Κυριακή 16 Οκτωβρίου 2011

Στη σύνοδο κορυφής στις 23 Οκτωβρίου οι απαντήσεις στην κρίση χρέους

Σύμφωνα με δηλώσεις του υπουργού οικονομικών της Γαλλίας Φρανσουά Μπαρουάν, η Σύνοδος Κορυφής των Ευρωπαίων ηγετών  στις 23 Οκτωβρίου θα δώσει σαφείς απαντήσεις στα προβλήματα της κρίσης χρέους.

Συγκεκριμένα, σε συνέντευξη του μετά τη σύνοδο των G20 ανέφερε ότι “Τα αποτελέσματα της 23ης Οκτώβρη θα είναι καθοριστικά”, ενώ σε δηλώσεις τους τα στελέχη του G20 ενθαρρύνουν τις προσπάθειες για την αντιμετώπιση της κρίσης χρέους στην ευρωπαϊκή οικονομία και υπόσχεται πως το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο θα διαθέτει τους αναγκαίους πόρους για να εκπληρώσει τις συστημικές ευθύνες του.

G20 Ισχυρές πιέσεις προς τους ευρωπαίους – Δεσμεύσεις για το τραπεζικό σύστημα…

Νωρίτερα σήμερα ισχυρές πιέσεις δέχθηκαν οι Ευρωπαίοι στη σύνοδο των υπουργών Οικονομικών του G20 , προκειμένου να θέσουν υπό έλεγχο την κρίση χρέους στην ευρωζώνη. ΗΠΑ και αναδυόμενες οικονομίες κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου.

Μάλιστα, στην τελική ανακοίνωση των υπουργών Οικονομικών και των κεντρικών τραπεζιτών της G20, αναφέρεται εμφατικά και με ασυνήθιστη σαφήνεια ότι «αναμένεται με ενδιαφέρον η επικείμενη σύνοδος κορυφής των 20 ανεπτυγμένων και αναδυομένων οικονομιών». Στο ίδιο ύφος και η αναφορά στις προσπάθειες για να καταστεί αποτελεσματικότερος ο μηχανισμός στήριξης EFSFκαι να αποτραπεί έτσι η μετάδοση της κρίσης σε άλλες χώρες.

Θα διασφαλιστεί η ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών

Στο τελικό ανακοινωθέν υπογραμμίζεται ότι οι 20 θα διασφαλίσουν την απαιτούμενη ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών και θα εξασφαλίσουν επαρκείς προσβάσεις σε κεφάλαια, προκειμένου να αντιμετωπιστούν επιτυχώς όλοι οι δυνητικοί κίνδυνοι. Και όπως έκαναν τον περασμένο Σεπτέμβριο έτσι και τώρα υπόσχονται, εάν χρειαστεί, να διασφαλίσουν τη ρευστότητα στα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα μέσω των κεντρικών τραπεζών.

Οι 20 δεν τοποθετούνται στο ζήτημα της αναγκαστικής κεφαλαιοποίησης των τραπεζών από τα κράτη σε περίπτωση αναδιάρθρωσης του ελληνικού χρέους. Αναπάντητο μένει το ερώτημα της αύξησης των πόρων του ΔΝΤ, προκειμένου αυτό να είναι σε θέση να βοηθήσει τους Ευρωπαίους. ΗΠΑ και Γερμανία διαφώνησαν στο αίτημα αυτό που έθεσαν κάποιες αναδυόμενες οικονομίες.

Κοινή Γραμμή Γερμανίας – Γαλλίας

Θυμίζουμε ότι όπως δήλωσε την Παρασκευή, μετά τη συνάντησή του με τον Νικολά Σαρκοζί και τον Γάλλο ΥΠΟΙΚ Φρανσουά Μπαρουέν, ο υπουργός οικονομικών της Γερμανίας, Β. Σόιμπλε υπάρχουν “Κοινές θέσεις” μεταξύ της γαλλικής και της γερμανικής κυβέρνησης για την αντιμετώπιση της κρίσης στο ευρώ.

Συγκεκριμένα, ο γερμανός υπουργός οικονομικών δήλωσε ότι οι δύο χώρες “συνεργάζονται για την προστασία του κοινού νομίσματος και συμφωνούν στην ανάγκη υψηλότερων συντελεστών κεφαλαιακής επάρκειας για τις ευρωπαϊκές τράπεζες”. Τέλος, ο B. Σόιμπλε δήλωσε ότι υπάρχει πρόοδος στην κατάρτιση ενός «διαρκούς και συνολικού πακέτου» για την σταθερότητα στην Ευρωζώνη εν όψει της Συνόδου Κορυφής.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Περιμένουμε τα σχόλιά σας !

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...