Κυριακή 20 Μαρτίου 2011

"Αναλφάβητα" στο internet τα μικρά παιδιά μας..

Οι έφηβοι αποκτούν ταχύτερα τις δεξιότητες που χρειάζονται στην ψηφιακή εποχή. Σήμερα όμως, που τα παιδιά χρησιμοποιούν το Internet σε όλο και μικρότερες ηλικίες, μια νέα μελέτη δείχνει ότι τα μικρότερα παιδιά παρουσιάζουν έλλειψη σε βασικές δεξιότητες.

Μια έρευνα σε παιδιά από 25 Ευρωπαϊκές χώρες έδειξε ότι λιγότερα από τα μισά παιδιά ηλικίας 11-13 είναι σε θέση να εκτελέσουν σχετικά εύκολες εντολές όπως να προσθέσουν μια σελίδα στις αγαπημένες τους ή να μπλοκάρουν μη επιθυμητά μηνύματα.

Η έρευνα, που δημοσιεύτηκε σήμερα από το EU Kids Online, το οποίο έχει την έδρα του στο London School of Economics and Political Science (LSE), κατέληξε ότι τα παιδιά από οικογένειες υψηλότερης κοινωνικο-οικονομικής κατάστασης λένε ότι έχουν περισσότερες ψηφιακές δεξιότητες από εκείνα οικογενειών χαμηλότερου κοινωνικο-οικονομικού επιπέδου, ενώ τα αγόρια έφηβοι ισχυρίζονται ότι υπερισχύουν σε ανάλογες ικανότητες των κοριτσιών.

Από την έρευνα φαίνεται επίσης ότι κατά μέσο όρο, τα παιδιά κατανοούν λιγότερες από τις μισές από τις 17 ενέργειες για τις οποίες ρωτήθηκαν, με ιδιαίτερα χαμηλή αφομοίωση των δημιουργικών και συμμετοχικών δραστηριοτήτων, όπως είναι η ανάρτηση σχολίων (31%), η δημιουργία χαρακτήρων (18%) ή το blogging (μόνο 11%).

Όσον αφορά τις οχτώ διαδικτυακές δεξιότητες, από την εμπόδιση της ανεπιθύμητης αλληλογραφίας και την τροποποίηση των ρυθμίσεων απορρήτου έως την επισήμανση ιστοσελίδων και την ανεύρεση πληροφοριών για την ασφάλεια στο διαδίκτυο, τα μικρότερα παιδιά εμφάνισαν σημαντική υστέρηση σε σχέση με τα παιδιά 11-12 ετών, εκτελώντας μόνο 2.8 από αυτές ενώ όσον αφορά τους νέους 13-14 ετών αυξάνονται σε 4,3 και σε 5.2 για τους εφήβους 15- 16 ετών.

Τα παιδιά από τη Φιλανδία εμφανίζονται να είναι πιο επιδέξια στο διαδίκτυο, και ακολουθούν αυτά της Σλοβενίας, ενώ στη Λιθουανίας έχουν το μεγαλύτερο εύρος δραστηριοτήτων. Η Ιρλανδία αποτελεί τη χωρά που τα παιδιά κάνουν τις λιγότερες ενέργειες στο διαδίκτυο, ενώ η Τουρκία παρουσιάζει χαμηλά ποσοστά και στις δύο μετρήσεις. Τα παιδιά του Ηνωμένου Βασιλείου μαζί με της Πολωνίας, της Δανίας και τα Πορτογαλίας βρίσκονται περίπου στο μέσο όρο, τόσο στις δεξιότητες, όσο και στις δραστηριότητες.


Η καθηγήτρια Sonia Livingstone του LSE, επικεφαλής του προγράμματος EU Kids Online, δήλωσε: “Είναι ανησυχητικό ότι τα μικρότερα παιδιά παρουσιάζουν έλλειψη αυτών των δεξιοτήτων και είναι μια πρόκληση για γονείς και δασκάλους να τα βοηθήσουν να μάθουν αυτά που πρέπει να γνωρίζουν. Είναι ενδιαφέρον ότι διδάσκοντας τα παιδιά δεξιότητες για την ασφάλεια μπορεί να βελτιωθούν και άλλες ψηφιακές δεξιότητες, ενώ παράλληλα διδάσκοντας δεξιότητες σχετικά με τα διαθέσιμα διαδικτυακά εργαλεία και την αναζήτηση πληροφοριών μπορεί επίσης να βελτιωθούν οι δεξιότητες ασφάλειας των παιδιών. Έτσι ενθαρρύνοντας τα παιδιά να είναι ασφαλή στο διαδίκτυο δεν περιορίζουμε τις δραστηριότητες τους, αλλά το αντίθετο. Παρόλα αυτά, απαιτούνται περισσότερες προσπάθειες από παιδαγωγούς και άλλους εκπαιδευτικούς παράγοντες, αν είναι τα παιδιά να αποκτήσουν περισσότερες σημαντικές και απαραίτητες δεξιότητες που θα καθιστούν ασφαλή την διαδικτυακή τους δραστηριότητά καθώς επίσης να τους επιτρέπει να επιτυγχάνουν και τη βέλτιστη εκπαιδευτική χρήση του internet.”

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή που χρηματοδοτεί το EU Kids Online ως μέρος του προγράμματος Safer Internet, προβάλει τις ψηφιακές δεξιότητες ως μέρος της Ψηφιακής Ατζέντας για την Ευρώπη, όπως παρουσιάστηκε από τον Αντιπρόεδρο Neelie Kroes. Ένας από τους στόχους της Ψηφιακής Ατζέντας είναι να ενισχύσει τον ψηφιακό αλφαβητισμό, τις δεξιότητες και τελικά τη δυνατότητα όλων των πολιτών, ανάμεσα σε αυτούς και των παιδιών, να μετέχουν πλήρως στην κοινωνία.

Το Insafe, το Ευρωπαϊκό δίκτυο κόμβων ασφαλούς διαδικτύου που συντονίζεται από το Ευρωπαϊκό Δίκτυο Σχολείων (European Schoolnet) και επίσης χρηματοδοτείται από την ΕΕ, προωθεί ενεργά τη θετική online συμμετοχή των πολιτών και ευαισθητοποιεί το κοινό σε θέματα ασφάλειας.

Enhanced by Zemanta

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Περιμένουμε τα σχόλιά σας !

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...