Σάββατο 5 Μαρτίου 2011

«Παράλληλος αγώνας οι αλλαγές σε Ελλάδα και Ευρώπη»

George PapandreouImage by Parti socialiste via FlickrΓια παράλληλο και κοινό αγώνα προκειμένου να προωθηθούν οι αναγκαίες αλλαγές σε Ελλάδα και Ευρώπη, μίλησε ο πρωθυπουργός Γ. Παπανδρέου, ανοίγοντας μαζί με τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Σοσιαλιστικού Κόμματος ΕΣΚ , Πολ Νίρουπ Ράσμουσεν, τις εργασίες της Συνόδου των Σοσιαλιστών ηγετών στο Ζάππειο. Παράλληλα, οι κκ. Παπανδρέου και Ράσμουσεν προανήγγειλαν την έναρξη της εκστρατείας, σε ευρωπαϊκό επίπεδο, για τις προτάσεις των Σοσιαλιστών σχετικά με το ευρωομόλογο και το φόρο επί των χρηματοπιστωτικών συναλλαγών.

«Για εμάς είναι παράλληλος και κοινός αγώνας οι αλλαγές στην Ελλάδα και την Ευρώπη, ώστε να ξεπεράσουμε και εδώ στην Ελλάδα τον οικονομικό κίνδυνο, αλλά και να δώσουμε προοπτική στους λαούς της Ευρώπης για την ανάπτυξη και την ευημερία», ανέφερε ο Πρωθυπουργός τονίζοντας πως οι Έλληνες σοσιαλιστές συμβάλουν και θα συμβάλλουν με όλες τις δυνάμεις τους σε αυτή την κοινή προσπάθεια. «Έχουμε βέβαια το μεγάλο βάρος να κάνουμε τεράστιες αλλαγές στην Ελλάδα, αλλά γνωρίζουμε ότι και αυτές οι αλλαγές έχουν τα όρια τους, αν δεν γίνουν και οι μεγάλες αλλαγές και στην Ευρώπη», σημείωσε μεταξύ άλλων ο κ. Παπανδρέου κάνοντας λόγο για κρίσιμη στιγμή όχι μόνο για την Ελλάδα, αλλά και για ολόκληρη την Ευρώπη.

Όπως είπε, οι ηγέτες των σοσιαλιστικών, σοσιαλδημοκρατικών και εργατικών κομμάτων έχουν ένα ακόμα μεγαλύτερο καθήκον, σε μια εποχή μεγάλων αλλαγών όπου η Ευρώπη κυριαρχείται από συντηρητικές δυνάμεις. «Εμείς καλούμαστε να έχουμε μια ακόμα πιο δυνατή και συλλογική φωνή για να μπορούμε να εκφράσουμε τις ανησυχίες και τα οράματα των Ευρωπαίων πολιτών, μία φωνή που αναδεικνύει τις τεράστιες δυνατότητες που έχουμε σαν Ευρώπη», τόνισε ο Πρωθυπουργός, εκτιμώντας πως «όταν υπάρχουν συνεργασία και κοινοί στόχοι μπορούν να αντιμετωπιστούν κρίσεις όπως είναι η οικονομική, περιβαλλοντική, ενεργειακή κρίση αλλά και οι κρίσεις στην ευρύτερη περιοχή μας.

Σε αυτό σημείο, ο πρωθυπουργός μίλησε για τον «πόθο» των λαών της ευρύτερης περιοχής της γειτονιάς μας, όπως και στον Αραβικό κόσμο, «να ζήσουν και αυτοί με ελευθερία και δημοκρατία».

Κριτική στις δυνάμεις της συντήρησης

Ο Γ. Παπανδρέου άσκησε δριμεία κριτική στις κυρίαρχες συντηρητικές δυνάμεις της Ευρώπης, οι οποίες όπως είπε, «αρνούνται να εξάγουν τα προφανή συμπεράσματα για τα αίτια και την ένταση της παγκόσμιας οικονομικής κρίσης».

«Παρότι έχουμε ακούσει πολλά, δεν βλέπουμε μια νέα αρχιτεκτονική του διεθνούς χρηματοπιστωτικού συστήματος, την απαραίτητη εποπτεία και διαφάνεια, δεν βλέπουμε να χτυπιέται η κερδοσκοπία και να ελέγχονται και οι οίκοι αξιολόγησης που μας ελέγχουν και που πολλές φορές είναι πιο καθοριστικοί για την πορεία μιας χώρας από ό,τι είναι οι δημοκρατικές αποφάσεις των κυβερνήσεων», υπογράμμισε ο κ. Παπανδρέου και κατηγόρησε τη συντηρητική Ευρώπη ότι αντί να αξιοποιήσει τις αγορές ως ένα εργαλείο που θα συμβάλει στην ευημερία των πολιτών και την ανάπτυξη, τις έχει θεοποιήσει και ζητά να τις υπηρετήσουν οι λαοί. Όπως εξάλλου υποστήριξε, η συντήρηση στην Ευρώπη καλλιεργεί και αξιοποιεί την ανασφάλεια και τον φόβο και κάνει την πολιτική του φόβου και της ξενοφοβίας βάση της πολιτικής της.

«Εμείς αυτά πρέπει να τα σπάσουμε και έχουμε προτείνει άλλες λύσεις γιατί δεν μπορούμε να αντιμετωπίσουμε την κρίση μόνο με μια δημοσιονομική προσαρμογή», επεσήμανε ο Πρωθυπουργός σημειώνοντας πως οι Σοσιαλιστές έχουν μιλήσει για μια ισχυρή οικονομική διακυβέρνηση, για τη στήριξη της ανάπτυξης στην κατεύθυνση της πράσινης ανάπτυξης που θα ενισχύσει και την απασχόληση, την παιδεία και την καινοτομία και θα μας κάνει πιο ανταγωνιστικούς. Ο κ. Παπανδρέου χαρακτήρισε αυτές τις προτάσεις ως ρεαλιστικές λύσεις που κινητοποιούν και δίνουν αισιοδοξία στους Ευρωπαίους πολίτες, εκτιμώντας ότι «επιτρέπουν να αντιμετωπίσουμε πραγματικές προκλήσεις στη γειτονιά μας, παγκοσμίως και στην Ευρώπη». Στο πλαίσιο αυτό, συμπλήρωσε, έχουν κατατεθεί και καινοτόμες ιδέες όπως για το ευρωομόλογο και το φόρο επί των χρηματοπιστωτικών συναλλαγών.

Καταλήγοντας, ο κ. Παπανδρέου ευχαρίστησε τους ηγέτες του ΕΣΚ για την αλληλεγγύη που επιδεικνύουν «σε μια χώρα και έναν λαό που κάνει τεράστιες προσπάθειες να αλλάξει προβλήματα, την κληρονομιά του παρελθόντος και να δημιουργήσει μια Ελλάδα με προοδευτικές αξίες, μια δίκαιη οικονομία και κοινωνία».
Enhanced by Zemanta

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Περιμένουμε τα σχόλιά σας !

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...