Κυριακή 23 Οκτωβρίου 2011

Σε εξέλιξη η Σύνοδος Κορυφής

Με όλα τα βασικά θέματα ανοιχτά ξεκίνησαν στις Βρυξέλλες οι εργασίες της Συνόδου Κορυφής της ΕΕ, όπου οι 27 ευρωπαίοι ηγέτες επιχειρούν να δώσουν συνολικές απαντήσεις στην κρίση χρέους.

Ωστόσο, παρά το κλίμα αισιοδοξίας που καλλιεργείται από τις δηλώσεις των ευρωπαίων ηγετών κατά την προσέλευσή τους, το καλάθι των προσδοκιών θα πρέπει να θεωρείται μικρό καθώς εξακολουθούν να υπάρχουν σημαντικές διαφωνίες στα βασικά θέματα της Συνόδου τα οποία είναι αλληλένδετα και αποτελούν πακέτο (ανακεφαλοποίηση τραπεζών, νέο πρόγραμμα βοήθειας της Ελλάδας, μεγαλύτερη συνεισφορά των ιδιωτών, ενίσχυση του Ευρωπαϊκού Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας).

Πάντως, θετική εξέλιξη είναι το πλαίσιο συμφωνίας για την ανακεφαλαιοποίηση των ευρωπαϊκών τραπεζών, στο οποίο κατέληξαν χθες οι 27 υπουργοί Οικονομικών, μετά από δέκα ώρες συνομιλιών, ενώ οι ηγέτες της Γερμανίας και της Γαλλίας εξέφρασαν αισιοδοξία για την επίτευξη φιλόδοξης συνολικής συμφωνίας στη Σύνοδο Κορυφής της Ευρωζώνης την Τετάρτη.

Οι υπουργοί Οικονομικών φέρονται να έχουν συμφωνήσει στην ανάγκη ενίσχυσης ύψους 108 δισ.ευρώ στις ευρωπαϊκές τράπεζες, προκειμένου να οχυρωθούν στην περίπτωση αναδιάρθρωσης του ελληνικού χρέους αλλά και απέναντι στους κινδύνους εξάπλωσης της κρίσης.

Οι εργασίες της Συνόδου Κορυφής είναι προγραμματισμένες να συνεχιστούν έως τις 14.00 ώρα Ελλάδας οπότε θα πραγματοποιηθεί το επίσημο γεύμα εργασίας, ενώ περί τις 5 το απόγευμα ώρα Ελλάδας θα πραγματοποιηθεί Σύνοδος Κορυφής της Ευρωζώνης. Νωρίτερα σήμερα ο πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου συναντήθηκε με τον πρόεδρο της ΕΕ Χέρμαν Βαν Ρομπάι.
Enhanced by Zemanta

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Περιμένουμε τα σχόλιά σας !

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...