Τετάρτη 9 Μαρτίου 2011

Άρση του τουρκικού casus belli κατά της Ελλάδος ζητά το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο

Flags of the EU and Turkey.Image via Wikipedia Την άρση του casus belli της Τουρκίας κατά της Ελλάδος και την απόσυρση του συνόλου των τουρκικών στρατευμάτων από τα Κατεχόμενα ζητά, με Ψήφισμα που ενέκρινε, το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο από την Τουρκία.

Στο συγκεκριμένο Ψήφισμα, η Ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου καταγράφει την πρόοδο των ενταξιακών διαπραγματεύσεων της Τουρκίας, ενώ δίδεται ιδιαίτερη έμφαση στην τουρκική ολιγωρία όσον αφορά στην συμμόρφωσή της ως προς τα κριτήρια της Κοπεγχάγης και στις επιβαλλόμενες σχέσεις καλής γειτονίας με Ελλάδα και Κύπρο.

Επίσης, η Ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου χαρακτηρίζει «λυπηρή» τη μη ανάκληση του casus belli κατά της Ελλάδος, καλώντας την τουρκική κυβέρνηση να σταματήσει τις παραβιάσεις του ελληνικού εναερίου χώρου και τις πτήσεις τουρκικών μαχητικών πάνω από τα ελληνικά νησιά.
Οι ευρωβουλευτές ζητούν επιπλέον από την Τουρκία να προχωρήσει στην υπογραφή της Σύμβασης του ΟΗΕ για το Δίκαιο της Θάλασσας καθώς και την ενεργό στήριξη των διαπραγματεύσεων για το Κυπριακό.

Επίσης, στο Ψήφισμα, οι ευρωβουλευτές παροτρύνουν τις δύο κυπριακές κοινότητες να εντατικοποιήσουν τις προσπάθειές τους, κεφαλαιοποιώντας την πρόοδο που έχει σημειωθεί στις διαπραγματεύσεις, με στόχο την εξεύρεση βιώσιμης λύσης.

Τα κριτήρια της Κοπεγχάγης που καλείται η Τουρκία να εκπληρώσει

Οι ευρωβουλευτές καλούν την Τουρκία να εκπληρώσει τα κριτήρια της Κοπεγχάγης, προκειμένου να ολοκληρωθεί η ενταξιακή της πορεία.
Συγκεκριμένα, η Τουρκία δεν έχει εφαρμόσει τις διατάξεις της συμφωνίας σύνδεσης ΕΚ-Τουρκίας και το πρόσθετο πρωτόκολλό της, ενώ προβλήματα εντοπίζονται και στις συνθήκες απονομής της Δικαιοσύνης, στην ελευθερία του Τύπου –με συχνά τα φαινόμενα λογοκρισίας και τις συλλήψεις δημοσιογράφων-.
Αγνοούνται οι εκκλήσεις, που έχει διατυπώσει σε προηγούμενα ψηφίσματά του το Ευρωκοινοβούλιο, για μεταρρύθμιση του εκλογικού συστήματος, με μείωση του κατώτατου ορίου του 10%, ούτως ώστε να ενισχυθεί με αυτό τον τρόπο ο κομματικός πλουραλισμός και να αντικατοπτρίζεται καλύτερα ο πλουραλιστικός χαρακτήρας της τουρκικής κοινωνίας.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Περιμένουμε τα σχόλιά σας !

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...