Τρίτη 7 Αυγούστου 2012

Διεργασίες για τον Ευρωπαϊκό Χώρο Έρευνας

Σύμφωνα με την Ευρωπαία Επίτροπο για την έρευνα, την καινοτομία και την επιστήμη Maire Geoghegan-Quinn, η ποιότητα της ερευνητικής βάσης επηρεάζει... σημαντικά τις επενδυτικές αποφάσεις των επιχειρήσεων. Θα πρέπει λοιπόν η χρηματοδότηση για την έρευνα να χορηγείται με ανταγωνιστικό τρόπο, οι θέσεις να καλύπτονται αξιοκρατικά και οι ερευνητές να έχουν πρόσβαση σε διασυνοριακά προγράμματα.

Η ΕΕ έχει επανειλημμένα τονίσει την επιτακτική ανάγκη για την υλοποίηση του Ευρωπαϊκού Χώρου Έρευνας μέχρι το 2014, όπως προβλέπεται στα συμπεράσματα του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου του Φεβρουαρίου του 2011 και του Μαρτίου του 2012. Ο ρόλος του ΕΧΕ για την ανταγωνιστικότητα επισημαίνεται επίσης στο Σύμφωνο για την Ανάπτυξη και την Απασχόληση που υπογράφηκε στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο στις 28-29 Ιουνίου.

Οι προτάσεις της Επιτροπής περιλαμβάνουν 5 τομείς προτεραιότητας: Αύξηση της αποτελεσματικότητας των εθνικών ερευνητικών συστημάτων, Βελτίωση της διεθνούς συνεργασίας και του ανταγωνισμού με τη δημιουργία και την αποτελεσματική λειτουργία βασικών ερευνητικών υποδομών, Ανοικτή αγορά εργασίας για τους ερευνητές, Ισότητα των δύο φύλων στους οργανισμούς που εκτελούν και επιλέγουν τα ερευνητικά έργα και Βελτίωση του τρόπου διακίνησης και διάδοσης επιστημονικών πληροφοριών (συμπεριλαμβάνονται ψηφιακά μέσα, ευρύτερη και γρηγορότερη πρόσβαση σε επιστημονικές και πληροφορίες και δεδομένα, κ.λπ.).

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Περιμένουμε τα σχόλιά σας !

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...