του βάρους του χρέους του παρελθόντος, που βαραίνει τις πλάτες του Έλληνα πολίτη. Αυτό το βάρος, στις πλάτες κάθε Έλληνα πολίτη, είναι δυσβάσταχτο. Πρέπει να μειωθεί, για να ανασάνουμε.
Και παράλληλα, προχωράμε σε μεγάλες μεταρρυθμίσεις που αλλάζουν την Ελλάδα. Διαρθρωτικές αλλαγές, που αντιμετωπίζουν προβλήματα και νοοτροπίες δεκαετιών. Αλλαγές, που βέβαια, απαιτούν χρόνο για να αποδώσουν.
Ξεκινήσαμε σήμερα το τελικό στάδιο μιας πολύ δύσκολης διαπραγμάτευσης. Διαπραγμάτευση, για μια συνολική απάντηση στην ευρύτερη κρίση, όχι απλά στο ελληνικό πρόβλημα, αλλά και στην ευρωπαϊκή κρίση.
Κανένα πρόβλημα δεν θα λυθεί, αν η ίδια η Ευρώπη δεν λάβει σοβαρές αποφάσεις. Αποφάσεις, για την κρίση που έχει πια πανευρωπαϊκή διάσταση.
Μια κρίση εμπιστοσύνης, στην οποία πιστεύω ότι έχουμε τη βούληση να απαντήσουμε συλλογικά.
Βούληση για βιώσιμη δημοσιονομική διαχείριση, βούληση για στήριξη και ανάπτυξη, βούληση για θέσεις εργασίας.
Βούληση για οικονομία ανταγωνιστική, αλλά και για κοινωνία με συνοχή.
Βούληση να βρεθεί βιώσιμη λύση για την Ελλάδα, με την συμμετοχή στα βάρη και του ιδιωτικού τομέα, ειδικά των Τραπεζών.
Βούληση να ενισχυθεί ο ισχυρός μηχανισμός παρέμβασης στις αγορές ομολόγων, το λεγόμενο EFSF.
Βούληση, τελικά, να εμβαθύνουμε την συνεργασία μας και τον συντονισμό μας μέσα στην Ευρωζώνη, προς όφελος της ευρωπαϊκής οικονομίας και των λαών μας.
Ο Ελληνικός λαός βάζει και θα συνεχίζει να βάζει τάξη στο σπίτι του. Το αποφασίσαμε, το κάνουμε.
Με όπλο την αξιοπιστία μας, αναζητούμε μια πιο καθαρή, μια οριστική λύση για την Ελλάδα και την Ευρωζώνη. Λύση, που ανακουφίζει τους Έλληνες από ένα βάρος ιστορικό. Λύση, που θα συμβάλλει στην αποκατάσταση της αξιοπιστίας όλης της Ευρωπαϊκής Ένωσης, στα μάτια των πολιτών της Ευρώπης.
Η διαπραγμάτευση συνεχίζεται. Συνεχίζεται, με την Ελλάδα παρούσα, με την Ελλάδα να έχει συγκεκριμένους και αποσαφηνισμένους στόχους».
Συνάντηση με Μέρκελ και Σαρκοζί σε καλό κλίμα
Σύμφωνα διπλωματικές πηγές τις οποίες καλείται το ΑΠΕ-ΜΠΕ, σε καλό κλίμα πραγματοποιήθηκε το βράδυ η συνάντηση του πρωθυπουργού με την Γερμανίδα καγκελάριο ’νγκελα Μέρκελ και τον Γάλλο Πρόεδρο Νικολά Σαρκοζί.
Παρόντες στη συνάντηση ήταν, από ευρωπαϊκής πλευράς, οι πρόεδροι της ΕΕ και της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Χέρμαν βαν Ρομπάι και Ζοζέ Μπαρόζο και, από ελληνικής, ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης και υπουργός Οικονομικών Ευάγγελος Βενιζέλος.
Καλά πληροφορημένη πηγή σημείωνε σήμερα από τις Βρυξέλλες ότι το ζητούμενο πλέον για την ελληνική πλευρά είναι ο εντοπισμός των "διορθωτικών κινήσεων" που θα πρέπει να γίνουν, ούτως ώστε να δημιουργηθεί ένα πιο ισορροπημένο σχήμα αντιμετώπισης των προβλημάτων της ελληνικής οικονομίας σε σχέση με αυτό που συμφωνήθηκε στις 21η Ιουλίου.
Ο ελληνικός στόχος είναι, σύμφωνα με την ίδια πηγή, η εξεύρεση μιας λύσης, αναφορικά με το ελληνικό δημόσιο χρέος, η οποία θα είναι "οριστική, καθαρή και ασφαλής τόσο από νομικής όσο και από θεσμικής απόψεως".
Προς τον σκοπό αυτό, συνέχισε η ίδια πηγή, έχει συμφωνηθεί στο πλαίσιο της ευρωζώνης, ένα πλαίσιο εντολής διαπραγματεύσεων με τις τράπεζες που έχουν ελληνικά κρατικά ομόλογα.
Οι διαπραγματεύσεις αυτές θα πρέπει να ολοκληρωθούν ως την Τετάρτη, κατά τρόπο που θα επιφέρει σημαντική μείωση του ελληνικού άχθους από την εξυπηρέτηση του δημοσίου χρέους, σημείωσε η ίδια πηγή, σημειώνοντας ότι παράλληλα θα πρέπει να διασφαλιστεί η ομαλή λειτουργία του τραπεζικού συστήματος από την άποψη της ρευστότητας και της κεφαλαιακής επάρκειας καθώς και των ελληνικών ασφαλιστικών ταμείων.
Σύμφωνα με την ίδια πηγή η πάγια θέση των Ευρωπαίων είναι ότι η όποια ρύθμιση συμφωνηθεί με τους ιδιώτες ομολογιούχους θα πρέπει έχει εκούσιο χαρακτήρα και να μη συνιστά πιστωτικό επεισόδιο.
naftemporiki.gr με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Περιμένουμε τα σχόλιά σας !

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...