Παρασκευή 4 Φεβρουαρίου 2011

Ανακύκλωση μικρών ηλεκτρικών συσκευών στα καταστήματα λιανικής πώλησης

Εγκρίθηκε από  την ολομέλεια του Ευρωκοινοβουλίου ΜΕΤΑ ΑΠΟ  ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑ -  ΠΡΟΤΑΣΗ  ΤΟΥ ΕΥΡΩΒΟΥΛΕΥΤΗ ΘΟΔΩΡΟΥ ΣΚΥΛΑΚΑΚΗ 


      Η ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου υιοθέτησε χθες την πρόταση του ευρωβουλευτή του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος και μέλους της Δημοκρατικής Συμμαχίας Θόδωρου Σκυλακάκη, σύμφωνα με την οποία καθιερώνεται σε ολόκληρη την Ευρωπαϊκή Ένωση η υποχρέωση όσων πωλούν ηλεκτρικές και ηλεκτρονικές συσκευές στους καταναλωτές, να προβλέπουν σε προβεβλημένο σημείο του καταστήματος σημείο ανακύκλωσης μικρών ηλεκτρονικών και ηλεκτρικών συσκευών.

      Με  προσθήκη άλλων ευρωβουλευτών συμπεριλήφθηκε ανάλογη ρύθμιση η οποία θα ισχύσει και για τους εξ αποστάσεως πωλητές ηλεκτρικών συσκευών (μέσω διαδικτύου, τηλεμάρκετιγκ κ.λπ.) χωρίς την οικονομική επιβάρυνση των καταναλωτών για έξοδα αποστολής.

  «Η εμπειρία έχει δείξει ότι οι καταναλωτές δεν είναι πολύ καλά πληροφορημένοι σχετικά με τους τρόπους με τους οποίους μπορούν να πετάξουν τις πολύ μικρές ηλεκτρικές και ηλεκτρονικές συσκευές όταν πάψουν να τις χρησιμοποιούν. Αυτό ισχύει ιδιαίτερα για μικρές συσκευές όπως κινητά τηλέφωνα, φορτιστές, καλώδια, λαμπτήρες κλπ. Με το νέο σύστημα οι καταναλωτές θα έχουν τη δυνατότητα όποτε επιθυμούν να αγοράσουν κάποια ηλεκτρική ή ηλεκτρονική συσκευή να "ξεφορτώνονται" τις παλιές μικροσυσκευές με τρόπο εύκολο, γρήγορο, χωρίς περιορισμούς, χωρίς χρεώσεις και χωρίς καμία γραφειοκρατία ή άλλη ταλαιπωρία. Ταυτόχρονα  θα έχουν την ευκαιρία κάθε φορά που μπαίνουν σε ένα κατάστημα ηλεκτρικών ή ηλεκτρονικών συσκευών να βλέπουν ένα σημείο ανακύκλωσης και να ευαισθητοποιούνται για τη σημασία που έχει ειδικά η ανακύκλωση των συσκευών αυτών με την οποία συλλέγονται πολύτιμα υλικά, εξοικονομείται ενέργεια και μειώνονται ταυτόχρονα οι εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου. Κάτι που ισχύει βέβαια και για τις μεγαλύτερες συσκευές για τις οποίες υπάρχουν διαφορετικές διαδικασίες», δήλωσε μετά το πέρας της ψηφοφορίας ο Θόδωρος Σκυλακάκης.

      Με  αυτόν τον τρόπο θα επιτρέπεται  στου τελικούς χρήστες να απορρίπτουν  τέτοιου είδους απόβλητα σε ένα προσπελάσιμο και εμφανές σημείο συλλογής στο  κατάστημα του λιανοπωλητή (ο οποίος προμηθεύει συσκευές μικρού όγκου), χωρίς να χρεώνονται για την απόρριψη των αποβλήτων και χωρίς να υποχρεώνονται να αγοράσουν ένα νέο προϊόν του ίδιου τύπου. Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θα καθορίσει ποιες μικροσυσκευές θα ενταχθούν στο σύστημα αυτό καθώς και τα κριτήρια για την εξαίρεση πολύ μικρών επιχειρήσεων από αυτή την υποχρέωση.
  Η απόφαση του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου για τα απόβλητα ηλεκτρικού και ηλεκτρονικού εξοπλισμού αφορά πρώτες ύλες στρατηγικής σημασίας για την ανταγωνιστικότητα της ΕΕ, μεταξύ των οποίων το χρώμιο, το κοβάλτιο, ο χαλκός, το γάλλιο, το ίνδιο, το λίθιο, το μαγγάνιο, το μολυβδαίνιο, το νικέλιο, το νιόβιο, μέταλλα της ομάδας του λευκόχρυσου (παλλάδιο, πλατίνα, ρόδιο), στοιχεία σπάνιων γαιών, το σελήνιο, το ταντάλιο, το τιτάνιο και το βανάδιο. Αυτές οι πρώτες ύλες χρησιμοποιούνται σε μια ευρεία γκάμα ηλεκτρικών και ηλεκτρονικών προϊόντων και έχουν ζωτική σημασία για τη διατήρηση της οικονομικής ανταγωνιστικότητας της ΕΕ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Περιμένουμε τα σχόλιά σας !

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...