Τρίτη 1 Φεβρουαρίου 2011

Ψηφίστηκε ο Ευρωπαϊκός Κανονισμός που απαγορεύει την εμπορία του αερίου HFC-23

ΔΙΚΑΙΩΣΗ  ΤΩΝ ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΩΝ ΤΟΥ ΕΥΡΩΒΟΥΛΕΥΤΗ Θ. ΣΚΥΛΑΚΑΚΗ 
Ψηφίστηκε στις 21 Ιανουαρίου 2011 ο Ευρωπαϊκός Κανονισμός που αφορά στην απαγόρευση της εμπορίας δικαιωμάτων που προέρχονται από την καταστροφή του αερίου HFC-23 (1) στο Ευρωπαϊκό Σύστημα Ρύπων. Σύμφωνα με τον Κανονισμό, οι επιχειρήσεις που κάνουν χρήση αυτών των δικαιωμάτων θα μπορούν να το κάνουν μόνο μέχρι τις 30 Απριλίου 2013 (χρονικό διάστημα προσαρμογής σε σχέση με συμβόλαια που ήδη έχουν συνάψει) και όχι μετά. 
          Πρόκειται για ένα θέμα που αρχικά ξεκίνησε με πρωτοβουλία του ευρωβουλευτή του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος και μέλους της Δημοκρατικής Συμμαχίας Θόδωρου Σκυλακάκη.  
                Έτσι, στο πλαίσιο των  πρωτοβουλιών αυτών που ξεκίνησαν από τον Ιούλιο του 2010, μετά από πέντε ερωτήσεις στην Επιτροπή, μία κλειστή ακρόαση ειδικών, μια σειρά συναντήσεων με την αρμόδια Επίτροπο της ΕΕ, μία προφορική ερώτηση στο πλαίσιο της Επιτροπής Περιβάλλοντος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, μία συνέντευξη τύπου του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος και μια ανοιχτή διαβούλευση που διοργάνωσε το Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα, η προσπάθεια του έλληνα ευρωβουλευτή τελικά δικαιώθηκε με την έγκριση του σχετικού Κανονισμού. 
        Την ικανοποίησή της για την ψήφιση του Κανονισμού αυτού εξέφρασε με δήλωσή της η Επίτροπος της ΕΕ αρμόδια για τη Δράση για το Κλίμα κα Connie Hedegaard. 
        Από την πλευρά του ο ευρωβουλευτής Θόδωρος Σκυλακάκης δήλωσε:  
«Οι ευρωπαίοι (μεταξύ των οποίων και οι Έλληνες) καταναλωτές θα σταματήσουν να πληρώνουν 1 με 1,5 δις ευρώ το χρόνο, για μια διαδικασία καύσης ενός αερίου, που κόστιζε στις μεγάλες βιομηχανίες που το παρήγαγαν μόλις 15 με 25 εκ ευρώ. Τίθεται έτσι τέλος σε ένα από τα μεγαλύτερα σκάνδαλα που αφέθηκαν με νομότυπο τρόπο να εξελιχθούν στο όνομα της προστασίας του περιβάλλοντος. Αισθάνομαι την ανάγκη να ευχαριστήσω την Επίτροπο Κλιματικής Αλλαγής κα Connie Hedegaard, που με πολιτικό θάρρος, ταχύτητα και αποτελεσματικότητα χειρίστηκε το θέμα αυτό και τους συναδέλφους ευρωβουλευτές της Επιτροπής Περιβάλλοντος, του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος, αλλά και των άλλων ομάδων, που στήριξαν την δύσκολη αυτή προσπάθεια. Τώρα είναι χρέος μας να αναζητήσουμε τα αίτια για τα οποία συνέβη αυτό, έτσι ώστε να εξασφαλίσουμε ότι ποτέ ξανά δεν θα υπάρξει παρόμοια σπατάλη».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Περιμένουμε τα σχόλιά σας !

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...