Δευτέρα 9 Δεκεμβρίου 2013

Στουρνάρας στο Eurogroup: «Προσβλέπουμε στην ολοκλήρωση της αξιολόγησης»

«Η Ελλάδα έχει κάνει πολλά και προσβλέπουμε στην ολοκλήρωση της αξιολόγησης», δήλωσε ο υπουργός Οικονομικών Γιάννης Στουρνάρας, προσερχόμενος στη συνεδρίαση του Eurogroup στις Βρυξέλλες το απόγευμα της Δευτέρας.


Ο υπουργός Οικονομικών είπε ακόμη ότι αναμένει τη διεξαγωγή εποικοδομητικής συζήτησης για την Ελλάδα, όπως και για το θέμα της τραπεζικής ενοποίησης.


Ωστόσο το γεγονός ότι ο Γιάννης Στουρνάρας μεταβαίνει στις Βρυξέλλες χωρίς να έχει στα χέρια του μια συμφωνία με την τρόικα αποδυναμώνει τις θέσεις της Αθήνας.

Στους κόλπους της κυβέρνησης άλλωστε επικράτησε σύγχυση το βράδυ του Σαββάτου όταν μαθεύτηκε ότι οι εκπρόσωποι των δανειστών δεν θα έρθουν στην Αθήνα μετά τη συνεδρίαση του Eurorgroup - όπως ήταν γνωστό - αλλά προτίθεντο να έρθρουν τον Ιανουάριο και αυτό υπό προϋποθέσεις.

Λίγο αργότερα, υπήρξε μια αναδίπλωση και γνωστοποιήθηκε ότι η τρόικα θα έρθει τελικά την Τρίτη, χωρίς ωστόσο να μετάσχει σε αυτήν ο Κλάους Μαζούχ από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, γεγονός που ερμηνεύτηκε ως ένδειξη δυσαρέσκειας της ΕΚΤ για το κώλυμα που υπάρχει στο ζήτημα της άρσης των πλειστηριασμών ακινήτων.

Από την πλευρά του, ο Πολ Τόμσεν δήλωσε ότι δική του πρόθεση εξ αρχής ήταν να έρθει στην Αθήνα για την προώθηση των συζητήσεων ενώ το ΔΝΤ φαίνεται ότι δεν είχε εκδώσει ανακοίνωση περί αναβολής της επίσκεψης των δανειστών.

Στις Βρυξέλλες, προβάλλεται η θέση ότι η αρχική ανακοίνωση την οποία δημοσιοποίησε και με τρία tweets τη νύχτα του Σαββάτου ο Σάιμον Ο' Κόνορ, εκπρόσωπος του Ολι Ρεν, «παρερμηνεύτηκε» καθώς αποσκοπούσε να καταστήσει σαφές ότι η επιστροφή των εκπροσώπων των δανειστών της Ελλάδας δεν θα φέρει συμφωνία με τις ελληνικές αρχές δεδομένων των διαφωνιών σε πολλά ζητήματα.

Η ελληνική κυβέρνηση επιχείρησε να υποβαθμίσει το πρόβλημα. Αλλά ετοιμάζεται να νομοθετήσει μονομερώς τα ζητήματα της παράτασης του ΦΠΑ στην εστίαση και του προστατευτικού καθεστώτος από πλειστηριασμούς για την πρώτη κατοικία.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Περιμένουμε τα σχόλιά σας !

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...