Τετάρτη 11 Δεκεμβρίου 2013

Τσίπρας στο Στρασβούργο: Χωρίς δημοκρατική νομιμοποίηση η τρόικα


«Θεσμό χωρίς δημοκρατική νομιμοποίηση» χαρακτήρισε την τρόικα ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης, Αλέξης Τσίπρας, μετά τη συνάντησή του με τους συνεισηγητές της Έκθεσης Αξιολόγησης για την τρόικα (Troika Inquiry Report), ευρωβουλευτές Ότμαρ Κάρας (ΕΛΚ) και Λιέμ Χοάνγκ Νγκοκ (ΕΣΚ), στο Στρασβούργο. Τους παρέδωσε επίσης τη «Μαύρη Βίβλο» του Μνημονίου «με τα αποτελέσματα της εφαρμογής σκληρών και βάρβαρων σε κοινωνικό και οικονομικό επίπεδο, εδώ και τρία χρόνια στην Ελλάδα».


Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ ζήτησε από τους δύο ευρωβουλευτές να επεκταθεί η διάρκεια αλλά και η θεματολογία της έρευνας που διεξάγουν, καθώς όπως είπε, τα αποτελέσματά της θα είναι σημαντικά στο να βγουν συμπεράσματα για τους λόγους που έγιναν «αυτές οι λάθος επιλογές» στην Ελλάδα, για το ποιοι ευθύνονται γι’ αυτές και τι πραγματικά πρέπει να αλλάξει.

«Η συνέχιση της ίδιας λογικής και της ίδιας πολιτικής το μόνο που θα επιφέρει είναι να γιγαντώσει ένα κύμα ευρωσκεπτικισμού, να γιγαντώσει τον λαϊκισμό και να αυξήσει τα ποσοστά της Χρυσής Αυγής, των νεοναζί, στην Ελλάδα και σε άλλες χώρες της Ευρώπης» προειδοποίησε ο Αλ. Τσίπρας, ζητώντας παράλληλα περισσότερη αλληλεγγύη και δημοκρατία στην Ευρώπη

«Κι αυτό σημαίνει, ότι δεν μπορεί να συνεχιστεί η λειτουργία ενός μη νομιμοποιημένου θεσμού», τόνισε.

Ολόκληρη η δήλωση του Αλ. Τσίπρα

Η δήλωση Τσίπρα αναλυτικά:

«Είχαμε την ευκαιρία, σήμερα, στο Στρασβούργο, να συναντήσουμε τους δύο συνεισηγητές της Επιτροπής του Κοινοβουλίου που εξετάζει τα αποτελέσματα του Μνημονίου στην Ελλάδα και τη σχέση της τρόικας με τους ευρωπαϊκούς θεσμούς. Εξηγήσαμε και στους δύο ότι η τρόικα είναι ένας θεσμός χωρίς δημοκρατική νομιμοποίηση. Τους παραδώσαμε την «Μαύρη Βίβλο» του Μνημονίου, τα αποτελέσματα σε κοινωνικό και οικονομικό επίπεδο της εφαρμογής σκληρών και βάρβαρων μέτρων, εδώ και τρία χρόνια, στην Ελλάδα. Και τους εξηγήσαμε ότι η συνέχιση της ίδιας λογικής και της ίδιας πολιτικής το μόνο που θα επιφέρει είναι να γιγαντώσει ένα κύμα ευρωσκεπτικισμού, να γιγαντώσει τον λαϊκισμό και να αυξήσει τα ποσοστά της Χρυσής Αυγής, των νεοναζί, στην Ελλάδα και σε άλλες χώρες της Ευρώπης.

Η Ευρώπη πρέπει να προχωρήσει με αλληλεγγύη και δημοκρατία. Κι αυτό σημαίνει, ότι δεν μπορεί να συνεχιστεί η λειτουργία ενός μη νομιμοποιημένου θεσμού, όπως αυτός της τρόικας, ο οποίος δεν ελέγχεται από τους δημοκρατικούς θεσμούς της Ε.Ε. Τους ζητήσαμε, επίσης, να επεκταθεί η διάρκεια αλλά και η θεματολογία της έρευνας που διεξάγουν, γιατί τα αποτελέσματα αυτής της έρευνας θα είναι ιδιαίτερα σημαντικά στο να βγάλουμε συμπεράσματα, γιατί έγιναν αυτές οι λάθος επιλογές, ποιοι ευθύνονται γι’ αυτές τις επιλογές και τι πραγματικά πρέπει να αλλάξει».
Enhanced by Zemanta

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Περιμένουμε τα σχόλιά σας !

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...