Δευτέρα 6 Αυγούστου 2012

Η Γερμανία και οι άλλες πλεονασματικές χώρες μπορούν να συμβάλλουν στην ισορροπία και ανάπτυξη της ευρωζώνης

«Η αντιμετώπιση των ανισορροπιών  μεταξύ των πλεονασματικών και ελλειμματικών οικονομιών της Ευρωζώνης είναι απαραίτητη για την ανάπτυξη».

Το συμπέρασμα αυτό προκύπτει από έκθεση του Δ.Ν.Τ. την οποία επικαλείται η ευρωβουλευτής Ρόδη Κράτσα  αλλά και από την απάντηση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής σε σχετική ερώτηση της.

Η ευρωβουλευτής σημειώνει ότι σύμφωνα με την ετήσια έκθεση περί μακροοικονομικών ανισορροπιών, 12 κράτη μέλη πέρα αυτών που υπάγονται στους ευρωπαϊκούς μηχανισμούς διάσωσης, παρουσιάζουν σημαντικές δημοσιονομικές ανισορροπίες ενώ τα υπόλοιπα κράτη μέλη δεν παρουσιάζουν ανάλογης έκτασης προβλήματα.

Παράλληλα, τα υψηλά επιτόκια δανεισμού των μεγάλων οικονομιών του Νότου σε σχέση με τα ιστορικά χαμηλά οικονομιών της Κεντρικής Ευρώπης αναμένεται να διευρύνουν τις ανισορροπίες αυτές. Ο Επίτροπος ‘Ολι Ρεν συμφωνεί ότι χώρες με σημαντικό πλεόνασμα ισοζυγίου τρεχουσών συναλλαγών μπορούν να συμβάλλουν στην άμβλυνση των μακροοικονομικών ανισορροπιών, ενθαρρύνοντας τις επενδυτικές πρωτοβουλίες και παρέχοντας κίνητρα για την τόνωση της εγχώριας ζήτησης μέσω αύξησης μισθών  με βάση την παραγωγικότητα.

Ανέφερε δε ως παράδειγμα τη Γερμανία  σε σχετική ομιλία του τον περασμένο Ιούνιο. «Η μελέτη που διεξάγει επί του παρόντος η Επιτροπή σχετικά με τις πλεονασματικές οικονομίες και θα είναι διαθέσιμη τους προσεχείς μήνες όπως με ενημέρωσε ο Επίτροπος θα είναι πολύ χρήσιμη για την ανάληψη πρωτοβουλιών σχετικά με τη δημοσιονομική ισορροπία, τη συνοχή και την ανάπτυξη» δήλωσε η Ρόδη Κράτσα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Περιμένουμε τα σχόλιά σας !

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...